Hopp til innhold
Belgium EU Energy
Foto: Virginia Mayo / AP

Russland og EU

  • Presidenten for Det europeiske råd gratulerer Putin med valgskred – før valget

    – Ingen opposisjon, ingen frihet, intet valg, skriver Charles Michel på X/Twitter idet han gratulerer med valgskredet.

    Valglokalene åpnet over hele Russland fredag morgen, og presidentvalget varer til søndag kveld når valglokalene stenger, og opptellingen starter.

    (NTB)

  • Gresk diplomat hevder EU vil beslaglegge russiske gevinster

    Spiros Lampridis hevder dette er en spissfindig løsning som kan brukes istedenfor å beslaglegge selve aktivaene, skriver NTB. Både Storbritannia og USA har lenge ment at EU bør gjøre det siste, men EU-landene er skeptiske til å gjennomføre et såpass stort grep.

    – Europeerne skal si til Russland at de ikke vil la dem tjene på kapitalen de har samlet på vår jord, sier Lampridis til nyhetsbyrået AFP.

  • EU krever at Russland løslater politiske fanger

    EU vil gjøre alt for å holde Russland ansvarlig for Aleksej Navalnyjs død, sier EU-kommisjonens president Ursula von der Leyen og utenrikssjef Josep Borrell.

    – Han ble sakte drept av president Vladimir Putin og hans regime, som mest av alt frykter motstand fra sitt eget folk, heter det i en felles uttalelse fra Leyen og Borrell.

    – Vi vil gjøre alt for å stille Russlands politiske ledelse til ansvar, heter det videre.

    Leyen og Borrell krever at Russland etterforsker regimekritikerens død «og straks løslater alle andre politiske fanger». (NTB)

    European Commission President Ursula von der Leyen
    Foto: THOMAS KIENZLE / AFP
  • Russisk eksport til Europa sank med to tredeler i 2023

    Den russiske eksporten til europeiske land falt med mer enn to tredeler i 2023. Vestlige sanksjoner har ført den russiske eksporten mot Asia.

    Etter den russiske invasjonen av Ukraina innførte europeiske land en lang rekke sanksjoner på den russiske økonomien, samtidig som de vendte seg vekk fra russisk olje og gass.

    Det har ført til at Russlands eksport til Europa falt med 68 prosent i 2023, til 84,9 milliarder dollar. Det skriver det statlige russiske nyhetsbyrået Interfax, og viser til tall fra det russiske tolldirektoratet.

    Sanksjonsregimet har ført til at Russland i stedet har økt sin eksport til Asia, som økte med 5,6 prosent i 2023. Handelen med Kina nådde rekordhøye 240 milliarder dollar i fjor, ifølge kinesiske myndigheter.

    Russisk import fra Europa falt også i fjor, med en nedgang på 12,3 prosent.

    Totalt landet Russlands handelsoverskudd på 140 milliarder dollar i 2023. Det er en nedgang på 58,5 prosent sammenlignet med 2022.

    (NTB)

  • EU importerer rekordmye flytende gass fra Russland

    år ligger EU an til å slå tidligere rekorder når det gjelder import av flytende gass, såkalt LNG, fra Russland, viser data organisasjonen Global Witness har samlet inn. Det skriver Financial Times. Belgia og Spania kommer til å bli verdens andre og tredje største importør av russisk LNG, til tross for at EU har satt bremsene på import av russisk olje og gass som følge av Ukraina-invasjonen.

    Totalt har EU-importen av LNG økt med 40 prosent sammenlignet med 2021, ifølge Global Witness.

    (NTB)

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no