Hopp til innhold
Janus, den tohovuda skilpadda, får servert jordbær.
Foto: FABRICE COFFRINI / AFP

Dyrenes nyheter

 • Dronning Elizabeths hunder har fått nye eiere

  Dronning Elizabeth hadde to corgier, én dorgi (blanding av dachs og corgi) og en cocker spaniel på sine siste dager.

  Prins Andrew skal nå overta de to corgiene sammen med ekskonen Sarah. Hundene skal bo på Royal Lodge i Windsor, som har et stort utendørsområde. Det bekrefter en talsperson for prinsen overfor The Guardian.

  Dronning Elizabeth eide mer enn 30 eksemplarer av hunderasen corgi i løpet av sitt liv.

 • Janus er den lengstlevande skjelpadda med to hovud

  Den to-hovuda skjelpadda Janus, kalla opp etter den romerske guden Janus, blei i går 25 år. Så langt ein veit, har Janus dermed slått rekorden for den lengstlevande skjelpadda med to hovud, melder AFP.

  – Han deler berre tarmar, blære og nyre. Elles er alt anna duplisert, seier Janus sin omsorgsgivar Angelica Bourgoin.

  Når det gjeld motorikken, styrer det høgre hovudet høgre side av kroppen, og venstre hovud styrer venstre side, fortel Bourgoin.

  Ho fortel at høgre side har ein sterkare personlegdom og er meir nysgjerrig og vaken, medan venstre side er meir passiv og grådig.

  Janus blei fødd i det naturhistoriske museet i Genève, frå eit egg som blei klekka i ein inkubator. Her har Janus levd det gode liv sidan han blei fødd, og blir vekka med musikk og kosing kvar morgon. Skjelpadda ville mest sannsynleg ikkje ha overlevd i naturen. På museet blir stjerna pleia med daglege varme bad og UV-stråler, gåturar og massasje. Omsorgsgivar Bourgoin trur det er grunnen til at han har levd såpass lenge.

  Janus, den tohovuda skilpadda, får servert jordbær.
  Foto: FABRICE COFFRINI / AFP
 • Tusenvis av duer tatt av vinden

  Flere tusen duer er savnet etter en kappflyvningskonkurranse der duene skulle fly fra Narbonne i Sør-Frankrike til Belgia, skriver The Guardian. En kraftig storm gjorde at duene ble desorientert og mange kan ha havnet i feil land. Arrangøren av konkurransen får kraftig kritikk av duenes eiere og dyrevenner.

  Det skal dreie seg om mellom 3000 og 4000 duer som ikke har kommet hjem etter konkurransen. Den belgiske dueforeningen beskriver det som en katastrofe for både fuglene og eierne.

 • Klimaendring gir bare jente-skilpadder

  99 prosent av alle skilpaddeunger som blir født på Floridas sandstrender er jenter, skriver CNN. Årsaken er høy temperatur som gjør at sanden eggene klekkes i blir overopphetet.

  Kjønnsutviklingen hos sjøskilpadder blir ikke bestemt under befruktningen, men av temperaturen rundt eggene mens de klekkes. Det samme er tilfelle for alligatorer.

  På de siste fire årene har forskerne ikke funnet gutte-skilpadder. Også i Australia har forskere oppdaget det samme.

 • Hevdar å ha sett bjørn i Sogn

  Ein turist på besøk i Hyllestad meiner å ha sett ein bjørn i området. Dette har resultert i spekulasjonar og rykteflaum, skriv Firda. Rein-Arne Golf i Statens naturoppsyn seier dei har fått melding om bjørneobservasjonen i Hyllestad, men seier det er lite sannsynleg med bjørn i Ytre Sogn.

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no