Sjøvegandrapet kollasje
Foto: Jan-Morten Bjørnbakk / NTB scanpix

Sjøvegan-drapet

Oppsummert

En 38 år gammel mann er tiltalt for drap, voldtekt og ildspåsettelse i forbindelse med drapet på Marie-Louise Bendiktsen i Sjøvegan i 1998. Bendiktsen ble funnet død i brannruinene i huset sitt.

 • – En høflig ung mann

  Forsvarets vitner har onsdag forklart seg i Sjøvegan-saken. Flere av vitnene jobbet i 1998 i flyktningtjenesten, fortalte at tiltalte var en høflig og rolig ung mann, og at de var overrasket over at han ble arrestert og tiltalt. Forsvarerne ville også høre om vitnene husket andre som utmerket seg ved konflikter og vold. Forsvarsadvokatene har tidligere gjort det klart at de kommer til å lansere navn på andre som de mener kan stå bak drapet.

 • – Jeg kunne aldri gjort noe slikt

  Femte dag i retten starter med at den tiltalte ber om ordet for å kommentere vitneprovet fra de som obduserte Marie-Louise Bendiktsen. Tiltalte sier drapet må ha blitt utført av noen uten normale følelser. – Jeg kunne aldri gjort noe slikt, og jeg fikk ikke sove i natt etter å ha sett bildene i går, hevder tiltalte.

 • Ga aldri opp å finne drapsmannen

  Hans Roar Rasmussen ga aldri ga opp å finne drapsmannen til Marie-Louise Bendiktsen. I tjue år har han etterforsket Sjøvegan-drapet, også mens saken formelt var henlagt. I dag forklarte Rasmussen seg i retten, med datteren på tilskuerbenken.

 • Kvinner med forhold til utlendinger

  Rasmussen gir tre konkrete eksempler på kvinner i Salangen som skal ha hatt forhold til utlendinger, eller besøk av asylsøkere. – Men det finnes ingen informasjon om at Bendiktsen skulle ha noe sånt, sier Rasmussen.

 • Knappene

  Knappene som ble funnet på åstedet ble undersøkt. Et mulig produksjonssted kunne være Singapore. Et manufakturfirma i Bergen mente det kunne være et maskulint plagg. Samme type knapp kunne kjøpes på internett.

Pressekonferanse på politihuset i Tromsø kl. 12 i forbindelse med Sjøvegan-drapet
Til stede:
politiadvokat Kirsti Jullum Jensen 
lensmann Andreas Nilsen

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no