Papegøyer
Foto: Vestfold Interkommunale Brannvesen / NTB

Dyrenes nyheter

 • Pandatvillinger født i Frankrike

  I Frankrike fødte kjempepandaen Huan Huan i natt tvillinger. – De to ungene er rosa. De er i veldig fin form. De ser store nok ut og er praktfulle, sa Rodolphe Delord, som er leder i dyreparken i Beauval. Tvillingene har fra før en storesøster, født i 2017 som var den første pandafødselen i landet.

  De er svært vanskelig for pandaer å pare seg, både i fangenskap og i det fri. Hunnen er nemlig bare mottakelig for befruktning i ett til to døgn i året, og i fangenskap viser pandahannene ofte ikke interesse for akten i det hele tatt. Likevel klarte Huan Huan og maken Yuan Zi å pare seg hele åtte ganger i mars – til dyrepassernes store begeistring og overraskelse.

  Yuan Meng, Huan Huans førstefødte, veier nå mer enn 100 kilo og skal i løpet av året sendes til Kina, der det rundt 1800 pandaer lever fritt, mens ytterligere 500 er i fangenskap.

  Tvillingene til Huan Huan, som er utlånt fra Kina, vil ikke få navn før om 100 dager. Oppdraget med å finne navn til dem skal gå til Peng Liyuan, kona til Kinas president Xi Jinping, opplyser dyrehagen. (NTB/AFP)

  Nyfødt panda i Beauval Zoo i Frankrike
  Foto: GUILLAUME SOUVANT / AFP / NTB
 • Kjører på svaner med vilje

  Lokalbefolkning og Dyrebeskyttelsen reagerer på at båtførere råkjører mot svaner med vilje i Mandal. Dyrebeskyttelsen sier de vil politianmelde båtførerne. – Kutt ut, dette er ikke greit. Det er veldig alvorlig og det er straffbart, sier fungerende stasjonssjef hos politiet i Mandal, Ronni Ellefsen.

 • Alvorlig hundepest påvist i Arendal

  Det Mattilsynet omtaler som en alvorlig hundepest har dukket opp i Arendal. Før helgen ble det påvist parvovirus på en importert hund, opplyser veterinær Camilla Lilleholt ved Agder Dyreklinikk til Agderposten. Viruset er svært smittsomt mellom hunder, men også katter kan bli smittet.

 • Dyra spår EM-finalen

  Det har nesten blitt en tradisjon at dyr skal tippe utfallet av mesterskapskamper. I 2010 ble blekkspruten Paul verdenskjent da han tippet riktig i alle Tysklands VM-kamper, samt riktig vinner i finalen mellom Spania og Nederland.

  I senere mesterskap har blant annet elefanter, hunder, kameler og gorillaer prøvd å se inn i spåkula, med vekslende hell, og før EM-finalen har flere prøvd igjen. Spåkula i dette tilfellet er som regel mat som er puttet i en boks med enten det ene eller andre laget som skal spille.

  Og skal vi tro en skjære, en gris, en papegøye og en sibirsk tiger, kan det bli vill jubel på Wembley i kveld. Alle fire er nemlig samstemte: England kommer til å slå Italia og løfte sitt første mesterskapstrofé siden 1966.

  Grisen Funtik spår utfallet av EM-finalen mellom England og Italia ved å velge maten ved det italenske flagget
  Foto: Anatolii Stepanov / Reuters

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no