Folk minnes barna som aldri vendte hjem etter at de døde på internatskole i Canada
Foto: Justin Tang / AP

Urfolk

 • Svarte urfolk krever anerkjennelse

  Svarte medlemmer av amerikanske urfolksnasjoner utfordrer nå forståelsen av mangfold, inkludering og hva som er rammene for å bli oppfattet som et medlem av et urfolk i USA.

  – Hvis vi skal avvikle undertrykkende systemer i storsamfunnet, så må vi stoppe undertrykkingen av hverandre som urfolk og minoriteter, sa said Kyle T. Mays, et svart medlem av Saginaw Chippewa-folket under en paneldebatt ved Smithsonian's National Museum of the American Indian ved markeringen «Indigenous People´s Day» i USA.

  Tema for debatten var mangfold og toleranse blant urfolk i USA, blant annet i hvilken grad svarte, asiatiske eller transpersoner også kan være likeverdige urfolksmedlemmer, skriver NPR.

  Skjermbilde av svarte Kyle T. Mays som deltar i nettdebatt. Mays er også medlem av Saginaw Chippewa-folket.
 • Oregon anerkjenner urfolksdag

  Den amerikanske staten Oregon anerkjenner 11. oktober som den nasjonale urfolksdagen i USA, og erstatter dermed det som tidligere har vært markert som «Columbus Day» med «Indigenous Peoples Day» i Oregon. Det er en anerkjennelse av at urfolkene i Amerika var i landet lenge før Christopher Columbus satte sin fot på det amerikanske kontinentet, skriver AP.

 • Biden feirer amerikansk urfolksdag

  Joe Biden blir den første amerikanske president i historien som markerer nasjonaldagen for amerikanske urfolk (Indigenous Peoples’ Day) 11. oktober.

  – I dag anerkjenner vi urfolkenes motstandskraft og styrke og deres positive påvirkning på alle områder av det amerikanske samfunnets, heter det i en uttalelse fra presidenten.

  Indigenous People´s Day markeres på samme dato som tidligere markerte Christopher Columbus-dag. Mange amerikanske byer og stater har erstattet columbus-dagen med urfolksdagen. Sør-Dakota var første amerikanske stat som anerkjente urfolksdagen 11. oktober.

  Joe Biden
  Foto: MPNC / Backgrid USA
 • Biskoper lover millionerstatning

  I Canada lover katolske biskoper å gi erstatning tilsvarende drøyt 260 millioner kroner til ofrene for overgrep begått ved kostskoler for Canadas urfolk. Pengene skal utbetales over fem år og gjøre bot for lidelsene elevene ble påført i kostskolene, heter det i en uttalelse fra biskopforeningen CCCB.

 • Mexico bytter ut Colombus

  Ordfører Claudia Sheinbaum i Mexico City har besluttet å fjerne statuen av Christopher Columbus fra byens hovedgate «Paseo de la Reforma». Statuen skal erstattes av en statue til ære for urfolkskvinner.

  Columbus ankom det amerikanske kontinentet i 1492, og anses av stadig flere som det fremste symbolet på kolonisme og ødeleggelese av amerikanske urfolkssamfunn. De siste årene er flere statuer av Columbus fjernet, blant annet i USA.

  Statuen av Columbus ble fjernet allerede i 2020 for vedlikehold, og er siden ikke satt opp igjen.

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no