Hopp til innhold

Avis: Nord-Korea henrettet rådgivere etter Trump-møtet

Spesialutsending Kim Hyok-chol skal ha blitt henrettet fordi toppmøtet mellom USA og Nord-Korea i februar var mislykket, hevder en sørkoreansk avis.

Kim Hyok Chol, center, prepares to get into a car at the Guest House in Hanoi, Vietnam

Kim Hyok-chol (i midten) avbildet i Vietnam under toppmøtet mellom Nord-Korea og USA 22. februar. Nå skal han være henrettet.

Foto: Han Jong-chan / AP

– Det er dypt foruroligende, dersom det er riktig, sier seniorforsker ved PRIO Stein Tønnesson. Men han understreker at sørkoreanske medier flere ganger tidligere har rapportert om henrettelser i Nord-Korea, noe som har vist seg å være feilaktig.

Stein Tønnesson

– Kan være dypt foruroligende, sier seniorforsker Stein Tønnesson ved PRIO:

Foto: NRK

– Men er dette riktig, blir det svært vanskelig for Sør-Korea og USA å forhandle med Nord-Korea, sier Tønnesson.

– Det viser at det ikke er andre enn topplederen personlig som kan forhandle.

Tønnesson legger til at det riktignok spiller opp til Donald Trumps egen stil, som er å få til avtaler på absolutt toppnivå gjennom sin personlige kontakt med Kim Jong-un.

– Men konklusjonen etter det mislykkede møtet i Vietnam var at det er nødvendig med flere forhandlinger på lavere nivå før en avtale.Det kan bli vanskelig hvis man ikke finner folk på nordkoreansk side som kan forhandle reelt, sier Tønnesson.

Skal ha blitt anklaget for å spionere for USA

Ifølge den sørkoreanske avisa Chosun Ilbo ble Kim Hyok-chol skutt på Mirim flyplassen utenfor hovedstaden Pyongyang sammen med fire andre embetsmenn fra Nord-Koreas utenriksdepartement. De var anklaget for å ha spionert for USA.

Kim Hyok chol, North Korea's interlocutor leading negotiations with the United States

Spesialutsending Kim Hyok-chol avbildet under en mellomlanding i Beijing i februar.

Foto: KYODO

Kim Hyok-chol var sentral i planleggingen av toppmøtet i Vietnam sammen med blant andre USAs spesialutsending til Nord-Korea, Stephen Biegun.

USAs president Donald Trump og Nord-Koreas leder Kim Jong-un møttes uten å bli enige om noen avtale om atomnedrustning.

Ifølge avisas anonyme kilde i Nord-Korea var det landets leder Kim Jong-un som selv ga ordre om disse henrettelsene og andre utrenskninger.

Dette er ikke omtalt i nordkoreanske medier, men i den offisielle avisa, Rodong Sinmun, var det torsdag en kommentar som advarte mot «antirevolusjonære handlinger» av tjenestemenn som «later som de arbeider for den suverene leder når han er til stede, men som i hemmelighet går med andre drømmer, bak hans rygg».

Toppleder og søster dukker opp igjen

Kim Jong-uns høyre hånd, Kim Yong-chol, skal også ha kommet i unåde. Han hadde et nært samarbeid med USAs utenriksminister Mike Pompeo i forbindelse med toppmøtet.

South Korea North Korea Possible Purge

Her viser Nord-Koreansk TV bilder fra en konsert nylig der Kim Yong-chol (innringet til høyre) ses sammen med Nord-Koreas leder Kim Jong Un (i midten av bildet).

Foto: Ahn Young-joon / AP

Ifølge den sørkoreanske avisa skal han ha blitt sendt til en arbeidsleir, men søndag 2. juni dukket han opp på nordkoreansk TV. Der var han filmet sammen med landets leder, Kim Jong-un, på en konsert.

Også Kim Yo-jong, søsteren til Nord-Koreas leder, skal ha fått en skarp irettesettelse av sin bror og blitt bedt om «å ligge lavt». Hun bisto sin bror under toppmøtet, men ifølge kilden til den sørkoreanske avisa Chosun Ilbo hadde hun ikke opptrådt offentlig i nærmere to måneder etter møtet i Vietnam.

Kim Yo Jong, Ri Sol Ju og Kim Jong Un under et turnstevne

Topplederens søster, Kim Yo Jong (tv) er igjen observert. Her på et turnstevne som skal ha vært arrangert 3. juni. Ytterst til høyre Kim Jong Un og hans kone Ri Sol Ju i midten.

Foto: AP

Men få dager etter at dette ble publisert i Sør-Korea er Kim Yo-jong igjen observert. Hun var til stede på en turnoppvisning som skal ha funnet sted 3. juni.

I tillegg til dette skal en rådgiver og spesialist innenfor atomteknologi, Kim Song-hye ha blitt sendt til omskolering. En av tolkene, Shin Hye-yong, skal ha blitt sendt til fengsel.Også dette ifølge den sørkoreanske avisas anonyme kilde, men heller ikke dette er bekreftet av andre kilder.

Flere kommentatorer har sagt at Kims rådgivere ikke forberedte Nord-Koreas leder godt nok på at møtet kunne bryte sammen, og mener det er grunnen til at de blir borte fra offentlighetens lys.

Kim Yo Jong, sister of North Korea's leader Kim Jong Un,

Kim Yo Jong, hadde en sentral rolle under toppmøtet i Vietnam. Her er hun avbildet under velkomstseremonien.

Foto: POOL / Reuters

Henrettet flere

Siden han kom til makten for sju år siden, har Kim Jong-un gjennomført flere utrenskninger blant slektninger, rådgivere og ledere i Nord-Korea.

Ett av de mest kjente tilfellene er drapet på Kim Jong-uns halvbror Kim Jong-nam på en flyplass i Malaysia i 2017. Det er allment antatt at Nord-Korea stod bak drapet.

Det vakte også oppsikt at Jang Song-thaek Kims onkel, ble henrettet på Mirim flyplass i 2013 anklaget for korrupsjon og for å ha planlaget et kupp mot Kim. Også Jangs nære slektninger skal ha blitt henrettet.

– Henrettet hele onkelens familie

Opplysningene om Kim Yong-chol, ble oppdatert 3.6.2019. Opplysningene om Kim Yo-jong ble oppdatert 4.6.2019.

SISTE NYTT

Siste nytt