Hopp til innhold
Logos of airlines SAS, Swiss and Icelandair are seen on the tail fins of aircrafts at Zurich airport
Foto: ARND WIEGMANN / Reuters

Sveits

 • Sveits rammet av prorussisk dataangrep etter Zelenskyj-besøk

  Den sveitsiske regjeringen ble rammet av et dataangrep av prorussiske hackere etter at Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj besøkte World Economic Forum i Davos, melder AFP.

  Angrepet rammet ifølge Bloomberg flere av nettsidene til den sveitsiske regjeringen, og skal ha vært hevn for at Zelenskyj ble invitert til Davos.

 • Kokain kan bli lovlig i den sveitsiske hovedstaden

  Bern, hovedstaden i Sveits, vurderer et pilotprosjekt med legalisering av kokain. Et så radikalt forsøk er ikke kjent noen andre steder.

  Bystyret i Bern støtter ideen, men må fortsatt overvinne skepsisen i byrådet. I tillegg må det en nasjonal lovendring til før man kan tillate salg av kokain til ikke-medisinsk bruk.

  Narkotikapolitikken er i utvikling mange steder i verden. Den amerikanske delstaten Oregon avkriminaliserte for to år siden besittelse av små mengder kokain for heller å legge vekt på behandling.

  I flere europeiske land – blant annet Spania, Italia og Portugal – får man ikke lenger fengselsstraff for besittelse av narkotika, inkludert kokain.

  Likevel er det ingen som har gått så langt som det som nå foreslås i Bern.

  Sveits revurderre sin holdning til kokain etter at enkelte politikere og eksperter har kritisert totalforbud og sagt at de er ineffektive.

  Forslaget om legalisering – som fortsatt er på et tidlig stadium – kommer i kjølvannet av forsøk som nå pågår med lovlig salg av cannabis.

  – Krigen mot narkotika har mislyktes, og vi må se på nye ideer. Kontroll og legalisering kan virke bedre enn undertrykking, sier Eva Chen fra partiet Alternative venstre, som var med på å legge fram forslaget i bystyret.

  Det velstående alpelandet er blant landene i Europa med høyest andel kokainbruk, ifølge spor av ulovlig narkotika og beslektede stoffer som måles i avløpsvannet.

  Zürich, Basel og Genève er alle på topp-ti-listen av europeiske byer.

  (NTB)

 • Ny president valgt i Sveits

  Den sveitsiske nasjonalforsamlingen har valgt Viola Amherd til å være landets neste president.

  I det sveitsiske systemet velger nasjonalforsamlingen et av medlemmene av regjeringen til å være statens stort sett seremonielle overhode i ett år.

  Amherd, som var landets første kvinnelige forsvarsministeren, overtar etter Alain Berset, som forlater regjeringen ved utgangen av året.

  De sju setene i den sveitsiske regjeringen er fordelt på fire partier. Amherd er medlem av sentrumspartiet Die Mitte og tidligere advokat.

  I en tale til nasjonalforsamlingen onsdag sa hun at kompromisser og dialog er viktig for henne når hun skal styre regjeringen.

 • To personer drept i Sveits

  To personer skal ha blitt drept og en annen skadet i en skyte-episode i byen Sion i Sveits, melder Reuters.

  En uidentifisert person skal ha skutt flere ganger i to ulike deler av byen Sion, som har 35.000 innbyggere. Reuters viser til opplysninger fra politiet i Valais canton.

 • Sveits har fryse russiske verdiar på 8,8 milliardar dollar

  Sveits held tilbake verdiar på rundt 7,7 milliardar sveitsiske franc, eller rundt 8,8 milliardar dollar, som russiske statsborgarar har plassert i landet, sa den sveitsiske regeringa i dag. Det melder nyheitsbyrået Reuters. Frysinga er ein av sanksjonane som er innført mot Russland etter at landet invaderte Ukraina i februar 2022

  I fjor innførte Sveits ei tilsvarande frysing av russiske verdiar tilsvarande 7,5 milliardar sveitsiske franc, etter å ha blitt med på EU sitt sanksjonsregime mot Russland.

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no