Hopp til innhold
Kim Jong Un, Moon Jae-in
Foto: AP

Forholdet mellom Sør- og Nord-Korea

Oppsummert

Det anstrengte forholdet mellom Nord-Korea og Sør-Korea var bedre, men etter at aktivister fra Sør-Korea sendte flygeblader med kritikk mot Nord-Korea truer Kim Jong-un med å bryte all kommunikasjon med Sør.

 • Nord-Korea skal ha prøveskutt rakett

  Nord-Korea har prøveskutt minst én ballistisk rakett mot havet utenfor landets østkyst, ifølge generalstaben i Sør-Korea.

  I uttalelsen fra Sør-Korea fremkommer det ikke hvilken type rakett det skal være snakk om eller hvor langt den fløy før den falt ned i havet.

  Søndagens oppskyting fant sted dagen etter at sørkoreanske myndigheter opplyste at de hadde satt tegn til at Nord-Korea angivelig forberedt seg på en ny rakettest av en ballistisk rakett som kan skytes ut fra ubåter.

  For få dager siden ankom et atomdrevet amerikansk hangarskip Sør-Korea for å delta i en felles militærøvelse.

  (NTB)

 • Sør-Korea ber om møte om familiegjenforeninger

  Sør-Korea har foreslått et møte med Nord-Korea i håp om å gjenoppta gjenforeningen av familier som er separert på hver sin side av grensa.

  Spenningen mellom naboene har vært spent i lang tid på grunn av Nord-Koreas atomprogram og Sør-Koreas tette bånd til USA, som Pyongyang ser som sin erkefiende.

  Det er uklart om Nord-Korea vil si ja til forespørselen. Allerede har regimet sagt klart nei til et sørkoreansk tilbud om store bistandsbidrag i bytte mot atomnedrustning.

  – Nord og Sør bør konfrontere de vanskelige delene av virkeligheten. Vi må løse saken før begrepet «separerte familier» blir borte, sa Sør-Koreas gjenforeningsminister Kwon Youngse torsdag.

  Etter Koreakrigens slutt i 1953, fikk flere millioner plutselig forbud mot å besøke det andre landet. Grensa mellom landene er svært strengt bevoktet, og nesten 70 år senere vet mange fortsatt ikke om deres nærmeste er i live.

  De to landene har fra tid til annen tillatt separerte familier å møtes midlertidig, men dette har ikke skjedd siden 2018. (NTB-AP)

 • USA og Sør-Korea starter felles militærøvelse

  USA og Sør-Korea har startet deres største felles militærøvelse siden 2018, skriver AFP. Et trekk som gjør at det ventes reaksjoner fra nabo Nord-Korea.

  Amerikanerne har utplassert rundt 28.500 soldater på koreansk jord, som skal være med å beskytte mot trusler fra nordkoreanske atomarsenalet.

  De to landene har gjennomført felles øvelser i mange år. De hevder at de er defensive, men Nord-Korea anser dem som øvelser på en invasjon, skriver NTB.

  Øvelsen skal vare fra 22. august til 1. september.

 • Vennlig brevveksling på Koreahalvøya

  Nord-Koreas leder Kim Jong-un takker i et brev Sør-Koreas avtroppende president Moon Jae-in for innsatsen han har lagt ned for å bedre forholdet mellom landene.

  Fra statlige medier i Nord-Korea meldes det at Kim Jong-un fikk et personlig brev fra Moon onsdag og at han svarte torsdag med et eget brev der han roste kollegaen fra nabolandet.

  Det statlige nyhetsbyrået KCNA skriver at brevutvekslingen er prov på den «dype tilliten» mellom de to. Moons kontor har bekreftet at det er blitt utvekslet brev, men ville ikke umiddelbart si noe om innholdet. (NTB)

 • Nord-Korea truer nabo med atomvåpen

  Nord-Korea varsler at landet vil ta i bruk atomvåpen mot Sør-Korea dersom naboen i sør går til angrep på landet. Det sier den nord-koreanske lederen Kim Jong-uns innflytelsesrike søster, Kim Yo-jong, ifølge regimets nyhetsbyrå KCNA.

  Fredag sa Sør-Koreas forsvarsminister Suh Wook at landets væpnede styrker har evne til å angripe mål i Nord-Korea presist og raskt, så snart det foreligger klare tegn på et angrep mot Sør-Korea.

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no