Hopp til innhold
Logos of airlines SAS, Swiss and Icelandair are seen on the tail fins of aircrafts at Zurich airport
Foto: ARND WIEGMANN / Reuters

Sveits

 • Forskere: Katastrofalt år for isbreene i Sveits

  Isbreene i Sveits har mistet 6 prosent av volumet siden nyttår, ifølge en ny rapport. Flere mindre breer er nå i praksis borte, og målingene her er derfor stanset.

  – 2022 var et katastrofalt år for de sveitsiske isbreene. Alle is-smelterekorder ble knust, heter det i den nye rapporten fra kryosfære-kommisjonen til det sveitsiske vitenskapsakademiet. Tre kubikkilometer is har smeltet bort så langt i år. Dette tilsvarer tre tusen milliarder liter vann.

  Isbreer smelter over store deler av verden på grunn av den globale oppvarmingen. I Alpene falt det i tillegg svært lite snø i vinter.

  Deretter ble breene dekket av støv og sand som hadde blåst helt fra Sahara. Dette forsterket smeltingen da Europa ble rammet av gjentatte hetebølger mellom mai og september.

  Isbre i Sveits
  Foto: Gian Ehrenzeller / AP
 • Sveits sier ja til pensjonsreform

  Sveitsiske velgere har med knapt flertall sagt ja til en pensjonsreform som blant annet innebærer økt pensjonsalder for kvinner, viser endelige resultater.

  Det er gode nyheter for den sveitsiske regjeringen, som to ganger tidligere har forsøkt å få pensjonsreformen vedtatt i en folkeavstemning.

  En av de mest omstridte delene av reformen er at pensjonsalderen heves fra 64 til 65 år for kvinner, noe som betyr at den blir lik for kvinner og menn. Bare 50,57 prosent av sveitserne stemte ja til dette.

  Forslaget har skapt stor debatt i Sveits. Diskusjonen dreier seg ikke bare om selve pensjonsalderen, men om generelt manglende likestilling på arbeidsmarkedet.

  Kritikerne viser til at kvinner er pensjonstapere fordi de generelt tjener langt mindre enn menn. De mener derfor det er urettferdig å sette opp pensjonsalderen før lønnsgapet tas tak i.

  Sveits avviste lignende pensjonsreformer i 2004 og 2017. Denne gangen har meningsmålinger vist at det er ja-flertall som følge av stor støtte blant menn.

  (NTB)

 • Sveits holder folkeavstemning om økt pensjonsalder for kvinner

  Sveitserne skal søndag stemme om hvorvidt pensjonsalderen til kvinner bør oppjusteres fra 64 til 65 år, slik at den blir den samme som for menn.

  Forslaget er en del av en større pensjonsreform, og har skapt stor debatt i Sveits. Diskusjonen dreier seg ikke bare om selve pensjonsalderen, men om generelt manglende likestilling på arbeidsmarkedet.

  Mens de som støtter forslaget argumenterer med at det er rimelig at kvinner og menn har samme pensjonsalder, viser kritikerne til at kvinner generelt tjener langt mindre enn menn, noe som gjør dem til pensjonstapere. De mener det er urettferdig å sette opp pensjonsalderen før de andre sakene tas tak i.

  Sveitsiske velgere har to ganger tidligere avvist myndighetenes forslag til pensjonsreform, men nå tyder meningsmålinger på at det blir ja som følge av stor støtte blant menn.

  En annen omdiskutert sak som sveitserne skal ta stilling til, er et forslag om å forby industrielt jordbruk. Organisasjoner som jobber for dyrs rettigheter og velferd, står bak forslaget, og det støttes av Greenpeace og andre miljøvernorganisasjoner.

  Hvis forslaget får flertall, vil det innebære strengere minimumskrav for behandling av blant annet kyr, høns og griser. De nye reglene kommer også til å omfatte import av dyr og dyreprodukter.

  Regjeringen og et flertall i nasjonalforsamlingen er imot forslaget.

  (NTB)

 • Sveits kjøper 36 F-35 jagerfly

  Det sveitsiske parlamentet har godkjent kjøpet av 36 F-35 jagerfly fra det amerikanske selskapet Lockheed Martin. Prislappen er på 5,5 milliarder dollar.

  Norge har foreløpig 40 slike jagerfly, og vil på sikt ha 52. Flyene regnes som et av de aller mest avanserte kampflyene på markedet.

  Lockheed Martin F-35 Lightning II aircrafts are seen on the flight deck of amphibious assault ship USS Tripoli (LHA-7) at Changi Naval Base in Singapore
  Foto: EDGAR SU / Reuters
 • Må avslutta isbre-undersøkingar fordi isen har smelta vekk

  Fleire mindre isbrear i Sveits har mista mykje is på grunn av ekstremvarmen i sommar.

  Forskarar må derfor avslutta måleprogram fleire stader fordi isen har smelta vekk.

  – Det me ser har overgått det me trudde var mogleg, seier Matthias Huss, som leiar ismålingsprosjektet ved den tekniske høgskulen i Zürich.

  Mellom anna seier Huss at islag som blei danna for 7000 år sidan har smelta vekk frå Corvatsch-isbreen søraust i landet. Nå er det ikkje meir å gjera på staden der forskarane har arbeida. Det einaste som gjenstår er å samla saman måleutstyret og rydda det vekk, ifølge Huss.

  Forskarane hadde i utgangspunktet håpa på å fortsetta med målingane ei stund til. (NTB/DPA)

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no