St. Moritz i Sveits
Foto: Erik Johansen / NTB scanpix

Sveits

 • Hackerangrep mot sveitsisk by

  En liten by i Sveits innrømmer at et hackerangrep var mer alvorlig enn de trodde, etter meldinger om at persondata om hele byens befolkning er lagt ut. Det skriver NTB.

  Byen Rolle ved Genfersjøen innrømmet i forrige uke at de var utsatt for et utpressingsangrep, men insisterte på at bare mindre datamengder var berørt, og at alt var gjenopprettet fra backup-kopier.

  Men avisa Le Temps skriver at angrepet 30. mai faktisk var massivt, og refererer til en ekspert på det såkalte mørke nettet som sa at det bare tok ham en halvtime å finne tusener av personlige og svært sensitive dokumenter fra byen, som har 5.400 innbyggere.

  Rolles lokale myndigheter innrømmer nå at de undervurderte alvoret og hvordan dataene kunne misbrukes.

  Le Temps skriver at avisen har sett regneark med data på alle byens innbyggere, inkludert navn, adresser, trygdenummer, opplysninger om oppholdstillatelser og i noen tilfeller religiøs tilhørighet. Også skoleinformasjon med karakterer, og data om barn som er koronasmittet, er lagt ut.

 • Sveits trekker ansatte fra Kabul

  Den sveitsiske regjeringen trekker de gjenværende ansatte fra landets samarbeidsbyrå i Kabul på grunn av situasjonen i Afghanistan, melder Reuters.

  – De skal forlate Kabul så snart som mulig, sier utenriksminster Livia Leu i en pressekonferanse.

 • Klimaendringer endrer alpene

  Klimaendringer fører til dramatiske endringer i de sveitsiske alpene. Smeltende isbreer har gitt nesten 1.200 nye innsjøer i området, viser studie.

  De rundt 1.200 innsjøene har blitt til siden 1850 som følge av smeltende isbreer, ifølge en ny studie fra det sveitsiske forskningsinstituttet Eawag. Rundt 1.000 av innsjøene fins fortsatt.

  Dette er langt flere enn det forskerne hadde ventet å finne da de gikk løs på prosjektet.

  Det skriver NTB.

 • Enighet om koronasertifikater

  EU og Sveits er enige om å anerkjenne hverandres koronasertifikater fra og med fredag, melder EU-kommisjonen. Denne måneden har 27 EU-land sammen med Island, Norge og Liechtenstein innført felles standarder for koronasertifikater. Nå er altså også Sveits med på laget.

 • Sveits sliter med utslippskutt

  Sveits vil få problemer med å oppfylle kravene i Paris-avtalen om å senke utslipp av klimagasser. Det er resultatet av helgens folkeavstemning, der regjeringens forslag til tiltak fikk 49 prosent av stemmene, mens 51 prosent stemte mot.

  Målet om å senke utslippene med 50 prosent i forhold til år 1990 skulle nås med en ny drivstoffavgift og en avgift på flybilletter. Motstanderne mente dette ville gjøre at sveitsisk økonomi ville bruke lengre tid på å komme seg etter koronapandemien, melder BBC.

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no