Hopp til innhold

Russland og Europa

 • Ytre-høyre demonstrasjoner i Tsjekkia mot Russland-sanksjoner

  Tusenvis av mennesker demonstrerte i Praha onsdag mot regjeringen og krevde å få slutt på sanksjonene som er pålagt Russland grunnet invasjonen i Ukraina.

  Arrangørene krever at statsminister Petr Fialas regjering går av og tar til orde for militær nøytralitet, selv om Tsjekkia er Nato-medlem.

  Demonstrasjonen startet med slagordet «Tsjekkia først», og et band som anses for å være høyreekstremt, spilte nasjonalsangen.

  EU-parlamentarikeren Christine Anderson, som tilhører Tysklands ytre-høyreparti Alternativ for Tyskland (AfD), gjorde en gjesteopptreden. (NTB)

 • EU går hardt ut mot «forfalskede resultater» i folkeavstemningen

  EU retter skarp kritikk mot det de omtaler som forfalskede resultater fra avstemningene i russiskkontrollerte områder i Ukraina.

  – EU fordømmer de ulovlige «folkeavstemningene» og det forfalskede resultatet av dem, sier EUs utenrikssjef Josep Borrell i en Twitter-melding onsdag.

  – Dette er nok en krenkelse av Ukrainas suverenitet og territoriale integritet, samtidig som det pågår systematiske menneskerettighetsbrudd, fortsetter han.

  Også EU-president Charles Michel har lagt ut en Twitter-melding om saken:

  – Fingerte folkeavstemninger. Fingerte resultater. Vi anerkjenner ikke noe av dette, skriver han.

  (NTB)

 • Ungarn: Foreslår folkeavstemning om Russland-sanksjoner

  Ungarns regjeringsparti Fidesz sier torsdag det vil ha en ikke-bindende folkeavstemning om EU-restriksjonene mot import av russisk energi i landet.

  – Sanksjonene skaper problemer. De ødelegger Europas økonomi. Vi må overbevise Europas beslutningstakere, medlemmene av eliten, at de ikke skal opprettholde energisanksjonene fordi det vil føre til store problemer, sier Fidesz' gruppeleder Mate Koscsis torsdag.

  Partiet har for vane å kritisere «Brussel-eliten» i skarpe ordelag når EU vedtar politikk som går imot statsminister Viktor Orbans ønsker. Ungarn er den sterkeste motstandere internt i EU av sanksjoner mot Russland.

  Den såkalte «nasjonale rådspørringen» er en uformell folkeavstemning der alle voksne i Ungarn kan sende inn svar per post eller på nett. Høyrenasjonalisten

 • Russiske turister får ikke lenger reise til Baltikum

  Estland, Latvia og Litauen har som varslet stengt grensene for de aller fleste russere.

  Beslutningen ble tatt tidligere denne måneden, og mandag trådte innreiseforbudet i kraft i de baltiske landene.

  – Det er uakseptabelt at folk som støtter krigen, kan reise fritt rundt i verden, sa Litauens innenriksminister Agne Bilotaite.

  Også Polen skal stenge grensene for russere. De fire landene ble enige om å legge seg på en hardere linje etter at EU besluttet å gjøre det vanskeligere for russere å få visum.

  Riktignok gjør de unntak for familiemedlemmer til EU-borgere, russiske dissidenter, diplomater, transportarbeidere og russere med permanent oppholdstillatelse.

  Estland, Latvia, Litauen og Polen kan heller ikke nekte russere innreise hvis de kommer fra et annet Schengen-land.

  Men landenes grenser til Russland vil i stor grad være stengt. Russere med visum til et annet Schengen-land vil ikke automatisk få unntak.

  I etterkant av pandemien har antallet russere som reiser inn i Polen, vært mye lavere enn tidligere. Innreiseforbudet får dermed mindre konsekvenser enn det ville fått før verden ble rammet av covid-19.

  (NTB)

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no