Hopp til innhold
Fabrikksjef Ingrid Guddal og prosjektleder Haakon Haakonsen på Norsk Hydro aluminium fabrikk på Karmøy
Foto: Gwladys Fouche / Reuters / NTB

Norsk Hydro

Oppsummert

Frykta var stor for at marknaden for det norske «gullet» skulle kollapse då pandemien kom. Men no går fabrikkane til Norsk Hydro så det kviner og aksjonærane kan gni seg i nevane. Resultatet etter skatt blei på 6,4 milliardar i fyrste kvartal i år.

 • Norsk Hydro saksøkt for forsøpling av elv i Brasil

  Saksøkere i Nederland mener Norsk Hydro har forsøplet en elv ved byen Barcarena i Brasil. De hevder at utslippene har ført til alvorlig sykdom hos mennesker.

  Ni ofre har sammen med en organisasjon som sier de representerer 11.000 urfolksfamilier i Brasil, saksøkt Norsk Hydro, sju datterselskap og aksjonærer. Seks av aksjonærene holder til i Nederland.

  Norsk Hydro avviser anklagene.

  Saksøkerne påstår at Hydros fabrikk Alunorte i Barcarena står for farlige utslipp i en elv og at det har vært utslipp i elven i minst 20 år.

  – Forsøplingen har ført til at mange av urfolksstammene lider av dårlig fysisk helse, i tillegg til at de ikke lenger har tilgang til mat og rent vann, sier en av advokatene til saksøkerne.

  Brasilianske myndigheter har også anklaget selskapet for å forurense Barcarenas drikkevann.

  Mediekontakt i Norsk Hydro Halvor Molland sier at saken allerede er diskutert i brasilianske domstoler.

  – Vi mener derfor at disse sakene blir best håndtert lokalt i Brasil. Og vi har bedt den nederlandske domstolen om å utsette saken inntil en endelig avgjørelse er fattet i de brasilianske sakene, sier han.

  Molland sier at det ikke er noen bevis for forurensning forårsaket av deres fabrikk.

  (NTB)

 • Eksplosjon på aluminiumsverk på Husnes

  Det har vært en eksplosjon ved Hydros aluminiumsverk på Husnes i Kvinnherad ved Haugesund fredag kveld, melder VG.

  – Det har vært en liten eksplosjon, med påfølgende røykutvikling på Husnes. Det har skjedd i en likeretter, en innretning som konverterer høyspentstrøm til strøm, som vi bruker på verket, forteller pressetalsperson Anders Vindegg til avisen.

  Eksplosjonen førte til at Husnes og Sunde mistet strømmen.

 • Hydro dobla driftsresultatet

  Høge prisar i aluminiumsmarknaden gav Norsk Hydro eit justert driftsresultat på 11,2 milliardar kroner i første kvartal. Dette er meir enn ei dobling frå i fjor. Resultatet etter skatt enda på 6,4 milliardar, opp frå 1,9 milliardar i fjor.

 • Rekordresultat fra Norsk Hydro

  Norsk Hydro oppnådde et resultat på 6,4 milliarder kroner etter skatt i første kvartal, ifølge en melding til Oslo Børs.

  Resultatet er mer enn tre ganger så høyt som i samme periode i fjor, og skyldes blant annet høye priser og dermed rekordhøye inntekter fra produksjon av aluminium og energi

 • Hydro vil kjøpe polsk resirkuleringsselskap

  Fredag har Norsk Hydro tilbudt seg å kjøpe 100 prosent av aksjene i det polske resirkuleringsselskapet Alumetal.

  Selskapet er notert på Warszawa-børsen og er verdsatt til om lag 2,3 milliarder kroner.

  – Med denne transaksjonen vil Hydro styrke sin resirkuleringsposisjon i Europa og utvide produkttilbudet i markedet for støpelegeringer basert på resirkulert aluminiumskrap, skriver de i en pressemelding.

  Kjøpet må fortsatt godkjennes av konkurransemyndighetene og forutsetter at Hydro oppnår kontroll over minst 66 prosent av de samlede utestående aksjene. Hydro har allerede inngått avtaler med medlemmer av Alumetals representantskap og konsernledelse om kjøp av 39 prosent av selskapets aksjer. (NTB)

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no