Hopp til innhold
Kors på halsen
Foto: Gry Kårstad / NRK

Psykisk helse

Oppsummert

Røde Kors slår alarm om at økningen av psykiske helseplager blant barn og unge i Norge er i ferd med å bli en humanitær utfordring. I fjor fikk Røde Kors henvendelser fra nesten 35.000 barn og unge til sin anonyme samtaletjeneste Kors på halsen.

  • Nav: Sykefravær grunnet psykiske lidelser øker

    Nye tall fra Nav viser at legemeldte fravær med psykiske lidelser økte i første del av 2024. Spesielt blant de unge, hvor 30 prosent av fraværet til 25-29 åringene skyldes psykiske lidelser.

    – Sykefravær grunnet psykiske lidelser har økt gradvis helt siden 2005, men de siste årene har vi sett en brattere stigning. Siden 2019 har sykefravær med psykiske lidelser økt med 44 prosent, sier sier arbeids- og velferdsdirektør Hans Christian Holte.

    Sykefravær med psykiske lidelser er diagnosegruppen med lengst gjennomsnittlig varighet, og økning i antall personer med disse sykefraværsdiagnosene påvirker derfor sykefraværet i lang tid og i stor grad.

  • Klagestorm mot behandling i helsevesenet i Oslo og Viken

    Nesten to tusen klager og lang saksbehandling. Nå frykter Statsforvalteren i Oslo og Viken at innbyggernes rettigheter blir svekket.

    Det kommer frem i en pressemelding. Her skriver fylkeslege Anne Hilde Corwo at alle klagene gir lang saksbehandlingstid.

    – Det gjør at vår evne til å ivareta innbyggernes rett til nødvendige og forsvarlige helsetjenester blir svekket.

    Statsforvalteren understreker at er bra at pasienter og pårørende klager på behandling som de mener ikke er god nok.

    – Det kan bidra til å gjøre kvaliteten på tjenestene bedre og øke tilliten til helsetjenesten.

    De tror klagestormen kan skyldes at flere er klar over hvilke rettigheter man har.

    Rettighetsklager i spesialisthelsetjenesten og klager på tvangsbehandling i psykiatrien økte mest.

    Korridorpasient
    Foto: Berit Roald / NTB scanpix
  • Økt fokus på bønders psykiske helse

    Aurskog-Høland kommune vil fokusere ekstra mye på bønders psykiske helse i år.

    – Yrket kan være ganske ensomt og ble ekstra tøft etter avlingssvikten, skriver de.

    Fjorårets ekstremvær med tørke og så mye regn ga stor avlingssvikt.

    – Vi ønsker å bidra til å redusere stigma og skam rundt psykisk helse blant jord- og skogbrukere, skriver kommunen videre.

    Derfor vil det være et viktig tema på et stormøte i april. Landbrukskonsulent Malin Andresen og fagansvarlig for landbruk, Ole Eide, håper flest mulig kommer på møtet.

    En traktor som pløyer opp det som er igjen
    Foto: Kurt Inge Dale / NRK
  • Norsk psykiatridokumentar vises i Genève

    «The Recovery Channel», som filmskaperen Ellen Ugelstad står bak, skal vises i regi av Geneva Global Health Platform og Geneva Human Rights Platform. Publikum er blir ifølge en pressemelding 300 representanter, beslutningstakere og aktører fra blant annet WHO og EUs kommissær for helse.

    Filme får sin internasjonale premiere under den danske festivalen CPH: DOX i mars. Det skjer i en ny kategori med fokus på menneskerettigheter.

    – Visningen i Genève og den internasjonale premieren på CPH: DOX er en unik mulighet og vil forhåpentligvis etterlate et behov for at endring må skje. Både FN og WHO mener vi bør endre kurs med fokus på tvangsfrie, humane og samfunnsbaserte tjenester som har vist seg å forebygge bruk av tvang, sier regissør Ugelstad.

    (NTB)

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no