Hopp til innhold
Marta Johanne Gjengedal i Skatteetaten.
Foto: Privat

Næringsliv

  • Grandiosa-fabrikk forblir stengt ut helgen

    Orkla-fabrikken i Stranda – der Grandiosa lages – forblir stengt ut helgen etter bakteriefunn i vann.

    – Kommunen har gjort nye tester. Vi håper å få svar til helgen eller mandag på det seneste. Får vi de resultatene vi håper på, så starter vi opp igjen mandag, sier kommunikasjonssjef Kristoffer Vikebak i Orkla til NTB.

    Fabrikken ble stengt torsdag kveld etter at Stranda kommune meldte at det ble påvist intestinale enterokokker i drikkevannet fra Ødegård og Svemorka under en rutineprøve.

    Kommunen innførte derfor en anbefaling om koking av drikkevann til abonnenter tilknyttet Stranda vassverk og opplyste samtidig at det ville gjøres nye tester fredag. De nye prøvene må være uten påviste bakterier før påbudet om å koke vannet blir opphevet.

    Bakteriefunnet ble gjort mandag, og det har derfor blitt produsert store mengder pizza før fabrikken ble stengt torsdag kveld. Hvor mye, og hva som skjer med de allerede produserte produktene, er foreløpig uklart.

    Vikebak informerer om at Orkla har vært i kontakt med Mattilsynet. (NTB)

  • Konkurstala aukar – på same nivå som før pandemien

    278 konkursar vart meldt inn i august, viser ferske tal frå analyseselskapet Experian. Det er ei auke på 32 prosent samanlikna med same månad i fjor.

    Konkurstala er tilbake på same nivå som før pandemien, melder Experian. Det siste året har totalt 3504 aksjeselskap gått konkurs. Bygg- og anleggsbransjen er hardast råka med 943 konkursar.

    (NTB)

  • NHO-bedriftene ser litt mørkare på framtida

    I septemberundersøkinga til NHO kjem det fram at 36 prosent av medlemsbedriftene ventar ein svakare situasjon i marknaden dei neste seks månadane. 12 prosent ventar ei betring av situasjonen.

    – Det er framleis historisk lågt. Pressimismen rår, skriv samfunnsøkonom Hallvard S. Mørck i NHO til NTB.

    13 av 15 landsforeiningar i NHO vurderer situasjonen no som god, medan det er noko regionale forskjellar.

    – Situasjonen er best i Rogaland og Møre og Romsdal, og svakast på austlandet. Viken og Innlandet er fylka som vurderer marknaden som svakast, skriv Mørck.

  • Dårlig appelsinhøst skaper juice-problemer

    Sykdom og dårlig innhøsting betyr at det er langt færre appelsiner på verdensmarkedet enn normalt. Det får konsekvenser for utvalget av appelsinjuice i Europa.

    Folk må belage seg på at det blir vanskeligere å få tak i appelsinjuice i butikkene og at den blir dyrere, ettersom juiceprodusenter sliter med å få tak i nok appelsiner.

    – For å gjøre en lang historie kort, ingen får levert det de vil ha fra appelsinleverandørene. Det betyr at vi i bunn og grunn står overfor tomme hyller og manglende levering – og det gjelder ikke kun én leverandør, men alle i hele Europa, sier administrerende direktør for juiceprodusenten Rynkeby, Mark Hemmingsen, til FoodWatch.

    Det er i hovedsak sviktende leveranser fra USA som har skylden for appelsinmangelen. På grunn av dårlig vær og sykdomsutbrudd har den amerikanske avlingen i år vært den dårligste på 100 år, ifølge Financial Times.

    Hemmingsen tror prisen på en juicekartong vil stige som følge av appelsinmangelen. Spotprisen på opsjoner på appelsinjuice steg i begynnelsen av august fra 1,76 dollar til 3 dollar, og ventes å stige ytterligere. (NTB)

  • God juli for norske hoteller

    Antall solgte hotellrom i juli økte betraktelig sammenlignet med juli i fjor og var på et langt høyere nivå enn siste normalsommer før pandemien.

    Ferske tall fra Benchmarking Alliance, bearbeidet av hotellrådgiver Peter Wiederstrøm for NHO Reiseliv, viser at antall solgte rom økte med 5,2 prosent fra juli i fjor og 8,3 prosent fra juli 2019, skriver NHO Reiseliv i en pressemelding.

    Oslo (inkludert Fornebu) og Bodø har hatt den sterkeste veksten med en økning på henholdsvis 10,5 og 35,3 prosent i antall solgte rom fra juli 2019 til juli 2023.

    Samtidig gikk rombelegget opp fra 63,4 prosent i juli i fjor til 65 prosent i år. I 2019 var det et belegg på 67,7 prosent i juli.

    (NTB)

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no