Hopp til innhold
Pave Frans taler.
Foto: John Locher / AP

Pave Frans og Vatikanet

 • Paven velsigner våpenbistand til Ukraina

  Paven sier det er moralsk akseptabelt å sende våpen til Ukraina, dersom de kun blir brukt til selvforsvar.

  – Selvforsvar er et legitimt uttrykk for kjærlighet til fedrelandet, sier Pave Frans ifølge Reuters.

  Samtidig oppfordrer lederen for Den katolske kirken ukrainere til å være åpne for dialog med angriperne i Russland, selv om dialogen «stinker».

 • Paven: – Inkluder kvinner mer i kampen for fred

  Pave Frans har sammen med over 100 religiøse ledere fra 50 land vært samlet i den kasakhstanske hovedstaden de siste to dagene for en tverreligiøs kongress. Der har de blitt enige om at dialogen mellom land må styrkes for å løse verdens problemer.

  Det innebærer blant annet å inkludere kirker, hjelpeorganisasjoner og kvinner mer i arbeidet.

  – Kvinner må også betros høyere posisjoner og større ansvar i kampen for fred. Hvor mange katastrofale beslutninger kunne vært unngått hvis kvinner hadde vært direkte involvert i beslutningsprosessen? Vi forplikter oss nå til å sikre at kvinner blir stadig mer respektert, anerkjent og involvert, var den klare beskjeden fra pave Frans.

  (NTB)

  Kazakhstan Pope
  Foto: Alexander Zemlianichenko / AP
 • Johannes Paul I saliggjort av paven

  Den tidligere paven Johannes Paul I ble saliggjort av pave Frans foran tusener av fremmøtte søndag. Johannes Paul I var pave i 33 dager i 1978.

  Seremonien fant sted på Petersplassen i Vatikanet i Roma. Johannes Paul I var kjent for sin vennlige fremferd og fikk tilnavnet «Den smilende paven».

  – Med smil kommuniserte Johannes Paul I Guds godhet, sa pave Frans i sin preken.

  Saliggjøring er siste skritt før en eventuell helgenkåring i Den katolske kirke.

  Pave Johannes Paul I døde trolig av hjerteinfarkt kun etter 33 dager i pavestolen. Hans plutselige død i det pavelige sovekammer avfødte en mengde konspirasjonsteorier. Blant har flere trodd at paven ble forgiftet fordi han ønsket å avsløre korrupsjon.

  Mange tror at en elleve år gammel jente ble helbredet i forbønn hos Pave Johannes Paul I. I fjor anerkjente pave Frans dette som et mirakel.

  Vatican Pope John Paul I
  Foto: Andrew Medichini / AP
 • Paven vil besøke Nord-Korea

  Pave Frans har bedt nordkoreanske myndigheter om å invitere ham til Nord-Korea, og sier han ikke ville avslå en sjanse til å besøke landet og jobbe for fred.

  – Når de inviterer meg, og med det mener jeg vær så snill å inviter meg, vil jeg ikke si nei, sa paven i et intervju med Sør-Koreas rikskringkaster KBS fredag.

  (NTB)

 • Paven utnevner 20 nye kardinaler

  Pave Frans, som nylig åpnet for å gå av, utnevner 20 nye kardinaler lørdag. Et planlagt kardinalmøte holder liv i ryktene om at han er i ferd med å gi seg.

  Tradisjonelt har paver sittet livet ut, men i 2013 ble Frans' forgjenger Benedikt XVI den første paven som abdiserte på over 700 år. Dagens 85 år gamle kirkeleder har antydet at han kan gjøre det samme, men sa så sent som i juli at det neppe skjer veldig snart. (NTB)

Direkte fra Peterplassen

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no