Hopp til innhold
Illustrasjonsbilder: NAV
Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix

Nav-skandalen

Oppsummert

Flere tusen trygdemottakere som tok med seg norske trygdeytelser til utlandet, har blitt feilbehandlet av Nav. Mange er også idømt fengselsstraff. Årsaken er at Nav har feiltolket EØS-reglene. En rekke ofre for skandalen har saksøkt staten.

  • Saksøker staten etter trygdeskandalen – i dag møtes de i retten

    Marianne Evensen og Rune Halseth går til sak mot staten. De krever høyere erstatning og oppreisning etter den såkalte trygdeskandalen. Begge ble feilaktig dømt til fengsel. De mener staten har utbetalt for lite i oppreisning.

    Evensen og Halseth er to av tre personer som i dag saksøker staten sammen med organisasjonen Nav-oppryddingen.

    Saken startet i Oslo tingrett klokken 09. Et gruppesøksmål er satt på vent i påvente av en avgjørelse i denne saken. Så mange som 7500 er berørt av trygdeskandalen. 86 ble feilaktig dømt, flere av dem fikk fengselsstraff.

    Marianne Evensen og Rune Halseth.
    Foto: Svein Vestrum Olsson / NRK
  • SV vil ha ny høring om Nav-skandalen

    SV vil ha ny høring om Nav-skandalen. De mener de ikke har fått gode nok svar i saken, sier partileder Audun Lysbakken til VG.

    Denne uken varslet han komitémedlemmene fra de andre partiene om at han mener det er behov for en ny høring.

    – Denne saken er så alvorlig at Stortinget ikke kan la den ligge. Gang på gang er det blitt lovet at alle steiner skulle snus. Men det er altfor stor usikkerhet om det virkelig har skjedd, sier Lysbakken til avisen.

    Det var høsten 2019 det ble kjent at flere nordmenn hadde blitt straffet, mange med fengsel, fordi Nav og norske domstoler praktiserte trygdereglene feil.

    Flere jurister mener skandalen kunne vært unngått, dersom konklusjonene i Nav-rapporten fra 2014 – som Kontrollkomiteen ikke har fått – hadde blitt kjent.

    Jule / nyttårsintervju med Audun Lysbakken. Han sitter i en sofa og forklarer noe til fotografen. Han har begge hendene oppe i en gestikulasjon og har et par rynker i pannen.
    Foto: Gorm Kallestad / NTB
  • Får ikke innsyn i hemmeligholdt Nav-rapport

    Stortingets kontrollkomité får ikke utlevert rapporten fra 2014 som slo fast at eksportforbud for trygd var ulovlig, slik de har bedt om, melder VG.

    At komiteen ikke får rapporten framgår av et brev som arbeidsminister Marte Mjøs Persen (Ap) har sendt til Stortinget tirsdag kveld, og som VG har sett.

    – Rapporten er et internt dokument for Solberg-regjeringen, skriver arbeidsministeren i brevet.

  • Medier: Stortingets kontrollkomité ber om hemmeligholdt Nav-rapport

    Stortingets kontrollkomité har bedt om å få utlevert en rapport fra 2014 som slo fast at eksportforbud for trygd var ulovlig.

    Det skriver Dagbladet og VG.

    Dette skjer på initiativ fra SV, som fikk flertall for forslaget under tirsdagens møte i komiteen. Tidligere i november kom det fram at deler av rapporten er sladdet. Den interne trygdeutredningen i regjeringen slo fast at Norges praksis med å nekte folk å ta med seg trygd til utlandet var i strid med EØS-avtalen, men at det fantes rom for unntak.

    Det skal ikke være snakk om offentliggjøring av hele rapporten, men at Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité får innsyn i den. (NTB)

  • VG: Hemmelig rapport viste ulovlig Nav-praksis

    Ifølge VG skal en intern regjerings-rapport fra 2014 slå fast at praksisen med å nekte folk å ta trygd til utlandet, var ulovlig. Utredningen konkluderte med at Navs praksis var i strid med EØS-reglene, allerede fem år før Nav-skandalen sprakk.

    2014-rapporten har tittelen «Eksport av velferdsytelser». Den har vært holdt hemmelig etter at Nav-skandalen sprakk i 2019. Stortingets kontrollkomité ble også nektet innsyn i rapporten da Stortinget behandlet Nav-saken høsten 2020, skriver VG.

    Flere tusen saker er feilbehandlet og mange trygdemottakere er idømt fengselsstraf. En rekke ofre for skandalen har saksøkt staten. Saken skal opp for Oslo tingrett i desember.

NRK forklarer

Kva er trygdeskandalen?

Kva er trygdeskandalen?

Ei rekke nordmenn er straffa fordi dei fekk støtte frå Nav medan dei var i utlandet.

Minst 80 kan vere feildømte i retten. Rundt 4100 saker er feilbehandla. Dette er trygdeskandalen. 

Kva er trygdeskandalen?

Kven er ramma?

Dei som har fått sjukepengar, arbeidsavklaringspengar eller pleiepengar - og som reiste til andre europeiske land.

Kva er trygdeskandalen?

Kva er feilen?

Nav stilte krav om at dei som fekk slik støtte måtte opphalde seg på norsk jord. Men EØS-avtalen slår fast at alle kan bevege seg fritt.

Kva er trygdeskandalen?

Kven har gjort feil?

Mange. Nav, regjeringa, domstolane, Stortinget, politi og påtalemakt har alle hatt feil forståing av reglane. 

Kva er trygdeskandalen?

Kor lenge har det pågått?

Reglane har vore tolka feil sidan det kom eit nytt EU-regelverk i 2012. Kanskje var det gjort feil også før det.

Kva er trygdeskandalen?

Kva skjer no?

Alle sakene blir gjennomgått. Dei som er ramma ventar på å få pengane tilbake. Eit granskingsutval har undersøkt korleis det kunne skje.

Dette er trygde­skandalen

Hvem har trygdeskandalen rammet og hvilke feil er gjort? NRKs Astrid Randen forklarer.

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no