Hopp til innhold
Patruljering på grensen ved Kirkenes. Bildet viser et gult skilt hvor det står skrevet "GRENSEVAKT" med store, sorte bokstaver. På hver side av ordet er det malt to ulver, som begge vender innover på skiltet. De snerrer, flekker tenner og har tunga ute.
Foto: Annika Byrde / NTB

Russisk leiesoldat i Norge

Oppsummert

Andrej Medvedev tok den 13. januar seg ulovlig over grensen mellom Russland og Norge. Medvedev sier han er tidligere Wagner-soldat, men at han har flyktet fra den militære gruppen. Han har søkt asyl i Norge og får nå søknaden behandlet av UDI.

 • Hjelper til Wagner-avhopper Andrej Medvedev har landet i Norge

  Den antatte Wagner-avhopperen Andrej Medvedev er fredag ettermiddag på Gardermoen for å ta imot den russiske menneskerettsaktivisten Vladimir Osetsjkin.

  – Min venn fra Frankrike, Vladimir Osetsjkin, kommer til meg i dag, sier Medvedev til NTB.

  Osetsjkin driver nettsiden Gulagu.net, hvor han driver med undersøkende journalistikk og antikorrupsjonsarbeid.

  Han og familien unnslapp med nød og neppe et angrep i sitt hjem i Russland og flyktet til Frankrike hvor de søkte asyl i 2015, ifølge CNN. I Frankrike lever han under konstant beskyttelse, besørget av franske myndigheter.

  (NTB)

  qwcefbiOhOE
  Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
 • Kripos: Vil fortsette avhørene av Medvedev

  Kripos har gjennomført flere avhør av Wagner-avhopperen Andrej Medvedev.

  – Vi ønsker å fortsette med avhør av russeren. Han har fortsatt status som vitne, og har med det ingen plikt til å forklare seg for politiet. Medvedev har gitt uttrykk for at han vil forklare seg videre, skriver Kripos i en pressemelding.

  Kripos skriver videre at de ikke ønsker å gå inn på hva han har forklart i avhørene.

  – Medvedev hadde med seg noe digitalt materiale som er overlevert til politiet. Dette blir gjennomgått, men vi ønsker ikke å si noe ytterligere om dette arbeidet, heter det videre.

 • Representerer ikke lenger Andrej Medvedev

  Advokat Brynjulf Risnes sier til NRK at han har avsluttet sitt oppdrag for Andrej Medvedev.

  Den tidligere russiske Wagner-soldaten flyktet fredag 13. januar til Norge. Han oppgir selv å ha deltatt i kampene rundt Bakhmut.

  Medvedev søkte nylig asyl i Norge etter å ha krysset Pasvikelva utenfor Kirkenes. Risnes har vært hans advokat siden 15. januar.

  – Den gangen var det meste uklart. Nå er Andrej ikke lenger internert, hans asylsøknad blir behandlet av UDI og han er i gang med avhør hos Kripos om sine opplevelser under krigen i Ukraina slik han har ønsket, sier Risnes.

  – Han er ikke mistenkt for andre lovbrudd en ulovlig grensepassering fra Russland til Norge 13. januar. Jeg anser derfor mitt oppdrag som advokat for Medvedev som avsluttet, sier Risnes.

 • Politiet løslater Andrej Medvedev

  Politiets utlendingsenhet oppgir til NRK at de vil løslatte den tidligere leiesoldaten Andrej Medvedev.

  Medvedev oppholder seg i dag på utlendingssenteret på Trandum. Nå vil han kunne oppholde seg på et annet bestemt oppholdssted.

  – Han er veldig godt fornøyd, sier Medvedevs forsvarer Brynjulf Risnes til NRK.

  – Hva skjer videre nå?

  – Det vet vi ikke detaljert ennå. Nå må vi finne en god løsning utenfor Trandum, sier Risnes.

  «Bakgrunnen for løslatelsen er at vilkårene for videre internering som følger av utlendingsloven § 106 ikke lenger er til stede», skriver fungerende leder for juridisk seksjon i Politiets utlendingsenhet Jon Andreas Johansen.

  Den tidligere russiske Wagner-soldaten Andrej Medvedev flyktet fredag 13. januar til Norge. Han oppgir selv å ha deltatt i kampene rundt Bakhmut.

  Medvedev søkte nylig asyl i Norge etter å ha krysset Pasvikelva utenfor Kirkenes.

  – Jeg kan bekrefte han har søkt asyl, og den søknaden blir behandlet på vanlig måte. Han har rett på innkvartering, opplyser UDIs pressetalsperson til NRK onsdag ettermiddag. Av personvernhensyn ønsker de ikke å si noe mer om hvor en innkvartering vil være.

 • Wagner-avhopper Medvedev motsetter seg internering

  Politiets utlendingsenhet må onsdag avgjøre om Wagner-avhopper Andrej Medvedev skal framstilles for internering. Hvis det skjer, vil han motsette seg dette.

  Det bekrefter forsvareren, advokat Brynjulf Risnes, til NRK.

  Det var Dagbladet som først omtalte saken.

  Til avisa opplyser Politiets utlendingsenhet at de fremdeles vurderer å framstille russeren for internering, som i praksis er det samme som varetektsfengsling og brukes i utlendingssaker. Politiet må i løpet av onsdagen bestemme seg for dette.

  Medvedev var med i den russiske leiesoldatgruppa Wagner i flere måneder i 2022 før han rømte, ifølge den russiske menneskerettighetsorganisasjonen Gulagu.net. Han søkte nylig asyl i Norge etter å ha krysset Pasvikelva utenfor Kirkenes.

  (©NTB)

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no