Hopp til innhold
 Praia da Luz in Algarve
Foto: Patricia De Melo Moreira / AFP

Portugal

  • Grønt lys for enorm litiumgruve i Portugal

    Portugisiske miljømyndigheter har gitt grønt lys for en litiumgruve som kan bli Europas største. Dette er viktig for produksjonen batterier til elbiler.

    Det er i dag slike gruver i Australia, Chile og Sør-Amerika. Men dette betyr at Europa er ett skritt nærmere å være uavhengig når det gjelder dette råstoffet.

    Men det er stor motstand fra flere mot gruven. Miljøverngruppen Zero er av dem som mener faren for utslipp er stor.

    Innen 2035 skal det i EU ikke selges nye biler som bruker fossilt drivstoff.

  • Portugal åpner for dødshjelp

    Nasjonalforsamlingen i Portugal har vedtatt en lov som legaliserer aktiv dødshjelp for mennesker som har store smerter og lider av uhelbredelige sykdommer.

    Den nye loven gir alle over 18 år anledning til å be om dødshjelp dersom de er uhelbredelig syke og har store lidelser, og dersom de er mentalt i stand til å ta en slik beslutning.

    Loven gjelder bare for portugisere, ikke for utenlandske statsborgere som ber om hjelp til å avslutte livet.

    (NTB)

  • Tre personer drept i krangel om brevduer i Portugal

    Tre personer ble søndag skutt og drept under en krangel mellom dueoppdrettere i Setubal i Portugal. Gjerningsmannen tok sitt eget liv, melder CNN Portugal.

    Da politiet kom til stedet, fant de fire døde, alle menn i 40 til 60-årsalderen, ifølge nyhetsbyrået Lusa.

    Gjerningsmannen var i 40-årsalderen og tok sitt eget liv idet politiet ankom åstedet. Politiet har ikke klart for seg hva motivet for skytingen var, men det hadde å gjøre med dueoppdrett. En ulovlig grønnsakhage er også et element i saken.

    Ifølge CNN Portugal fant skytingen sted klokken 8 i det fattige nabolaget Bairro Azul i Setubal. Byen ligger om lag fem mil sør for hovedstaden Lisboa.

    Portugal har strenge våpenlover, men man kan ha våpen om man driver med jakt. Av rundt 80 drap i året i landet, begås rundt en femdel med skytevåpen.

    (NTB)

  • Portugal bør beklage sin rolle i slavehandelen, mener presidenten

    Det er på tide at Portugal beklager og tar ansvar for sin rolle i den transatlantiske slavehandelen, sier president Marcelo Rebelo de Sousa.

    Det er første gang en leder for det søreuropeiske landet har tatt til orde for en slik beklagelse. Fra 1400- til 1800-tallet ble 6 millioner afrikanere kidnappet og tvangstransportert over Atlanterhavet på portugisiske fartøyer og solgt som slaver, først og fremst i Brasil.

    Men Portugal har i liten grad uttalt seg om denne fortiden, og lite læres bort om deres rolle i slavehandelen på portugisiske skoler.

    På den årlige markeringen av Nellikrevolusjonen, som i 1974 førte til slutten på diktaturet i Portugal, sa de Sousa at landet burde gå lenger enn bare en beklagelse.

    – Å beklage er noen ganger det enkleste du kan gjøre: du beklager, snur ryggen til, og jobben er gjort, sa han, og la til at landet burde ta ansvar for fortiden for å bygge en bedre framtid.

    I desember i fjor beklaget Nederlands statsminister Mark Rutte for deres 250 år med slaveri-historie på vegne av landet. (NTB)

  • Tusenvis demonstrerer mot skyhøye boligpriser i Portugal

    Mange tusen mennesker har vært ute og demonstrert i Lisboa og andre byer i Portugal i dag. Det melder Reuters.

    Protestene er rettet mot den kraftige økningen i bolig- og leiepriser i landet.

    Den gjennomsnittlige leien i Lisboa har økt med 65 prosent siden 2015, mens boligprisene har økt med 137 prosent i samme periode.

    – Det er en enorm boligkrise i dag. Det er en sosial nødssitusjon, sier Rita Silva fra eiendomsselskapet Habita til Reuters.

    Portugal er ett av de fattigste landene i Vest-Europa, og over halvparten av folk i jobb tjente under 1000 euro i måneden i fjor.

    Demonstrasjon mot høye boligpriser i Portugal
    Foto: PEDRO NUNES / Reuters
Skogbrannene i Portugal

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no