Hopp til innhold
FILE PHOTO: German Foreign Minister Annalena Baerbock and Chinese Foreign Minister Qin Gang meet in Berlin
Foto: POOL / Reuters

Kina og Norge

Oppsummert

Den kinesiske utanriksministeren Qin Gang var i Noreg på offisielt besøk fredag 12. mai. Qin er del av president Xi Jinping si regjering, det lengstsitjande statsoverhovudet sidan formann Mao Zedong.

  • Kina og Iran tok opp norske trusselvurderinger

    Både Kina og Iran tok kontakt med norske myndigheter etter at Etterretningstjenesten, PST og NSMs trusselvurdering omtalte landene i negative ordelag.

    Bare dager etter at trusselvurderingene ble lagt fram tok Kina og Iran kontakt med norske myndigheter, skriver Altinget.

    I sin trusselvurdering 12. februar skrev Politiets sikkerhetstjeneste (PST) blant annet at Kina og Iran beskrives som etterretningstrusler mot Norge.

    Utenriksdepartementet (UD) bekrefter til nettstedet at Kinas ambassade i Oslo ba om et møte med den norske regjeringen om PSTs og NSMs trusselvurderinger.

    – Irans ambassade har også tatt opp trusselvurderingene i møte med UD, hvor de ved ulike anledninger har uttrykt sin mening om omtalen av Iran, sier kommunikasjonsrådgiver Ragnhild H. Simenstad ved Utenriksdepartementet.

  • Kinas ambassade kommenterer utvisning av journalist i Sverige

    En kinesisk journalist har blitt arrestert og blir utvist fra Sverige på grunn av anklager om å true landets sikkerhet.

    Hun har også jobbet i flere europeiske land, inkludert Norge, og har intervjuet en kjent norsk politiker.

    For første gang kommenterer den kinesiske ambassaden nå saken, skriver SVT. På sine nettsider skriver Kina at de oppfordrer sine borgere til å følge landets lover – men at de også legger stor vekt på å beskytte innbyggernes legitime interesser.

    «Den kinesiske ambassaden oppfordrer svensk side om å garantere at de legitime rettighetene og interessene til kinesiske borgere i Sverige ikke blir krenket», skriver ambassaden.

    De går også mot mediene som omtalte saken.

    «Ingen svartmaling eller angrep vil stoppe Kinas utvikling og fremgang. Vi håper at media kan gjøre flere ting som fremmer vennskapet mellom det kinesiske og svenske folket og den felles utviklingen av de to landene.»

  • Kinas visestatsminister møtte Espen Barth Eide

    Tirsdag møtte Espen Barth Eide den kinesiske visestatsministeren Ding Xuexiang.

    Nå uttaler Xuexiang at han håper Norge vil fortsette å tilby et åpent og ikke-diskriminerende handelsmuljø for kinesisk næringsliv, skriver Reuters.

    Ifølge kinesiske medier uttaler visestatsministeren at Kina er «villig til å dele store markedsmuligheter» med Norge.

    Det er første gang på fem år at en norsk utenriksminister er i Kinda på besøk. Mandag var han i møte med den kinesiske utanriksministeren Wang Yi, hvor de blant annet diskuterte krigen i Ukraina og Midtøsten.

  • SalMar tilbyr seg å hjelpe Yimin Dong

    SalMar tilbyr seg nå å hjelpe Yimin Dong som sitter fengslet i Kina etter at hun ble dømt for laksesmugling. Yimin Dong er norsk statsborger og var knyttet til det norske oppdrettsselskapet SalMar i Kina. Hun ble dømt til 13 års fengsel for smugling av norsk laks via Vietnam og inn i Kina.

    Yimin Dong var i over ti år SalMars ansikt utad i Kina og var tett på selskapets gründer, Gustav Witzøe.

    NRK har dokumentert hvordan SalMar fikk betalt for laksen sin, direkte fra kinesiske selskaper som er dømt for smugling av norsk laks.

    SalMar har avvist at selskapet har hatt noe med smuglingen å gjøre, men etter NRKs reportasjer forrige uke om saken, tilbyr oppdrettsselskapet seg nå å hjelpe Yimin Dong med hennes ønsker om å forbedre soningen og soningsforhold. Gustav Witzøe tilbyr seg også å delta på møter i saken, og SalMar tilbyr seg å kjøpe konsulenttjenester og hyre inn en tidligere Kina-ambassadør som eksperthjelp opp mot myndighetene for å hjelpe Yimin Dong.

    Yimin Dongs ektefelle Bjørn Wikne skriver i en pressemelding at han er glad for SalMars initiativ, selv om han mener det kommer sent.

  • Nato-rådgiver advarer Norge mot Kina-avhengighet

    Nato-sjef Jens Stoltenbergs militære rådgiver advarer Norge mot risikoen knyttet til avtaler som gjør Norge avhengig av Kina.

    – Det vi må advare mot er å komme i et avhengighetsforhold til en så mektig aktør som Kina, sier brigader Gjermund Eide til Dagens Næringsliv.

    –Selvfølgelig skal vi handle med Kina, og selvfølgelig skal vi benytte de enorme mulighetene som Kina gir. Men vi må også gjøre det med å se på den andre siden, på hvilken risiko det kan være i slike avtaler, fortsetter han. (NTB)

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no