Merkel, Macron, Putin
Foto: Charles Platiau / AFP

Russland og Europa

Oppsummert

Etter Russlands annektering av Krim og innblanding i Øst-Ukraina, har EU innført sanksjoner mot landet. Samtidig har Russland økt sin militære aktivitet. I tillegg reagerer flere europeiske land på russisk etterretningsvirksomhet.

 • USA og Tyskland enige om rørledning

  USA og Tyskland har landet en avtale som skal løse den langvarige konflikten om den tysk-russiske rørledningen Nord Stream 2, bekrefter landene.

  Ledningen er bygget for å transportere russisk gass til Tyskland, uten å gå innom Ukraina. Rørledningen har møtt heftig motstand av blant andre Ukraina og Polen, så vel som både republikanere og demokrater i Kongressen. Frykten er at ledningen skal gi Russland for mye makt over europeisk gassforsyning.

  Tysklands utenriksminister bekrefter at de har nådd en «konstruktiv løsning» om gassrørledningen.

 • Viderefører sanksjoner mot Russland

  EU forlenget mandag sanksjonene mot Russland med seks måneder. Straffetiltakene er knyttet til annekteringen av Krim og innblandingen øst i Ukraina. Sanksjonene ble første gang innført i 2014, og er siden regelmessig forlenget

 • Vil bedre forholdet til Russland

  Presidentene Vladimir Putin og Emmanuel Macron har snakket sammen på telefon og er enige om å forsøke å bedre forholdet mellom Russland og Europa.

  Det opplyser Kreml fredag.

  – Samarbeid om viktige saker som datasikkerhet, miljøvern og bekjempelse av global terrorisme kan bidra til at man kan vende tilbake til en normal og respektfull dialog, heter det i en uttalelse fra Kreml.

  Putin og Macron
  Foto: Ludovic Marin / AFP
 • – Blir område for konfrontasjon

  I en uttalelse fra Det russiske utenriksdepartementet heter det at Svartehavet blir et område for militær konfrontasjon, melder Reuters.

  Uttalelsen kommer etter uenighet mellom Storbritannia og Russland om hva som i går skjedde med et britsk militært fartøy i nærheten av Krim-halvøya.

  Russerne hevder at det ble skutt varselskudd mot skipet, noe britene avviser.

  Russland hevder at det britiske skipet var i russisk farvann, mens britene sier at det var i internasjonalt område.

 • Advarer mot EU-toppmøte med Putin

  Litauen advarer EU mot å ha direkte kontakt med Russlands president Vladimir Putin i EU-toppmøte.

  – Idéen er som å få en bjørn til å passe på honning, sier Litauens president Gitanas Nauseda.

  Presidenten er skeptisk til forslaget til Tyskaland og Frankrike om å ha et EU-toppmøte med Putin.

Møtene mellom Jagland, Lavrov og Putin kan avgjøre om Russland vil forbli en del av Europarådet og dermed den europeiske rettsorden.

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no