Hopp til innhold

Iran lover hevn mot Israel etter angrep i Syria

I alt ti mennesker, fire av dem medlemmer av irans revolusjonsgarde, er drept i det som skal være et israelsk rakettangrep mot Syrias hovedstad Damaskus.

Syria

Fem mennesker skal være drept i det som skal ha vært et israelsk rakettangrep mot iranske interesser i Syria.

Foto: Reuters

En av de drepte skal være den iranske revolusjonsgardens syriske etterretningssjef, ifølge det iranske nyhetsbyrået Mehr. BBC farsi skriver at resten av de drepte er syriske militære.

Irans utenriksdepartement anklager Israel for å stå bak angrepet, som var rettet mot en boligblokk i Mazzeh-området i Damaskus.

Iran lover hevn

Bygget som ble rammet ble brukt av iranske rådgivere som støtter den syriske regjeringen, og det er så godt som jevnet med jorden. Mazzeh-området i Damaskus er et høysikkerhetsområde for ledere av den iranske revolusjonsgarden.

Irans utenriksdepartement sier Iran vil hevne angrepet mot den de kaller organisert terror fra Israel.

– Vil vil svare på rett sted til rett tid, sier talsperson Nasser Kanani.

Nyhetsbyrået AFP har forsøkt å få en kommentar fra Israel.

– Vi kommenterer ikke rapporter fra utenlandske medier, er svaret de fikk fra den israelske hæren.

Ambassade-område

I området er det flere ambassader, samt et hovedkvarter for FN.

Lørdag var det planlagt et møte der med ledere som støtter Iran, ifølge Syrian Observatory for Human Rights.

Damaskus

Det skal ha vært en israelsk rakett som traff boligblokken i Damaskus lørdag.

Foto: Reuters

Den iranske revolusjonsgarden er en del av Irans væpnede styrker og ble opprettet i 1979, som en uavhengig styrke i Iran. Revolusjonsgarden rapporterer direkte til Irans øverste leder, Ayatollah Ali Khamenei.

Israelske angrep

Israel har lenge drevet en bombekampanje mot Iran-tilknyttede mål i Syria og Libanon, men angrepene har blitt mer dødelige dem soste tiden.

I desember ble general Razi Moussavi i revolusjonsgardens utenlandske arm, Quds-styrkene, drept av den israelske hæren. Det var den mest høytstående kommandanten som er drept utenfor Iran siden en amerikansk drone drepte Qasem Soleimani i Bagdad i 2020. I desember ble 23 pro-iranske soldater drept i det som trolig var et israelsk luftangrep i det østlige Syria..

Det har lenge vært en bekymring for at krigen i Gaza skal eskalere til en storkrig i regionen.

Iran støtter Hamas, som gikk til angrep på Israel 7. oktober. Etter det invaderte Israel Gaza og lovet å knuse Hamas på alle fronter.

Iran støtter også den libanesiske Hizbollah-militsen, som i sin tur støtter Hamas. Det er nesten daglige trefninger mellom Israel og Hizbollah på grensen mellom Israel og Libanon.

I tillegg støtter Iran Houthi-bevegelsen i Jemen, som over lang tid har rammet skipstrafikken i Rødehavet, som en protest mot israelsk krig mot Hamas.

Iran er USAs erkefiende i Midtøsten, og spiller en nøkkelrolle i forhold til om krigen mellom Israel og Hamas skal eskalere ytterligere.

SISTE NYTT

Siste nytt