Hopp til innhold
Pål Lønseth
Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

Økokrim

Oppsummert

Den nyutnevnte Økokrim-sjefen Pål Lønseth har erklært seg inhabil i to saker, og vurderer nå egen habilitet i etatens pågående etterforskning av DNB. Jusprofessor Asbjørn Strandbakken mener det er uheldig.

 • Dom og ny tiltale i hvitvaskingsopprulling

  En britisk statsborger er i Oslo tingrett dømt til 3 år og 9 måneders fengsel for hvitvasking av 24 millioner kroner.

  Det skriver Økokrim i en pressemelding.

  Pengene var utbytte fra såkalte CEO-bedragerier begått i Belgia og mot et amerikansk selskap i Singapore. I begge tilfellene ble utbyttet vasket gjennom norskeide selskap.

  Domfellelsen er del av en opprulling av det påtalemyndigheten mener er et internasjonalt hvitvaskingsnettverk.

  Mannen ble i juni 2021 utlevert til Norge fra Storbritannia.

 • DN: PST og Økokrim med nytt samarbeid

  Økokrim-ansatte flytter fysisk inn hos PST i en satsing som har som mål å styrke myndighetenes innsats innen finansetterretning, skriver Dagens Næringsliv.

  Det gjøres blant annet for å styrke etterforskningen av terrorfinansiering.

  – Når vi skal vurdere en terrororganisasjons styrke, vil hvordan det går med finansene være en interessant del av vurderingen, sa assisterende PST-sjef Hedvig Moe i et intervju med DN noen dager før skytingen i Oslo natt til lørdag.

  Angrepet har blitt definert som terror.

 • Økokrim etterforsker mann fra Bærum

  En mann fra Bærum skylder over 13,3 millioner kroner etter millionunndragelse, ifølge Budstikka.

  Det meste er skatt og avgifter til det offentlige.

  Økokrim mener han har unndratt over 100 millioner, enten selv eller ved å hjelpe andre. Nå har de startet etterforskning mot mannen.

  Mannen er tidligere regnskapsfører, men mistet revisorgodkjenningen for over 20 år siden.

  Myndighetene tror han har fortsatt å jobbe som revisor ulovlig, og mistenker det kan ha bidratt til at 80 andre personer har unndratt skatt.

 • Økokrim etterforskar kryptotjuveri av 5 milliardar kroner

  Økokrim etterforskar eit kryptotjuveri for 5 milliardar kroner knytt til spelet Axie Infinity den 23. mars 2022, og ønsker no å kartlegga i kva grad nordmenn har blitt ramma av tjuveriet.

  Pengane blei stolne under eit digitalt angrep mot spelet, og tjuveriet er blant dei aller største kryptovalutatjuveriet i historia.

  – Det er uklart kva verdiar som er fråstole dei norske fornærma, men det kan vera rundt 50 millionar norske kroner, seier Økokrim-sjefen Pål K. Lønseth på pressekonferansen tysdag.

  Om lag 750 personar i Noreg hadde verdiar i nettspelet på tidspunktet tjuveriet fann stad.

  I april uttalte Federal Bureau of Investigation (FBI) i USA at statlege aktørar med tilknyting til Nord-Korea står bak tjuveriet.

  Dei ber norske Axie Infinity-spelarar senda namn, fødselsdato og saldo på Ronin Wallet per kryptovaluta den 23. mars 2022 til Økokrim.

 • Økokrim ønsker utleveringsavtale med Dubai: – Kunne løst saker vi jobber med

  Kriminelle og etterlyste nordmenn er registrert som eiere av 48 eiendommer i Dubai. Nå ønsker Økokrim ha utleveringsavtale med emiratet.

  En datalekkasje fra Dubais eiendomsregister viser at kriminelle og etterlyste nordmenn er registrert som eiere av 48 eiendommer i emiratet. Det er noe som har vært ukjent for norsk politi og skattemyndigheter. Norge har samtidig ingen utleveringsavtale med Dubai, skriver E24.

  – Det ville vært en stor fordel. En utleveringsavtale med Dubai kunne kanskje løst konkrete saker vi jobber med, sier førstestatsadvokat Petter Nordeng i Økokrim.

  Avisens undersøkelser av lekkasjen fra Dubais eiendomsregister, som er fra tidlig i 2020, viser at 21 av eierne knyttes til norsk kriminalitet. 17 av dem er dømt i Norge, fire er siktet eller tiltalt. Til sammen eier de 21 personene 48 eiendommer i Dubai.

  Skulle Norge på et tidspunkt inngå en utleveringsavtale med Dubai, vil det likevel være opp til emiratstaten å avgjøre om en utlevering kan skje.

  Det nasjonale statsadvokatembetet for bekjempelse av organisert og annen alvorlig kriminalitet har bare sendt én utleveringsbegjæring til Dubai, sier førstekonsulent Eva Gaar Lundefaret Dale ved Det nasjonale Statsadvokatembetet.

  – Den ble avslått av myndighetene der, sier hun.

  Myndighetene i Dubai har ikke svart på spørsmål fra E24 i forbindelse med lekkasjen av eiendomsdata.

  (NTB)

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no