Hopp til innhold
Lasteskip ved den internasjonale havnen Virginia International Gateway terminal i Norfolk Virginia. Kilder tett på den kinesiske regjeringen snakker om å reforhandle avtale med USA, men Trump avfeier enhver mulighet for det.
Foto: Steve Helber / AP/NTB Scanpix

Handelsavtaler og toll

Oppsummert

Det er nødvendig å endre Verdens handelsorganisasjon for å kunne holde markedene åpne i en tid med handelskonflikt mellom Kina og USA, mener G20-landene.

  • Signerer handelsavtale for Stillehavsregionen

    Storbritannia har nå formelt signert en avtale om å slutte seg til handelssamarbeidet CPTPP, som dekker elleve land i Stillehavsregionen.

    Avtalen ble signert i New Zealand søndag. Storbritannia er det første nye landet som trer inn i handelssamarbeidet siden CPTPP (Comprehensive and Progressive Agreement for Trans-Pacific Partnership) ble opprettet i 2018.

    Statsråder fra CPTPPs medlemsland skal møtes senere søndag for å diskutere en rekke temaer. (NTB)

  • Brasil og Argentina oppretter handelsfond

    Brasil og Argentina skal opprette et garantifond for å oppnå økt handel, melder Reuters.

    Sammen skal landene signere en bilateral avtale som skal beskytte og sikre brasiliansk eksport. Garantifondet vil gjøre at Argentina må sikre at Brasils handelsfinansiering har internasjonal likviditet, altså at Brasil kan være i stand til å dekke forventede og uforutsette utgifter.

    Landene er de to største økonomiene i Sør-Amerika.

  • USA avviser WTO-avgjerd om ståltoll

    USAs toll på stål og aluminium frå land som Kina, Noreg og Sveits bryt med Den internasjonale avtalen om toll og handel, GATT, meiner Verdas handelsorganisasjon, WTO.

    Tollen blei innført av tidlegare president Donald Trump, som gav nasjonal tryggleik som grunn for innføringa. Etterfølgaren Joe Biden har vidareført tollen.

    USA avviser avgjerda til WTO, og meiner ho er feilslått og at organisasjonen ikkje har myndigheit til å vurdere kva behov medlemslanda har for å svare på tryggingstruslar.

  • Von der Leyen vil ha samarbeid med USA

    USA og EU bør gå sammen i felles investeringer i grønn teknologi og unngå en ødeleggende handelskrig, sier EU-kommisjonens leder Ursula von der Leyen.

    Stått overfor klimaendringer og konkurranse fra Kina «har USA og EU enorm felles interesse i å bevare vårt industrielle lederskap», sa von der Leyen i en tale på College of Europe i Brugge i Belgia søndag.

    Lederen for EU-kommisjonen henvendte seg til USA i talen, som følge av økende bekymring i EU knyttet til det nylige vedtaket i Washington om å bruke 700 millioner dollar på skattefordeler til amerikanske forbrukere.

  • EU vil ha tollfrihet på ukrainske varer

    EU-kommisjonen foreslår å fjerne toll på alle ukrainske importvarer i et forsøk på å hindre at landets økonomi faller helt i grus som følge av krigen.

    Tollfrihet vil bidra til å lindre den vanskelige situasjonen som ukrainske produsenter og eksportører har havnet i som følge av Russlands invasjon, skriver EU-kommisjonen onsdag.

    På meldingstjenesten Telegram ønsker Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj tiltaket velkommen.

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no