Hopp til innhold
Pave Frans
Foto: Vincenzo Pinto / AP

Overgrep i den katolske kirke

Oppsummert

Den katolske kirke har de siste årene fått mange anklager om seksuelt misbruk av barn rettet mot seg. Pave Frans har fordømt enhver form for overgrep, og sier kirken har et ansvar for å beskytte barn og sårbare voksne.

 • Australsk biskop siktet for overgrep mot barn

  I Australia er en pensjonert katolsk biskop siktet for 19 seksuelle overgrep mot barn, blant annet to tilfeller av voldtekt. Det melder Reuters.

  74-åringen ble presentert for siktelsen i Broome Magistrates Court torsdag morgen. Det er ikke kjent hvordan han stiller seg til siktelsen.

  Den tidligere biskopen i byen Broome, vest i Australia, trakk seg fra stillingen i 2020 da de første anklagene mot ham ble kjent. Men etterforskningen den gang fant ikke nok bevis mot ham.

 • Baltimores katolske bispedømme slår seg konkurs før lov om overgrepssøksmål

  Baltimores katolske bispedømme har erklært seg konkurs to dager før en ny lov som fjerner foreldelsesfrist for søksmål om overgrep mot barn, trer i kraft.

  Konkurserklæringen er drevet fram av en lov vedtatt av delstatsforsamlingen i Maryland som lar ofre for seksuelle overgrep reise nye søksmål uavhengig av hvor lenge det er siden overgrepene fant sted.

  Marylands justisminister har sagt at det er mer enn 600 kjente ofre for overgrep i kirken i delstaten.

  Konkursen vil la bispedømmet kompensere ofrene på rettferdig vis, samtidig som kirken kan fortsette driften, heter det i en uttalelse fra erkebiskop William Lori.

  Videre hevder kirken at det enkleste for alle parter vil være å inngå forlik separat med ofre som måtte ønske det, fordi kirken etter at loven trår i kraft ellers ville brukt alle ressurser på å håndtere søksmålene.

  Forkjempere for ofrene for overgrepene anklager kirken for å beskytte seg selv og fortie ofrene ved å flytte sakene over til konkursdomstoler. (NTB)

  Baltimore Church Abuse
  Foto: Patrick Semansky / AP
 • Jesuitter navngir 27 overgreps-prester

  Jesuittordenen i Canada har offentliggjort en liste på 27 prester og kirkelig ansatte som de sier «høyst trolig» har begått seksuelle overgrep mot mindreårige i løpet av de siste 60 årene. De fleste av de navngitte er døde, skriver CBC.

  Avsløringene går flere generasjoner tilbake og kirken har reagert tregt på dette, ifølge Erik Oland som er leder for den katolske Jesuittordenen i Canada.

  Kirken har siden 2020 fått hjelp av uavhengige etterforskere til å gjennomgå rapporter fra seks decennier. Etter tre års etterforskning legges lista fram. Mange av sakene har aldri endt opp i rettssystemet.

  Lista blir offentliggjort for å anerkjenne de traumatiske overgrepene, for å fremme heling og for å sørge for rettferdighet, skriver Oland i et brev til offentligheten som er lagt ut på kirkens hjemmeside.

  Jesuittkirke i Montreal i Canada
  Foto: Jeangagnon CC BY-SA 3.0
 • Minst 4815 barn misbrukt i Portugals katolske kirke

  Det går frem av en uavhengig rapport om seksuelle overgrep mot barn av katolske prester i Portugal siden 1950. Rapporten ble lagt frem mandag.

  Selv om fristen for å ta ut tiltale i de fleste sakene for lengst er utløpt, er rundt 20 saker sendt til politiet, og det er allerede satt i gang etterforskning i flere.

  I april i fjor sa Manuel Clemente, kardinalen i Lisboa og den høyest rangerte prelaten i Portugal, at han var forberedt på å «erkjenne fortidens feil» og be ofrene om «tilgivelse» når rapporten legges fram. I mars skal Portugals biskoper samles for trekke konklusjoner fra den uavhengige rapporten.

 • Den katolske kardinalen George Pell er død

  Den australske kardinalen George Pell er død 81 år gammel, opplyser hans privatsekretær pater Joseph Hamilton til nyhetsbyrået Reuters.

  Pell døde av komplikasjoner knyttet til en hofteoperasjon han hadde gjennomgått på et sykehus i Roma tirsdag, ifølge den italienske avisen Il Corriere della Sera, melder NTB.

  Kardinalen var erkebiskop i Sydney fra 2001 og 2014. Fra 2013 til 2018 var han medlem av pavens kardinalråd og fungerte som pavens finansminister.

  Pell ble dømt for seksuelle overgrep i en rettssak i 2018. Med dét ble han den høyest rangerte geistlige i Den katolske kirken som var blitt dømt for seksuelle overgrep mot mindreårige. Han ble imidlertid frikjent for overgrepene av Australias høyesterett i april 2020.

  George Pell
  Foto: ALBERTO PIZZOLI / AFP

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no