Den nyutnevnte Økokrim-sjefen Pål Lønseth har erklært seg inhabil i to saker, og vurderer nå egen habilitet i etatens pågående etterforskning av DNB. Jusprofessor Asbjørn Strandbakken mener det er uheldig.
Økokrim anker «alt av frifinnelser» etter hotellkjedekonkurs
Økokrim anker frifinnelsene fra Oslo tingrett i forbindelse med konkursen i hotellkjeden Maribel.
– Alt av frifinnelser i saken ankes. Det er hovedsakelig på bevisbedømmelsen og lovanvendelsen, sier politiadvokat Ragna Flækøy Skjågødegård til E24.
Økokrim mener at i alt fem personer er skyldige i grov økonomisk utroskap, grovt skattesvik, grovt bedrageri og grovt heleri i forbindelse med konkursen i hotellkjeden Maribel.
Økokrim åpner ikke etterforskning i Huitfeldt-saken
Økokrim opplyser i en pressemelding at de ikke åpner etterforskning i saken rundt aksjehandlene til utenriksminister Anniken Huitfeldts ektefelle. Det er ikke rimelig grunn til å undersøke om det foreligger straffbart forhold, konkluderer Økokrim.
Bedrift kjøpte fluorgass på Facebook – fikk bot på 300.000 kroner
En aktør i kjøle- og varmebransjen har vedtatt et forelegg på 300.000 kroner for uaktsomt grovt heleri etter å ha kjøpt smuglet fluorgass på Facebook.
Fluorholdige gasser er en svært skadelige for klimaet. Derfor er det også et strengt regelverk rundt disse gassene, med krav om tillatelse ved import og svært høye avgifter. Dette har skapt et marked for smuglergass i Norge, noe som gjør at kjøpere av gass derfor må sjekke selgere grundig før de inngår en avtale.
– Når man velger å handle fra andre enn de store importørene, må man gjøre ekstra undersøkelser for å forvisse seg om at gassen er lovlig innført. Slike undersøkelser ble ikke gjort i denne saken, sier statsadvokat Anne Allum i Økokrim i en pressemelding.
Bedriften kjøpte i dette tilfellet gassen på Facebook Marketplace, etter å ha lagt ut en annonse der tidligere. Selgeren hadde ikke betalt særavgift eller fått nødvendig tillatelse fra Miljødirektoratet. Politiet inndro derfor rundt 110.000 kroner fra bedriften da de ble kjent med saken.
Tidligere i år ble mannen som nevnte bedrift kjøpte gass av, også dømt for grovt heleri, etter å ha kjøpt smuglergass til en verdi av 11 millioner kroner. Mannen solgte 110 kilo av denne fluorholdige gassen til foretaket som nå har vedtatt forelegg. Mannen ble da dømt til fire års fengsel, men dommen er ikke rettskraftig.
Økokrim har lagt bort etterforskinga av skuldingar om bedrageri knytt til strøymetenesta Tidal Music i 2016, melder dei i ei pressemelding.
Saka blei meldt til politiet i 2018 etter mistanke om manipulering av strøymetal. Men etter fem år med etterforsking har Økokrim valt å avslutte etterforskinga fordi det er for vanskeleg å finne gode nok bevis for eit eventuelt lovbrot.
– Digitale bedragerier ødelegger tilliten til samfunnet, skriver Økokrim i en ny rapport.
– Antall anmeldelser har økt med 60 prosent de siste ti årene, og denne utviklingen er ventet å eskalere, skriver de i rapporten. Nå ønsker Økokrim en handlingsplan mot bedrageri.
Økokrim har kartlagt at organiserte kriminelle nettverk begår bedrageri.
– Politiet har for liten kapasitet og kompetanse til å håndtere denne sammensatte trusselen og den økende mengden saker. Det er derfor avgjørende at bedrageriene ses i sammenheng på tvers av politidistrikter, skriver Økokrim.
– Det er derfor tidskritisk at vi kommer i gang med tiltak, som satsingen på en egen bedragerienhet, står det i rapporten.