Hopp til innhold
Folk minnes barna som aldri vendte hjem etter at de døde på internatskole i Canada
Foto: Justin Tang / AP

Urfolk

 • Sacheen Littlefeather er død, ble 75 år

  Urfolksaktivisten Sacheen Littlefeather er død. Det meldte Oscar-akademiet på sin Twitter-konto søndags kveld.

  Flere nyhetskanaler har rapportert at Littlefeather døde som følge av brystkreft, men det har ikke blitt gitt en offisiell dødsårsak.

  Skuespillerinnen og aktivisten er kjent for et av de mest dramatiske øyebikkene i Oscar-prisutdelingens historie. Da Marlon Brando vant Oscar-prisen for beste skuespiller i 1973, gikk Littlefreather opp på scenen som hans stedsforetreder. Hun nektet, på Brandos vegne, å ta imot prisen på grunn av Hollywoods portrettering av urbefolkningen i Amerika.

  I august i år, 49 år etter hendelsen, ga Oscar-akademiet en offentlig beklagelse til Littlefeather for ettervirkningene av protesten. Hun ble 75 år gammel.

  Sacheen Littlefeather, Roger Moore og Liv Ullmann
  Foto: Scanpix
 • Sacheen Littlefeather er død

  Skodespelar og aktivist Sacheen Littlefeather, som i 1973 avslo Oscar-prisen til Marlon Brando for beste skodespelar i «The Godfather», er død, skriv The Washington Post.

  Littlefeather blei 75 år. Familien sa at ho døyde i fred med sine næraste rundt seg, men nemnte ikkje dødsårsaka. Ho fekk diagnosen brystkreft i 2018, skriv avisa.

  I august fekk Sacheen Littlefeather ein offisiell årsaking frå Oscarakademiet etter at ho blei bua av scenen då ho avslo Brando sin pris. Sacheen Littlefeather gjekk opp på scenen med Apache-drakt, og fortalte at Brando ikkje ville ta imot prisen på grunn av undertrykkinga av urbefolkinga i USA. Etter det blei ho boikotta frå filmindustrien.

  Sacheen Littlefeather i 1973.
  Foto: Arkivfoto / AP
 • 150 milliarder kroner i erstatning til kanadiske urfolk

  Kanadiske myndigheter og Assembly of First Nations har denne uka blitt enige om erstatningsutbetalinger til enkeltmennesker og familier som ble rammet av kandadiske myndigheters assimilieringspolitikk.

  Erstatningsutbetalingene beløper seg til rundt 150 milliarder kroner.

  Offentlig data viser at over 50 prosent av barn i kanadiske fosterhjem og barneverninstitusjoner var urfolk. Urfolksbarn utgjør kun 7,7 prosent av antall barn i landet, skriver AlJazeera.

  De siste årene er det avdekket store overgrep mot barn av urfolk, utført i regi av skoler og barnevernsinstitusjoner på oppdrag av kanadiske myndigheter.

 • Kanadiske urfolkskvinner blir tvangssterilisert

  Det kanadiske senatets menneskerettighetskomite skriver i en ny rapport at urfolkskvinner fortsatt blir sterilisert mot sin vilje den dag i da. Dette melder High North News. Komiteen ber om tiltak for å stanse praksisen.

  Tvangssterilisering har vært forbudt siden 1970-tallet i Kanada, men komiteens undersøkelser viser at praksisen fortsatt foregår i dag. Komiteen antar at forekomsten er høyere enn hva man har trodd tidligere, og at det er nødvendig med videre undersøkelser.

  Høsten 2018 sto over 100 urfolkskvinner frem fra fem provinser og anklaget at de hadde blitt sterilisert mot sin vilje.

 • Urfolk raser mot Bolsonaro-medalje

  Urfolk i Brasil reagerer sterkt på at president Jair Bolsonaro er tildelt en fortjenstmedalje for sin angivelige innsats for hjelpe og beskytte dem. Medaljen fikk Bolsonaro fra landets justisdepartement, som hyller den høyrepopulistiske presidenten for hans «betydelige» innsats for å beskytte og forsvare landets urbefolkning.

  Justisminister Anderson Torres belønnet for øvrig seg selv og flere andre statsråder med den samme fortjenstmedaljen.

  Urfolksledere og miljøvernere er rasende etter tildelingen og viser til at Bolsonaro har åpnet for avskoging, gruvedrift og annen næringsdrift i verdens største regnskog Amazonas og andre urfolksområder.(NTB)

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no