Hopp til innhold
Høring i Stortingets kontroll- og konstitusjonskomite om habilitetsbrudd
Foto: NTB

Habilitetssakene

 • Brenna har svart kontrollkomiteen

  Mandag kveld har arbeids- og inkluderingsminister Tonje Brenna (Ap) levert sine svar til Stortingets kontrollkomité.

  – Jeg mener nå jeg har gitt relevante, supplerende opplysninger, skriver Brenna til komiteen, som har stilt henne en rekke nye spørsmål for å undersøke om hun brøt informasjonsplikten i habilitetssaken.

  Formelt er ikke dette en gjenåpning av saken, som ble ferdigbehandlet i månedsskiftet februar/mars, og komiteen har understreket at denne runden kun er en undersøkelse fra deres side.

  Kontrollkomiteen hadde stilt fem spørsmål til Brenna knyttet til hennes inhabilitet i forbindelse med utdeling av støtte til Wergelandsenteret og Utøya AS.

  (NTB)

 • Brenna-svar til kontrollkomiteen måndag

  Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité ventar måndag å få svar frå Tonje Brenna på fleire oppfølgingsspørsmål i habilitetssaka.

  Opphavleg hadde Kontrollkomiteen gitt Brenna svarfrist til 12. april. Etter avtale mellom komitéleiar Peter Frølich (H) og Brenna, blir brevet sendt måndag, seier Arbeids. og inkluderingsdepartementet til NTB.

  Måndag føremiddag hadde ikkje komiteen enno motteke svara. Dei har stilt Brenna ei rekke nye spørsmål, for å undersøke om ho braut informasjonsplikta i saka.

  (NTB)

 • Økokrim henlegger etterforskningen mot Anette Trettebergstuen

  Etterforskninga mot tidligere kulturminister Anette Trettebergstuen er henlagt, bekrefter Økokrim i en pressemelding.

  – Retts- og påtalepraksis tilsier at terskelen for å kunne straffes for tjenestefeil i form av om rene habilitetsbrudd er høy. Vi har på grunnlag av dette og sakens omstendigheter konkludert med at Trettebergstuen ikke har begått straffbare forhold, sier påtaleansvarlig og ass. Økokrim-sjef Inge Svae-Grotli.

  – Saken kunne ikke fått noe annet utfall, men Økokrim burde innsett dette på et langt tidligere tidspunkt, sier advokat John Christian Elden i en pressemelding.

  I februar ble det kjent at hun hadde vært etterforsket for brudd på habilitetsreglene da hun var statsråd.

  Hun trakk seg som kultur- og likestillingsminister i juni i fjor, blant annet etter at venner av henne var utnevnt til betalte styreverv.

 • DN: Kontrollkomiteen starter nye undersøkelser av Tonje Brenna

  Kontroll- og konstitusjonskomiteen på Stortinget sender nå et brev med en rekke nye spørsmål til Aps nestleder og arbeids- og inkluderingsminister Tonje Brenna.

  De vil undersøke om hun har brutt informasjonsplikten, skriver Dagens Næringsliv.

  – Dette er ikke en gjenåpning av habilitetssaken, men en sjekk av om opplysningene vi fikk var fullstendige. Dette innebærer ikke at det formelt er åpnet en kontrollsak, det er kun en undersøkelse, sier leder for kontroll- og konstitusjonskomiteen, Peter Frølich (H), til NTB.

  – Jeg har fra første stund vært opptatt av å ha full åpenhet i denne saken, og jeg vil naturligvis besvare spørsmålene som Stortinget har, skriver Brenna i en melding til NTB .

  Stortinget behandler habilitetssakene
  Foto: Terje Bendiksby / NTB
 • Venstre vil be om nye undersøkelser av Brenna

  Grunde Almeland (V) sier partiet vil be kontroll- og konstitusjonskomiteen om å åpne nye undersøkelser av arbeidsminister Tonje Brenna (Ap).

  Det sier han til TV 2, i forbindelse med at det fredag ble kjent at Kunnskapsdepartementet har sendt over nye dokumenter til komiteen.

  – Samtidig som det selvsagt er bra at informasjonen sendes over til oss, så er det krevende at det stadig dukker opp ny informasjon, sier han til kanalen.

  Almeland er saksordfører i komiteen. Han mener det må nye undersøkelser til for å se om opplysningsplikten er brutt.

  Høyre åpner også for nye undersøkelser etter at de nye dokumentene dukket opp.

  – Det gjør det stadig mer aktuelt å undersøke om Brenna har oppfylt sin opplysningsplikt overfor Stortinget, sier Peter Frølich (H), leder av kontrollkomiteen, til DN.

  Tidligere har både MDG og Frp tatt til orde for en ny undersøkelse, skriver avisa.

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no