Vladimir Putin
Foto: GEORGES GOBET / Afp

Russland og Europa

Oppsummert

Etter Russlands annektering av Krim og innblanding i Øst-Ukraina, har EU innført sanksjoner mot landet. Samtidig har Russland økt sin militære aktivitet.

 • Inngår nytt samarbeid med Ukraina

  Storbritannia og Ukraina har blitt enige om et samarbeid mot det de kaller russisk «feilinformering». Britenes statsminister Theresa May kunngjorde samarbeidet etter møter med Polens statsminister Mateusz Morawiecki i London torsdag.

 • Varsler forlengelse av sanksjoner

  EUs president Donald Tusk sier han er sikker på at sanksjonene mot Russland vil bli forlenget når de kommer opp til ny vurdering i desember. Grunnen er eskaleringen av konflikten mellom Russland og Ukraina i Azovhavet.

 • Hackerangrep mot Tyskland

  Russland utførte i november et hackerangrep mot tyske myndigheter, melder den tyske avisen Der Spiegel. Ifølge avisa ble angrepet utført mot e-postene til det tyske forsvaret Bundeswehr, parlamentsmedlemmer og flere ambassader.

 • Macron vil ha europeisk hær

  Frankrikes president Emmanuel Macron vil ha det han kaller en «ekte europeisk hær» som kan forsvare seg mot Russland og USA. Macron mener vi må gjøre oss mindre avhengig av amerikansk makt. 25 EU-land gikk i fjor sammen om et nytt forsvarssamarbeid.

 • – Hundrevis av russiske agenter

  Russland har flere hundre agenter i London, og opptil halvparten av de 150.000 russerne som bor i byen, kan være informanter, hevder en rapport skrevet for tankesmia Henry Jackson Society. Rapporten kommer i kjølvannet av giftangrepet i Salisbury.

Møtene mellom Jagland, Lavrov og Putin kan avgjøre om Russland vil forbli en del av Europarådet og dermed den europeiske rettsorden.

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no