Hopp til innhold
Pave Frans
Foto: Vincenzo Pinto / AP

Overgrep i den katolske kirke

Oppsummert

Den katolske kirke har de siste årene fått mange anklager om seksuelt misbruk av barn rettet mot seg. Pave Frans har fordømt enhver form for overgrep, og sier kirken har et ansvar om å beskytte barn og sårbare voksne.

 • Nonner pågrepet for vold mot barn i Italia

  Italiensk politi har pågrepet fire nonner som jobber ved en kirkedrevet institusjon for å ha vært voldelige mot flere av barna der.

  De involverte nonnene var institusjonens leder samt tre andre, ifølge italiensk politi. Institusjonen ligger på den populære ferieøya Ischia utenfor kysten ved Napoli.

  Etterforskningen ble igangsatt etter at en video filmet av et barn viste en av nonnene slå en fireåring og dra ham i håret mens andre barn så på. Barnets åtte år gamle bror prøvde å gripe inn, men ble da selv slått av nonnen, noe som førte til at han begynte å blø neseblod.

  Ifølge politiet skal det ha blitt avdekket flere tilfeller av barn som har blitt slått med sko i nakken eller på hendene.

  Den kirkedrevne institusjonen huser barn som venter på plass i fosterhjem eller på å bli adoptert, samt barn som har blitt plassert der etter domstolsavgjørelser.

 • Tidligere pave ber om tilgivelse

  Tidligere pave Benedikt (94) ba tirsdag om tilgivelse for eventuelle feil i håndteringer av overgrep mot barn som skjedde mens han hadde lederroller i Den katolske kirke.

  Samtidig avvises det at han vitende unnlot å handle for å stoppe overgrep, melder AFP.

  En tysk gransking bestilt av Den katolske kirke i München, påstår at den tidligere paven skal ha unnlatt å handle i saker om overgrep mot barn da han var erkebiskop av München.

 • Krever kirkereformer etter overgrepssaker

  Den katolske kirken trenger omfattende reformer etter en stor rapport om kirkeansattes seksuelle overgrep i Tyskland. Det mener kardinal Reinhard Marx, skriver NTB.

  Marx' erkebispedømme bestilte rapporten, som beskriver overgrep fra 235 mistenkte mot 497 ulike ofre i erkebispedømmet München og Freising gjennom flere tiår.

  Kardinalen anklages selv for feilbehandling av overgrepsanklager, og innrømmer at han skulle ha handlet annerledes. Han sier at hele den katolske kirken må forandre seg.

  Reinhard Marx
  Foto: Sven Hoppe / AP
 • Tyskland: Etterforsker overgrep i den katolske kirken

  Påtalemyndigheten i München har beordret etterforskning av 42 tilfeller av tjenesteforsømmelse, etter en rapport om overgrep i den katolske kirken i Tyskland. Rapporten ble bestilt av kirken selv, og viser at ledende skikkelser i den katolske kirken, blant dem tidligere pave Benedict, ikke grep inn for å stanse overgrep.

  – Det dreier seg utelukkende om ledende kirkeledere som fortsatt lever, sier Anne Leiding, talsperson for påtalemyndigheten.

  Ifølge henne er navnene til kirkelederne anonymisert i materialet politiet har fått.

  Tidligere pave Benedikt ga torsdag uttrykk for sjokk og skam over rapporten. Han var erkebiskop i Tyskland i deler av perioden rapporten omhandler. Han unnlot ifølge rapporten å gripe inn i fire tilfeller der prester og andre i kirken ble anklaget for overgrep.

  Pave Benedict XVI
  Foto: Vincenzo Pinto, VINCENZO PINTO
 • Tidligere pave Benedikt sjokkert over rapport om overgrep

  En tysk gransking bestilt av den Katolske kirke i München, påstår at den tidligere paven Benedikt skal ha unnlatt å handle i fire saker om overgrep mot barn da han var erkebiskop av München.

  Joseph Ratzinger, hans egentlige navn, som var erkebiskop fra 1977 til 1982 nekter for å ha visst om overgrepene. En talsperson for Ratzinger sier at paven gir uttrykk for sjokk og skam over overgrepene. Det skriver NTB.

  Vatikanet skriver i en uttalelse at de vil gå nøye gjennom rapporten så fort den blir publisert i sin helhet, skriver BBC.

  Pave Benedikt 16. ber Roma
  Foto: TONY GENTILE / Reuters

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no