Hopp til innhold

Nord-Korea og USA

  • Nord-Korea skal ha avfyrt nye raketter

    Nord-Korea avfyrte flere krysserraketter fra landets østkyst onsdag, opplyser det sørkoreanske militæret.

    Våpentesten er den siste i en svært lang rekke dette året.

    – Vårt militære oppdaget flere ukjente krysserraketter over havet nordøst for Wonsan rundt klokka 9 i dag, heter det i en uttalelse fra den sørkoreanske generalstaben. Det tilsvarer klokka 1 norsk tid.

    Videre heter det at etterretningstjenestene i Sør-Korea og USA gjør grundige analyser av testen.

    (NTB)

  • Nord-Koreas leder ber om høyere våpenproduksjon

    Nord-Koreas leder Kim Jong-un ba om at det produseres mer utstyr som kan skyte opp raketter. Han sa at det bør skje som en forberedelse til et «militært oppgjør» med Sør-Korea og USA. Han sa dette under et fabrikkbesøk fredag, ifølge statlige medier.

    Dette ble gjort kjent rett etter at USA sa at Kina har forsynt Russland med våpen som nylig ble brukt i angrep på byer i Ukraina.

  • Urolige for militærsamarbeid mellom Russland og Nord-Korea

    USAs utenriksminister Antony Blinken sier at han og Sør-Koreas utenriksminister Park Jin er dypt urolige for det militære samarbeidet mellom Russland og Nord-Korea.

    – Nord-Koreas rakettoppskytinger er farlige og destabliserende, sa Blinken, og la til at de ser til Kina for å få Pyongyang bort fra «uansvarlige handlinger.»

    Blinken er på et to dagers besøk til Sør-Korea. Det er første gang på to og et halvt år at den amerikanske utenriksministeren er på besøk i det østasiatiske landet.

  • USA advarer på nytt Nord-Korea mot å forsyne Russland med våpen

    USA har ennå ikke registrert store forsendelser av ammunisjon fra Nord-Korea til Russland, sier president Joe Bidens nasjonale sikkerhetsrådgiver Jake Sullivan.

    Russland ønsker ifølge amerikansk etterretning å kjøpe ammunisjon og annet krigsmateriell fra Nord-Korea til bruk i krigen i Ukraina. Dette skal ha vært tema da forsvarsminister Sergej Sjojgu nylig besøkte Pyongyang.

    Ifølge The New York Times planlegger Nord-Koreas leder Kim Jong-un senere i måneden å besøke Russland for å diskutere det russiske ønsket.

    (NTB)

  • Nord-Korea sier de sendte fly mot amerikansk spionfly

    Det nordkoreanske militæret sier de sendte jagerfly på vingene etter at et amerikansk rekognoseringsfly tok seg inn i landets økonomiske sone.

    Det statlige nyhetsbyrået KCNA melder fredag om hendelsen, som skal ha funnet sted torsdag. Den omtales som en «farlig militær provokasjon», og Nord-Korea vurderer avskrekkingstiltak, ifølge en ikke navngitt talsperson for det nordkoreanske militæret.

    USAs president Joe Biden tar imot Sør-Koreas president Yoon Suk-yeol og Japans statsminister Fumio Kishida til toppmøte fredag.

    (NTB)

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no