Hopp til innhold
Pave Frans taler.
Foto: John Locher / AP

Pave Frans og Vatikanet

  • Paven skal delta på KI-møte under G7

    Pave Frans skal vera med på eit G7-møte for å snakka om utfordringane kunstig intelligens fører med seg. Det seier statsminister Giorgia Meloni i ein video fredag.

    Det er første gong at ein pave deltek på eit G7-møte. På møtet deltek også leiarar frå USA, Storbritannia, Tyskland, Frankrike, Italia, Canada og Japan.

  • Paven ba om våpenhvile i Gaza og fangeutveksling

    Søndag ledet pave Frans påskedagsmessen foran 30.000 frammøtte på Petersplassen.

    Han benyttet anledningen til å be om en slutt på krigføringen i Ukraina og på Gazastripen. Han ba også om at de israelske gislene må slippes fri, skriver NTB.

    – Jeg ber nok en gang om at Gaza må få humanitærhjelp, og jeg ber nok en gang om rask løslatelse av gislene som ble tatt 7. oktober og øyeblikkelig våpenhvile på Gazastripen, sa paven.

    Paven ba også Russland og Ukraina om å utveksle krigsfanger og oppfordret begge land til å respektere folkeretten.

    Pave Frans holder på hatten når vinden blåser over Peterplassen søndag 1. påskedag. 87-åringen smiler og ser ned på folkemengden. Han er ikledd hvit jkole og har et stort kors rundt halsen. På hver side av ham står to prester.
    Foto: TIZIANA FABI / AFP
  • Sliten pave droppet preken palmesøndag

    Pave Frans bestemte seg i siste liten for å droppe den tradisjonelle palmesøndagsprekenen på Petersplassen for å spare på kreftene foran en hektisk påskeuke.

    Den 87 år gamle paven som sliter med dårlige knær og pustevansker, var på plass ved alteret, men han droppet også å delta i kardinalenes prosesjon rundt obelisken på Petersplassen.

    I stedet velsignet han palmebladene og olivengrenene som de troende bar, fra alteret.

    Frans var ventet å holde prekenen midtveis under gudstjenesten, og den var delt ut på forhånd til pressen. Men da en assistent ga ham brillene for å lese den opp, gjorde han det klart at han ville avstå.

    Men han leste bønner under gudstjenesten og kom til slutt med en lang appell om fred, der han sa han ba for dem ble drept i det «umenneskelige» angrepet i Moskva, og også ba om bønn for folket i Ukraina og i Gaza.

    Etter gudstjenesten kjørte han flere ganger rundt Petersplassen i rullestol og hilste på noen av de 60.000 troende som var til stede.

    (NTB)

  • Paven fordømmer masseskytingen i Russland

    Pave Frans sier søndag han sender sin dypeste medfølelse til russere etter masseskytingen fredag. Angrepet mot en konsertarena har ført til at minst 133 skal være drept, ifølge tall fra russiske myndigheter.

    – Jeg forsikrer at jeg ber for ofrene etter det feige terroristangrepet fredag kveld i Moskva, sier paven, som fordømmer angrepene og kaller dem «umenneskelige handlinger».

    IS hevder å stå bak angrepet.

    Pavens uttalelser kommer palmesøndag, den offisielle åpningen av påsken – den viktigste høytiden i den katolske kirke.

    Paven deltok på gudstjenesten i Vatikanet, men droppet i siste øyeblikk å holde sin tradisjonsrike palmesøndag-tale på Petersplassen.

    Det er ukjent hvorfor, men pave Frans har lenge slitt med uhelse.

    Pave Frans på palmesøndag 2024
    Foto: Reuters
  • Vatikanet «forklarer» Pavens uttalelse om Ukraina

    I et intervju med en avis tirsdag morgen, sier Vatikanets nestkommanderende at det første som må skje før det er aktuelt med fredsforhandlinger mellom Ukraina og Russland, er at Russland stanser krigshandlingene. Det skriver Reuters.

    Mandag sa Pave Frans at Ukraina ikke bør skamme seg for å gå til forhandlingsbordet før situasjonen blir enda verre, Han oppfordret landet til «å ta fram «det hvite flagget».

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no