Hopp til innhold
Det er spent mellom de to koreanske nasjonene. Sørkoreanere ser på tv på Seoul jernbanestasjon. Nyhetsprogrammet viser bilder av det som skal være en nordkoreansk rakettoppskyting.
Foto: Shin Jun-hee / AP

Forholdet mellom Sør- og Nord-Korea

Oppsummert

Forholdet mellom Nord-Korea og Sør-Korea er spent. De siste månedene har Nord-Korea gjennomført en rekke rakett- og artillerioppskytinger.

  • Nord-Korea skal ha avfyrt flere kryssermissiler

    Nord-Korea skal ha avfyrt flere kryssermissiler fra sin østkyst søndag, ifølge det sørkoreanske militæret.

    – Vårt militære har avdekket flere uidentifiserte krysserraketter som ble skutt opp nær sjøen rundt Sinpo-området i Nord-Korea klokken 8 i dag morges, står det i en uttalelse fra generalstaben i Sør-Korea natt til søndag norsk tid, ifølge AFP.

    Et kryssermissil (krysserrakett) er et styrt missil som bringer med seg en eksplosiv last.

    Det er en flygende bombe med vinger som gir løft, et fremdriftssystem, ofte en jetmotor og et styresystem som bringer den til målet.

  • Nord-Korea skyter krysserraketter mot Gulehavet

    Nord-Korea avfyrte onsdag flere krysserraketter mot Gulehavet, melder Sør-Koreas militære.

    Den sørkoreanske generalstaben opplyste at de hadde oppdaget at flere krysserraketter var avfyrt mot Gulehavet klokka 7 onsdag morgen lokal tid.

    Nord-Korea har siden nyttår trappet opp testingen av våpen, inkludert av det de kaller et undervanns kjernefysisk våpensystem og en hypersonisk rakett.

    I motsetning til ballistiske raketter er testing av krysserraketter ikke forbudt i henhold til sanksjonene mot Nord-Korea.

    Oppskytingen onsdag skjer mens Sør-Korea er i gang med en ti dager lang militærøvelse utenfor østkysten.

    (NTB)

  • Sør-Korea varsler kraftfullt militært svar hvis Nord-Korea provoserer

    Sør-Korea varsler kraftfullt svar på en eventuell nordkoreansk provokasjon. Advarselen kommer etter at Nord-Korea har sagt at krig ikke er utelukket.

    Nord-Koreas leder Kim Jong-un sa tirsdag at «hvis Sør-Korea krenker bare 0,001 millimeter av vårt landområde, luftrom og sjøområde, så vil det bli sett på som en provokasjon til krig». Det fremkommer i en uttalelse via det statlige nordkoreanske nyhetsbyrået KCNA.

    Kim la til at Pyongyang ikke kommer til å anerkjenne den de facto sjøgrensen mellom de to landene.

    Samme dag holdt Sør-Koreas president Yoon Suk-yeol et regjeringsmøte i Seoul. Der sa Yoon at hvis Nord-Korea gjennomfører en provokasjon, så kommer Sør-Korea til å slå tilbake med et svar som er «flere ganger kraftigere».

    – Hvis Nord-Korea gjennomfører en provokasjon, så kommer vi til å gjengjelde mange ganger kraftigere, sa han på møtet, som ble vist på sørkoreansk fjernsyn.

    (NTB)

    Nord-Koreas leder Kim Jong-un skjerper retorikken mot Sør-Korea
    Foto: AP
  • Sør-Korea seier Nord-Korea har fyrt av missil

    Nord-Korea har fyrt av eit ballistisk missil, ifølge forsvaret i Sør-Korea, melder AFP.

    – Nord-Korea har fyrt av eit uidentifisert ballistisk missil mot Japanhavet, seier forsvarsleiinga i ei fråsegn.

    Også den japanske kystvakta skal ha registrert aktivitet, og seier prosjektilet allereie skal ha falle ned, melder Reuters.

    Hendinga skjer få dagar etter at Nord-Korea fyrte av fleire artellerigranatar nær sjøgrensa mot Sør-Korea. Det førte til at Sør-Korea svarte med å ha ei liknande skyteøving i området.

  • USA fordømmer angivelig nordkoreansk leveranse av raketter til Russland

    USA mener å ha bevis for at Russland har brukt nordkoreanske raketter mot Ukraina. Det hvite hus fordømmer den angivelige leveransen av raketter.

    Dette var tema for en samtale mellom USAs nasjonale sikkerhetsrådgiver Jake Sullivan og hans sørkoreanske motpart tirsdag, ifølge en uttalelse fra Det hvite hus.

    De to «fordømmer i sterkest mulige ordelag» det USA mener er nordkoreas leveranse av raketter.

    Sikkerhetsrådgiverne snakket også om nordkoreansk aktivitet i den demilitariserte sonen mellom de to landene på Koreahalvøya, ifølge Det hvite hus. (NTB)

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no