Hopp til innhold

Her krysser Trump grensen til Nord-Korea og skaper historie

Med et «håndtrykk for fred» skapte USAs president Donald Trump og Nord-Koreas leder Kim Jong-un historie i den demilitariserte sonen DMZ mellom Sør- og Nord-Korea.

President Donald Trump krysset grensen og gikk inn i Nord-Korea da han møtte Kim Jong-un ved den demilitariserte sonen mellom Nord- og Sør-Korea. Trump er dermed den første amerikanske presidenten til å besøke Nord-Korea.

– Godt å se deg igjen. Jeg forventet aldri å se deg på dette stedet, sa Kim til den amerikanske presidenten da de to møttes på grensen mellom Nord- og Sør-Korea rundt klokken 08.45 norsk tid søndag.

De to lederne hadde da gått mot hverandre fra hver sin side av grensen, før de møttes på midten hvor de tok hverandre i hånden, i det Sør-Koreas president Moon Jae-in kaller «et håndtrykk for fred».

Etter at Kim og Trump hadde utvekslet noen innledende ord, spurte Kim om Trump kunne tenke seg å krysse grensen sammen med ham.

– En stor dag for verden

Deretter ble det skapt historie da Donald Trump som første amerikanske president krysset betongterskelen som markerer grenselinjen mellom nord og sør.

Etter rundt 20 skritt, snudde Trump og Kim og gikk tilbake til den sørkoreanske siden.

USAs president Donald Trump i det han skal sette foten ned på nordkoreansk jord

Her tar Donald Trump de historiske skrittene.

Foto: Kevin Lamarque / Reuters

– Det er en stor dag for verden, sa Trump etter de historiske skrittene og la til at det var en ære for ham å bli spurt om å krysse grensen, som den første amerikanske presidenten.

– Han kom fysisk hit og gikk på nordkoreansk jord. Det er av stor betydning. Det var en modig og målrettet handling. Vi ønsker å sette en strek for alt det ubehagelige som har vært mellom våre land, sa Kim Jong-un.

Mange amerikanske presidenter har vært i grensebyen Panmunjom og i den demilitariserte sonen, men ingen har tidligere beveget seg over grensen som skiller de to koreanske statene.

Kun to amerikanske presidenter har besøkt Nord-Korea, men først etter de hadde fratrådt embedet; Jimmy Carter i 1994 og 2010 og Bill Clinton i 2009.

USAs president Donald Trump på vei mot grenselinjen mellom Nord- og Sør-Korea i Panmunjom

USAs president Donald Trump på vei mot grenselinjen i den demilitariserte sonen mellom Sør-Korea og Nord-Korea i Panmunjom.

President Donald Trump venter på Nord-Koreas leder Kim Jong-un i den demilitariserte sonen

USAs president Donald Trump venter på Nord-Koreas leder Kim Jong-un på den sørkoreanske siden.

President Donald Trump venter på Kim Jong-un på den sørkoranske siden av den demilitariserte sonen

Kim Jong-un på vei mot Donald Trump og møtet som Trump spontant inviterte til gjennom Twitter dagen før.

USAs president Donald Trump i det han skal sette foten ned på nordkoreansk jord med Kim Jong-un

Her trår Donald Trump over betongterskelen som markerer skillet mellom Nord- og Sør-Korea og blir den første sittende amerikanske presidenten som setter sine ben på nordkoreansk jord.

Kim Jong-un spør om Donald Trump vil ta noen skritt på nordkoreansk side av den demilitariserte sone

Donald Trump og Kim Jong-un mente skrittene de tok sammen, er av stor betydning for verden.

Donald Trump og Kim Jong-un trykker hender på den nordkoreanske siden av den demilitariserte sonen

«Et håndtrykk for fred» kaller den sørkoreanske presidenten Moon Jae-in det som skjedde i den demilitariserte sonen.

Donald Trump og Kim Jong-un stående på den nordkoreanske side av grensen, på vei tilbake til sør

Grensen mellom Nord-Korea og Sør-Korea, som går gjennom landsbyen Panmunjom, følger frontlinjen slik den så ut da våpenhvilen mellom de to landene ble signert 27. juli 1953.

Donald Trump og Kim Jong-un krysser grensen til Sør-Korea i den demilitariserte sonen

– Jeg vil få takke formann Kim. Dersom han ikke hadde dukket opp, ville pressen fått meg til å se dum ut, sa Donald Trump om den spontane invitasjonen han sendte Kim Jong-un gjennom Twitter.

Møtet mellom Donald Trump, Kim Jong-un og Moon Jae-in i den demilitariserte sonen

Sør-Koreas president Moon Jae-in (i midten) hadde som mål å få Donald Trump og Kim Jong-un til å snakke sammen, og han var svært fornøyd etter det tredje møtet mellom de to.

Donald Trump og Kim Jong-un under møtet i den demilitariserte sonen mellom Nord- og Sør-Korea

Donald Trump og Kim Jong-un beskriver forholdet dem i mellom som svært godt og vennskapelig, og ble enige om å fortsette arbeidet med atomnedrustning på Koreahalvøya.

Sier de liker hverandre

Kim mente at Trumps historiske steg og snarvisitt «styrker forholdet mellom USA og Nord-Korea».

Trump sa han og Kim respekterer hverandre, til og med liker hverandre.

– Vi har gjort store fremsteg siden første gang vi møttes. Før jeg overtok var det svært, svært ille. Det var en farlig situasjon for Sør-Korea, Nord-Korea og verden. Takket være det gode forholdet vi har utviklet, er dette ikke lenger tilfelle.

– Etter det første møtet vi hadde, forsvant all fare. Jeg har likt ham siden første gang vi møttes, sa den amerikanske presidenten.

– Vi har et utmerket forhold, som gjør det mulig å overkomme motsetninger og uenigheter. Dette gjorde dette hastige treffet mulig, la den nordkoranske lederen til.

Laster Twitter-innhold

Håper det blir

Møtet med den nordkoreanske lederen i den demilitariserte sonen mellom Sør- og Nord-Korea ble bekreftet av presidentene Donald Trump og Moon Jae-in på en felles pressekonferanse i Seoul i Sør-Korea søndag morgen norsk tid.

– De to lederne skal gi hverandre et håndtrykk for fred i Panmunjom, symbolet for delingen av Korea, sa Moon.

Moon beskrev de to lederne som «modige» fordi de velger å møte hverandre selv om det er store politiske uenigheter mellom Nord-Korea og USA.

– Jeg håper president Trump går inn i historiebøkene som den som oppnår fred på Koreahalvøya, sa den sørkoreanske presidenten med foreldre som flyktet fra det som er dagens Nord-Korea i forbindelse med Koreakrigen.

Like etter klokken 07 norsk tid forlot Trump og Moon Seoul i helikopter og satte kursen mot Panmunjom. De ankom DMZ rundt klokken 07.45, hvor Trump fikk en omvisning.

Den amerikanske presidenten ble først tatt med til en utkikksplattform på sørkoreansk side, der Moon orienterte ham om den demilitariserte sonen (DMZ).

Sonen er en 4 km bred landstripe mellom Sør- og Nord-Korea og følger fronten slik den så ut da våpenhvilen mellom de to landene ble signert 27. juli 1953, nær delelinjen etter andre verdenskrig.

Presidentene Donald Trump og Moon Jae-in i den demilitariserte sonen mellom Nord-Korea og Sør-Korea

Den amerikanske presidenten fikk først en omvisning i den demilitariserte sonen, før han møtte Kim Jong-un.

Foto: Kevin Lamarque / Reuters

Møteinvitasjon via Twitter

Det var Trump som lørdag sendte en invitasjon til Kim gjennom Twitter og sa han veldig gjerne vil møte Kim, når han først skulle til Sør-Korea og Panmunjom i etterkant av G20-møtet i Japan.

Laster Twitter-innhold

Den nordkoreanske lederen sa han ble veldig overrasket over Trumps uventede og spontane invitasjon.

– Jeg var ikke sikker på om du ville komme, men det var bra du dukket opp. Ellers ville jeg ha sett dum ut, sa Trump til Kim.

Den første reaksjonen fra nordkoreansk side var at invitasjonen var interessant, men at de ikke hadde fått noen formell invitasjon. Da Trumps noe uortodokse utspill ble bekreftet fra amerikansk hold, valgte nordkoreanerne å takke ja.

Trump på sin side uttalte på forhånd at han ikke ville ha noen problemer om Kim skulle invitere ham til å krysse grenselinjen, slik Sør-Koreas president Moon Jae-in gjorde da han møtte Kim i Panmunjom.

Den nordkoreanske lederen valgte altså å ta ham på ordet.

Det var fullt kaos da pressen forsøkte å henge på da Trump spontant krysset Nord-Koreas grense søndag. Også Trumps pressesekretær, Stephanie Grisham, måtte trå til for å få media frem.

Det var fullt kaos da pressen forsøkte å henge på da Trump spontant krysset Nord-Koreas grense søndag. Også Trumps pressesekretær, Stephanie Grisham, måtte trå til for å få media frem.

Vil fortsette praten

Møtet mellom Donald Trump og Kim Jong-un er det tredje i rekken, etter det første toppmøtet i Singapore i fjor og et mislykket møte i Hanoi i Vietnam tidligere i år.

Sistnevnte møte ble avsluttet tidligere enn ventet, uten en felles erklæring eller plan for videre samtaler om Nord-Koreas atomvåpenprogram og de internasjonale sanksjonene, som er innført for å tvinge landet til å oppgi atomambisjonene.

Kim sa håndtrykket som ble utvekslet i den demilitariserte sonen, er «uttrykk for at dagen i dag er svært forskjellig fra gårsdagen» og siktet trolig til Hanoi-møtet.

Etter seansen ute ved grenselinjen, gikk de to lederne inn til en 50 minutters lang samtale. Der ble de enige om en rekke arbeidsmøter de neste ukene.

Den amerikanske presidenten sa han fortsatt ønsker å invitere den nordkoreanske lederen til Det hvite hus.

Donald Trump, Moon Jae-in og Kim Jong-un

Donald Trump, Moon Jae-in og Kim Jong-un var alle svært fornøyde etter møtet på grensen.

Foto: Brendan Smialowski / AFP

Følg utviklingen i NRKs Nyhetssenter:

SISTE NYTT

Siste nytt