Hopp til innhold
Wildfire burns on the island of Rhodes
Foto: NICOLAS ECONOMOU / Reuters

Skogbranner i Sør-Europa

Oppsummert

Denne sommeren har det vært rekordmange skogbranner i sørlige Europa. Hundretusenvis av mål med skog er lagt i aske i Frankrike, Hellas, Spania og Portugal.

 • Hellas: 13 pågrepet etter at fyrverkeri utløste skogbrann

  13 personer er pågrepet etter at gnister fra fyrverkeri forårsaket en skogbrann på øya Hydra.

  Fyrverkeriet ble fyrt opp fra en yacht.

  Mannskapet prøvde, men måtte gi opp å slukke brannen. Da tilkalte de brannvesenet, og stakk fra stedet, ifølge greske medier.

  Lørdag kveld opplyser brannvesenet at 13 greske statsborgere er pågrepet, skriver BBC. Men de nevner ikke yachten.

 • 11 døde i skogbranner i Tyrkia

  11 personer er hittil døde i skog- og krattbrannene som har herjet sørøst i Tyrkia denne uken, ifølge myndighetene. Det melder AFP.

  Flere titalls personer er også skadet.

  Kombinasjonen av høye temperaturer, tørke og sterk vind har gjort at brannene sprer seg raskt.

  Skogbrannfare truer også resten av det sørlige Europa fremover som følge av hetebølger.

  Skogbrann i Tyrkia
  Foto: Sercan Ozkurnazli / AP/NTB
 • Flere evakueres på grunn av skogbrann i Hellas

  Flere mennesker er beordret å evakuere hjemmene sine i nordlige Hellas, der greske brannmannskaper kjemper mot skogbrannene for niende dag på rad.

  Skogbrannene har vært spesielt katastrofale for regionen Evros, nær havnebyen Alexandroupoli og Hellas' grense mot Tyrkia.

  Søndag ble innbyggerne i områdene Lefkimmi i Evros og Kassitera i naboregionen Rhodopes beordret til å evakuere hjemmene sine.

  Viseregionsguvernør i Evros, Dimitris Petrovic, sier til den greske TV-kanalen ERT at situasjonen er «svært vanskelig» og har forårsaket enorm skade.

  – Vi vet ikke om vi er i stand til å stoppe brannen fra å spre seg, sier han.

  Skogbrannene, som startet sist lørdag, har tatt livet av minst 20 mennesker i området. En eldre gjeter døde også i en annen brann i Boeotia, nord for Aten, mandag. Flammene har også fortært nasjonalparken Dadia, der det oppholder seg flere utrydningstruede fugler.

  Skogbrannene i havnebyen Alexandroupoli er den største som er registrert i EU hittil i år og den nest største siden 2000, ifølge blokken. En annen farlig brann fortsetter sine herjinger på Parnitha-fjellet, nær Aten.

  (NTB)

  APTOPIX Greece Wildfires
  Foto: Achilleas Chiras / AP
 • Store ressurser brukes for å slukke skogbranner i Hellas

  Flere steder i Hellas er preget av skogbrann. Store brannmannskaper jobber med å slukke en brann som har tatt livet av 20 mennesker nordøst i landet.

  Mer enn 600 brannmenn får hjelp av brannfly og helikopter i kampen mot tre større skogbranner som herjer flere steder i landet.

  Skogbrannen i Evros og Alexandroupolis, nordøst i landet, har ifølge nyhetsbyrået AP brent i ni dager. Den er en av de største skogbrannene som har rammet et EU-land noen gang. Brannen har svidd av et område på 770 kvadratkilometer og hadde på ett tidspunkt 120 hotspoter, ifølge kilder i EU.

  Også den vestlige delen av Hellas er rammet av en skogbrann som har brent i dagevis.

  En tredje skogbrann brøt ut lørdag på øya Andros i øygruppen Kykladene, sørøst i landet. Brannen pågår fremdeles søndag. (NTB)

 • To personer pågrepet for brannstiftelse i Hellas

  Greske brannmannskaper har pågrepet to personer som mistenkes for å ha startet skogbranner. Fortsatt brenner det en rekke steder i landet.

  Pågripelsene skjedde på forskjellige steder i Hellas, opplyser myndighetene.

  På øya Evvia er en mann siktet for å ha tent på tørt gress i Karystos. Brannvesenet sier mannen har tilstått å ha startet fire andre branner i området i juli og august.

  Skogbrann i Hellas fotografert fra avstand. Stor, grå røyk veller opp fra mørkerøde- og oransje flammer på toppen av en ås. Bildet er fra nordøst i landet.
  Foto: Achilleas Chiras / AP

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no