Hopp til innhold

Nord-Korea og USA

 • Urolige for militærsamarbeid mellom Russland og Nord-Korea

  USAs utenriksminister Antony Blinken sier at han og Sør-Koreas utenriksminister Park Jin er dypt urolige for det militære samarbeidet mellom Russland og Nord-Korea.

  – Nord-Koreas rakettoppskytinger er farlige og destabliserende, sa Blinken, og la til at de ser til Kina for å få Pyongyang bort fra «uansvarlige handlinger.»

  Blinken er på et to dagers besøk til Sør-Korea. Det er første gang på to og et halvt år at den amerikanske utenriksministeren er på besøk i det østasiatiske landet.

 • USA advarer på nytt Nord-Korea mot å forsyne Russland med våpen

  USA har ennå ikke registrert store forsendelser av ammunisjon fra Nord-Korea til Russland, sier president Joe Bidens nasjonale sikkerhetsrådgiver Jake Sullivan.

  Russland ønsker ifølge amerikansk etterretning å kjøpe ammunisjon og annet krigsmateriell fra Nord-Korea til bruk i krigen i Ukraina. Dette skal ha vært tema da forsvarsminister Sergej Sjojgu nylig besøkte Pyongyang.

  Ifølge The New York Times planlegger Nord-Koreas leder Kim Jong-un senere i måneden å besøke Russland for å diskutere det russiske ønsket.

  (NTB)

 • Nord-Korea sier de sendte fly mot amerikansk spionfly

  Det nordkoreanske militæret sier de sendte jagerfly på vingene etter at et amerikansk rekognoseringsfly tok seg inn i landets økonomiske sone.

  Det statlige nyhetsbyrået KCNA melder fredag om hendelsen, som skal ha funnet sted torsdag. Den omtales som en «farlig militær provokasjon», og Nord-Korea vurderer avskrekkingstiltak, ifølge en ikke navngitt talsperson for det nordkoreanske militæret.

  USAs president Joe Biden tar imot Sør-Koreas president Yoon Suk-yeol og Japans statsminister Fumio Kishida til toppmøte fredag.

  (NTB)

 • Nord-Korea tar bladet fra munnen om amerikansk soldat

  Nord-Korea kom tirsdag kveld med de første uttalelsene om den amerikanske soldaten Travis King, skriver Reuters.

  Det statlige nyhetsbyrået KCNA skriver at King har innrømmet å ha tatt seg ulovlig inn i Nord-Korea.

  Videre meldes det at soldaten har sagt at han ønsket å komme til Nord-Korea da han skal ha hatt kvaler knyttet til det amerikanske militæret, og han har sagt seg villig til å søke tilflukt i Nord-Korea eller i et tredjeland.

  Den 23 år gamle amerikanske soldaten Travis King, som skulle sendes hjem etter to måneders fengsel i Seoul på grunn av en overgrepsanklage, bykset over grensen under en guidet tur i juli. (NRK/NTB)

  Travis King
  Foto: Travis King / Facebook
 • USA bekymret for soldat som løp til Nord-Korea

  Det amerikanske forsvaret er bekymret for hvordan Nord-Korea vil behandle soldaten som løp over grensen fra Sør-Korea tirsdag.

  Ifølge viseminister for hæren, Christine Wormuth, er det uklart hvorfor den menige soldaten Travis King løp over grensen. Ingenting tyder på at han sympatiserer med Nord-Korea, ifølge Wormuth.

  – Jeg er bekymret for hvordan de kan behandle ham. Så vi ønsker å få ham tilbake, sier hun.

  Wormuth erkjenner imidlertid at den 23 år gamle soldaten sannsynligvis er bekymret for disiplinærstraffen som venter ham ved ankomst til USA.

  FN tror den amerikanske soldaten er i nordkoreansk varetekt og sier de jobber med nordkoreanerne for å løse situasjonen. (NTB)

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no