Hopp til innhold

ECOWAS godkjenner militæraksjon i Niger

Den vestafrikanske organisasjonen sier de har godkjent en militæraksjon for å avsette kuppmakerne i Niger, og får støtte fra den Den afrikanske union.

Bilde tatt fra TV-sendingen hvor en rekke offiserer kunngjør at de har avsatt Nigers president.

KUPP: Bilde tatt fra TV-sendingen hvor kuppmakerne kunngjorde at de hadde avsatt Nigers president.

Foto: AP

Ecowas, samarbeidsorganisasjonen for 15 vestafrikanske land, meldte torsdag kveld at de kommer til å gå inn i Niger med militære styrker.

Fredag gikk Den afrikanske union ut og gav sin støtte til den ventede militæraksjonen. Samtidig ber de det internasjonale samfunnet om å «redde livet til president Mohamed Bazoum».

Den afrikanske union er en afrikansk samarbeidsorganisasjon, og har 55 medlemsland.

Den avsatte presidenten skal, ifølge dem, leve under forverrede forvaringsforhold. Det melder nyhetsbyrået Reuters.

Omar Touray (t.v.), president i ECOWAS-kommisjonen, Ghanas president Nana Akufo-Addo og Nigerias utenriksminister Adamu Ibrahim Lamuwa under ECOWAS-møte i Abuja 10. august.

President i ECOWAS-kommisjonen, Ghanas president Nana Akufo-Addo og Nigerias utenriksminister Adamu Ibrahim Lamuwa under ECOWAS-møte i Abuja 10. august.

Foto: KOLA SULAIMON / AFP

Den 26. juli at det ble gjennomført militærkupp i Niger. En gruppe generaler tok makten i det vestafrikanske landet, og avsatte president Mohamed Bazoum.

Bazoum er landets første demokratisk valgte president som tar over etter en annen demokratisk valgt president.

Torsdag møttes medlemslandene i ECOWAS i Nigerias hovedstad Abuja for å diskutere situasjonen i Niger.

Ifølge Elfenbenskystens president, Alassane Ouattara, skal ledelsen i ECOWAS-landene ha gjennomført flere møter. Partene skal ha blitt enige om at en militæraksjon skal gjennomføres så snart som mulig.

President for ECOWAS-kommisjonen sammen med Elfenbenskystens president Alassane Ouattara, til høyre, under ECOWAS-møtet i Abuja i Nigeria.

President for ECOWAS-kommisjonen sammen med Elfenbenskystens president Alassane Ouattara, til høyre, under ECOWAS-møtet i Abuja i Nigeria.

Foto: Gbemiga Olamikan / AP

– Stabssjefene skal snakke sammen for å sluttføre ting, men de har samtykke fra ECOWAS om at inngripenen skal starte så snart som mulig, sa president Alassane Ouattara til AFP etter krisemøte i samarbeidsorganisasjonen torsdag.

Fikk ultimatum

I starten av august fikk kuppmakerne i Niger et ultimatum av medlemslandene i samarbeidsorganisasjonen ECOWAS.

Sett inn igjen president Bazoum, eller risiker at Ecowas-landene går inn i Niger med militære styrker.

Kuppmakerne fikk én uke til å bestemme seg. Fristen gikk ut på søndag, men de ignorerte kravet, og Mohamed Bazoum er fremdeles ikke blitt gjeninnsatt.

Tilhengere av den nigeriske presidenten Mohamed Bazoum samles for å vise sin støtte til ham i Niamey 26. juli 2023.

Tilhengere av den nigerske presidenten Mohamed Bazoum samles for å vise sin støtte til ham i Niamey 26. juli 2023.

Foto: AFP

ECOWAS står for de «vestafrikanske staters økonomiske fellesskap», og er et regionalt samarbeidsorgan med 15 medlemsstater.

AFP meldte søndag at kuppmakerne i Niger skal ha hatt kontakt med Wagner-gruppen i frykt for militære intervensjoner.

Les også Kuppmakerne ser mot øst: – Vesten er blitt et symbol på alt vondt

Tilhengere av Nigers militærjunta demonstrerer i Niamey den 6. august 2023. Tusenvis av tilhengere av militærkuppet samlet seg på en stadion i Niamey på søndag,

Verdas mest konfliktfylte region

Niger ligger i Sahel-belet i Afrika som strekker seg fra Atlanterhavet og Mauritania i vest, til Rødehavet og Eritrea i øst.

Flyktninghjelpen kallar Sahel for «verdas mest konfliktfylte og neglisjerte region».

Flyktninghjelpen kaller Sahel for «verdens mest konfliktfylte og neglisjerte region».

Foto: Flyktninghjelpen

Landene i Sahel har i lang tid slitt med jihadister, uro, opprør og vold. Vestafrikanske Niger er et av de mest ustabile landene i verden. Det har vært fire statskupp siden løsrivelsen fra Frankrike i 1960 og et betydelig antall kuppforsøk.

Selv om hjelpeorganisasjoner og FNs fredsbevarende styrker har vært til stede i regionen i over 10 år, har terroren og spenningene bare økt.

Les også Statskupp i Niger: Derfor er det fare for samanbrot

Menn står på mur-veisperringar og held opp eit russisk flagg.

Rettelse: I en tidligere versjon av denne artikkelen skrev vi at Mohamed Bazoum var Nigers første demokratisk valgte president. Det korrekte er at han er den første demokratisk valgte presidenten som overtar etter en annen demokratisk valgt president.

SISTE NYTT

Siste nytt