Vladimir Putin
Foto: GEORGES GOBET / Afp

Russland og Europa

Oppsummert

Etter Russlands annektering av Krim og innblanding i Øst-Ukraina, har EU innført sanksjoner mot landet. Samtidig har Russland økt sin militære aktivitet.

 • Putin utvider forbud mot Europa

  Vladimir Putin signerte mandag en forlengelse av forbudet av matimport fra EU. Forlengelsen varer til slutten av 2020, melder Reuters.

  Russland innførte forbudet i 2014 som svar på internasjonal sanksjoner mot Russland etter konflikten med Ukraina.

 • Vurderer jagerfly på Grønland

  Danmark må utplassere jagerfly på baser på Grønland dersom Russland krenker luftrommet på øya, sier den danske forsvarsministeren Claus Hjort Frederiksen til Berlingske Tidende. Russland har planer om å etablerere flybaser på øyene øst for Svalbard.

 • Europarådet gir Russland stemmerett

  Europarådets ministerkomité sier med stort flertall ja til å gjenopprette Russlands stemmerett i Europas viktigste menneskerettighetsorgan. Europarådet suspenderte Russlands stemmerett etter at landet annekterte Krim-halvøya i 2014.

 • – Russland truer freden i Europa

  Tysklands forsvarssjef, general Eberhard Zorn, sier han ser på Russland som en «stor trussel» mot freden i Europa. Han peker blant annet på annekteringen av Krim, situasjonen i Øst-Ukraina og Russlands beslutning om å trekke seg ut av INF-avtalen.

 • Jagland fryktar «ruxit»

  Generalsekretær i Europarådet Thorbjørn Jagland meiner det er fare for at Russland melder seg ut av rådet. Etter at Russland tok Krim frå Ukraina i 2014, mista Russland røysteretten. Dei svarte med å fryse pengebidrag til Europarådet.

Møtene mellom Jagland, Lavrov og Putin kan avgjøre om Russland vil forbli en del av Europarådet og dermed den europeiske rettsorden.

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no