Hopp til innhold
Lasteskip ved den internasjonale havnen Virginia International Gateway terminal i Norfolk Virginia. Kilder tett på den kinesiske regjeringen snakker om å reforhandle avtale med USA, men Trump avfeier enhver mulighet for det.
Foto: Steve Helber / AP/NTB Scanpix

Handelsavtaler og toll

Oppsummert

Det er nødvendig å endre Verdens handelsorganisasjon for å kunne holde markedene åpne i en tid med handelskonflikt mellom Kina og USA, mener G20-landene.

 • EU vil ha tollfrihet på ukrainske varer

  EU-kommisjonen foreslår å fjerne toll på alle ukrainske importvarer i et forsøk på å hindre at landets økonomi faller helt i grus som følge av krigen.

  Tollfrihet vil bidra til å lindre den vanskelige situasjonen som ukrainske produsenter og eksportører har havnet i som følge av Russlands invasjon, skriver EU-kommisjonen onsdag.

  På meldingstjenesten Telegram ønsker Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj tiltaket velkommen.

 • Frihandelsavtale med Storbritannia

  Fra onsdag 1. desember kan næringslivet ta i bruk frihandelsavtalen mellom Norge og Storbritannia. – Dette er gode og etterlengtede nyheter for norske bedrifter og arbeidsplasser. Forutsetningene er nå på plass for at handelen med en av våre viktigste handelspartnere kan fortsette å vokse, sier næringsminister Jan Christian Vestre (Ap). I 2020 eksporterte norske bedrifter varer for nesten 135 milliarder kroner til Storbritannia, mens importen var på 42 milliarder, skriver NTB.

 • USA og EU enige om løsning

  USA og EU enige om en løsning på konflikten om toll på aluminium og stål, opplyser Det hvite hus.

  Konflikten oppstod etter at Trump innførte høye tollsatser for å hjelpe amerikansk stålindustri. Det vekket sterke reaksjoner blant USAs europeiske allierte, som svarte med å innføre toll på en lang rekke amerikanske produkter, som motorsykler, peanøttsmør, bourbon og jeans.

  Daværende utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) omtalte i 2018 stål- og aluminiumstollen for «alvorlig og bekymringsfull».

 • Ny britisk handelsavtale

  Storbritannia og New Zealand inngår ny handelsavtale verdt rundt 26,5 milliarder kroner. Avtalen er resultatet av 16 måneder med samtaler. – Den er bra for våre økonomier, våre næringsliv og våre folk, sier New Zealands statsminister Jacinda Ardern. Både hun og britenes statsminister Boris Johnson legger vekt på at avtalen vil være et verktøy som skal styrke det fra før nære vennskapet.

 • USA og EU nærmar seg tollavtale

  USA og EU nærmar seg semje om ein tollavtale om stål og aluminium, seier EUs handelskommissær Valdis Dombrovskis. Forhandlingane er komne langt og ein avtale kan vera klar i starten av november, seier han.

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no