Pave Frans
Foto: Vincenzo Pinto / AP

Overgrep i den katolske kirke

Oppsummert

Den katolske kirke har de siste årene fått mange anklager om seksuelt misbruk av barn rettet mot seg. Pave Frans har fordømt enhver form for overgrep, og sier kirken har et ansvar om å beskytte barn og sårbare voksne.

 • Paven i «stor sorg» etter overgrepsrapport

  Pave Frans reagerer med stor sorg over ofrenes lidelser, sier pavens talsmann etter en ny rapport om omfattende seksuelle overgrep i den katolske kirken.

  Talsmann Matteo Bruni legger til at paven takker de mange ofrene for at de hadde mot til å stå fram og fortelle om overgrepene, skriver NTB.

 • Kirken ber om tilgivelse

  Den katolske kirken i Frankrike sier i en uttalelse at de føler skam og avsky over rapporten som avdekker omfattende overgrep av barn gjennom 70 år.

  Samtidig ber de om tilgivelse fra de berørte.

  Jean Marc Sauve som har ledet granskingen, sier kirken må betale kompensasjon til ofrene før en eventuell rettsprosess er ferdig.

  Han mener kirken må opprette en intern domstol som kan gjennomgå sakene.

  – Kirken må gjøre alt den kan for å gjenoppbygge det som har blitt ødelagt, sier Sauve.

 • Avslører overgrep i kirken over 70 år

  En gransking av overgrep i den katolske kirken i Frankrike viser at 330.000 barn ble misbrukt av kirkens menn og lekfolk over en periode på 70 år. To tredeler av overgrepene skal ha blitt begått av prester.

  Tallet er et anslag basert på vitenskapelige metoder.

  Ifølge rapporten har man avdekket mellom 2900 og 3200 mistenkte pedofile i kirken i samme tidsrom.

  Kommisjonen som avleverte sin rapport i dag ble nedsatt i 2018 for å kaste lys over overgrepene i kirken og gjenreise tilliten. Kommisjonen har arbeidet uavhengig av kirken.

  Ifølge rapporten er overgrep mot barn fremdeles et problem, og frem til 2000-tallet har kirken vist fullstendig likegyldighet overfor ofrene.

 • Overgrep i den franske kirken

  Flere tusen prester og geistlige i den katolske kirken i Frankrike har siden 1950 begått overgrep mot barn. Det er konklusjonen på en undersøkelse gjort av en uavhengig kommisjon som ble nedsatt i 2018. Rapporten kommer ut tirsdag, men allerede nå avslører lederen for kommisjonen, Jean-Marc Sauve, resultatet av arbeidet til nyhetsbyrået AFP.

  Ifølge ham har kommisjonen funnet fram til rundt 3.000 personer som har begått seksuelle overgrep mot barn. Ifølge CNN har Sauve tidligere uttalt at det antagelig er flere enn 10.000 ofre i sakene kommisjonen har gjennomgått. Kommisjonen ble satt ned av den katolske kirken i Frankrike, etter avsløringer av en rekke skandaler og overgrep.

  Notre-Dame før brannen, med Viollet-le-Ducs spir fra midten av 1800-tallet.
  Foto: LIONEL BONAVENTURE / LIONEL BONAVENTURE
 • Prestestand anklaget for overgrep

  Katolske geistlige er involvert i 100 overgrepssaker som en statlig kommisjon i Polen har gått gjennom.

  – Den statlige komiteen om pedofili arbeider med hundre saker der medlemmer av prestestanden har blitt utpekt som gjerningspersonene bak seksuelle overgrep på barn under 15 år, heter det i kommisjonens første rapport siden opprettelsen i 2019.

  Kommisjonen har kommet med 55 henvendelser om straffeforfølgelse, og de har bedt myndighetene få opp farten i etterforskningene og beskyttelsen av ofre.

  Den katolske kirken har ikke svart på henvendelsene kommisjonen har kommet med

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no