Forbyr offentlig julesang i Sveits

Sveits går til uvanlige skritt for å holde alpinanleggene sine åpne i romjulen.

Folk på skitur i Zermatt i Sveits.

For at folk fortsatt skal få står på ski i Zermatt i Sveits, så innfører regjeringen noen spesielle tiltak.

Foto: DENIS BALIBOUSE / Reuters

Denne artikkelen er over en måned gammel, og kan inneholde utdaterte råd fra myndighetene angående koronasmitten.

Hold deg oppdatert i NRKs oversikt, eller gjennom FHIs nettsider.

Som alle andre land i Europa sliter Sveits økonomisk på grunn av koronapandemien, og vil hjelpe de kjente alpinanleggene.

Nå gjør de noe annet enn sine alpine-naboland Frankrike, Italia og Tyskland. De holder heisene åpne, men ikke for alle.

Hjemmesang

For å hindre spredning av koronaviruset har de nå stengt skibakkene for utenlandske turister og innført forbud mot å synge sammen med andre enn familien innendørs.

Så altså ingen sang i gatene eller bakkene. Kun hjemme i egen stue, og kanskje kjøkken.

Sveits innfører også strengere restriksjoner på hvem du får spise ute sammen med. Nå kan kun familiemedlemmer fra to forskjellige familier spise sammen.

Sveits er blant de landene i Europa som er hardest rammet akkurat nå, med over 4000 nye tilfeller i døgnet de siste dagene over 100 daglige døde.

Bli hjemme

Den franske regjeringen kunngjorde denne uken at franske statsborgere blir ilagt sju dagers karantene hvis de reiser til franske skisteder i julen. Meningen er å hindre spredning av virus på tvers av regioner og landsdeler i Frankrike.

I Italia har ikke regjeringen foreløpig kunngjort sine grep for julen, men italienske medier venter at det blir portforbud, stengte skianlegg og sterke begrensninger på familiesammenkomster.

EU-kommisjonen advarte medlemslandene onsdag mot å myke opp på restriksjonene og anmodet om felles regelverk og samordnet innsats for å hindre spredning. Kommisjonen unnlot å gripe inn i håndteringen av skisesongen i de store vinterutfartslandene.

I Østerrike lar de bakkene være åpne, men kun noen få dager i romjulen. Hoteller og restauranter er stengt frem ti 6. januar, men de har ingen forbud mot sang.

Mer om koronaviruset

Status Norge

Sist oppdatert: 05.12.2021
22 603
Smittede siste 7 dager
262
Innlagte
1 093
Døde
4 229 770
Vaksinerte

SISTE NYTT

Siste nytt