Hopp til innhold

NHO-topper ut mot Stein Lier-Hansen: – Uaksept­abelt

Tidligere Norsk Industri-direktør Stein Lier-Hansen disponerte hytte og jaktterreng på jobbens regning. Flere NHO-topper kritiserer pengebruken.

Stein Lier-Hansen, administrerande direktør i Norsk Industri

DISPONERTE HYTTE: Stein Lier-Hansen disponerte hytte og 17.000 dekar jaktterreng på Hardangervidda i åtte år, melder E24. Dit dro han på private turer 5–6 ganger i året, sier han til NRK.

Foto: Håkon Mosvold Larsen

– Det som er viktig for oss, er at styret har stoppet denne praksisen. Det gjorde de så fort de kunne, og det er også en ny leder på vei inn i Norsk Industri nå, sier Ole Erik Almlid til NRK.

Administrerende direktør i Næringslivets Hovedorganisasjon (NHO) sier han for fem måneder siden ble informert om at Stein Lier-Hansen disponerte et jaktområde og en hytte på Hardangervidda – betalt av Norsk Industri.

Ole Erik Almlid

Administrerende direktør Ole Erik Almlid i NHO sier det var viktig å stoppe jaktturene raskt.

Foto: William Jobling / NRK

– Jeg fikk en bekymringsmelding i september. Da tok jeg det videre til min styreleder og til styreleder i Norsk Industri, og da ble denne praksisen stoppa så raskt det lot seg gjøre, sier Almlid.

I denne saken kan du lese om:

Hytte, jaktområde og sjøfly til over to millioner

Lier-Hansen mener bruken var innenfor

Professor: – Burde blitt skattet av

Kostet over to millioner

Fra 2015 til 2023 brukte Norsk Industri over 1,1 millioner kroner for leie av et jaktområde og hytte, samt 1,3 millioner kroner på transport med sjøfly til og fra området. Det bekrefter Norsk Industri til E24.

Kristin Krohn Devold, som er leder av NHO Reiseliv, reagerer sterkt på avsløringene omkring Norsk Industris tidligere leder Stein Lier-Hansen.

– Dette er uakseptabel bruk av medlemmenes penger, sier Krohn Devold til NRK.

Krohn Devold viser også til NHO-sjef Ole Erik Almlids kommentarer i saken.

– Ole Erik Almlid har reagert tydelig, og jeg har tillit til at styrene både i Norsk Industri og i NHO følger opp tilsvarende.

Kristin Krohn Devold i Ålesund

Kristin Krohn Devold er administrerende direktør i NHO Reiseliv.

Foto: Per-Ivar Kvalsvik / NRK

– Holder det med interne granskinger i Norsk Industri, eller bør dette også granskes eksternt?

– Det viktigste er full åpenhet og tydelig reaksjon, hvem som gransker får de ansvarlige styrene håndtere.

Også administrerende direktør i NHO Geneo, Karita Bekkemellem, synes lite om det som har blitt avslørt.

– Det er ikke akseptabel bruk av medlemsbedriftenes penger. Vi er avhengige av medlemmenes tillit. Dette er noe vi tar på alvor, sier hun til NRK.

– Helt innenfor

Stein Lier-Hansen avviser å ha hatt noen skattepliktig fordel.

Torsdag kveld meldte E24 at tidligere direktør Stein Lier-Hansen i Norsk Industri har håndtert leieforholdet av en hytte og 17.000 dekar jaktterreng på Hardangervidda i åtte år.

Han brukte jaktområdet til relasjonsbyggende arbeid, men også til private jaktturer med venner og familie, skriver næringslivsavisa.

Jørn Eggum, leder av Fellesforbundet, sier til E24 at avsløringen er «ubegripelig». Lier-Hansen var i mange år Eggums motspiller i lønnsoppgjøret.

Da styret i Norsk Industri ble kjent med leieavtalen i oktober 2023, avviklet de leieforholdet og avsluttet «denne type relasjonsaktivitet», skriver styreleder Ståle Kyllingstad til E24.

– Denne type relasjonsbygging er ikke uvanlig. Aktiviteten har hele tiden vært gjenstand for ordinær regnskaps- og revisjonskontroll uten noen form for merknader. Jeg tar imidlertid til etterretning at denne måten å bygge relasjoner på kan vurderes ulikt, sier Stein Lier-Hansen til NRK.

Hovedregelen er at alle ytelser med økonomisk verdi – eller fordeler – man får av arbeidsgiver, er skattepliktige.

Mener han skulle skattet

NRK har fått professor emeritus ved det juridiske fakultet ved Universitetet i Oslo, Arvid Aage Skaar, til å se på E24-artikkelen.

PROFESSOR EMERITUS: Arvid Aage Skaar, pensjonert professor ved Universitetet i Oslo.

Arvid Aage Skaar mener Stein Lier-Hansen skulle skattet av bruken av hytta, gitt at han har brukt den til private formål. Lier-Hansen erkjenner selv å ha brukt den privat 5–6 ganger i året.

Foto: William Jobling

Hvis hytta egentlig ble brukt til såkalt relasjonsaktivitet for arbeidsgiver, er det greit. Men det høres jo ikke sånn ut når venner og familie dukker opp på den hytta. Det ville hjulpet å vite hva slags personer som har vært med og hvilken relasjon de har hatt til arbeidsgiver.

Skaar mener det er åpenbart at Lier-Hansen har hatt en fordel i å disponere hytta.

At han har dekket en del av kostnadene betyr ikke at han ikke har hatt fordeler av bruken av hytta. At han tar med mat selv, endrer ikke på dette, sier Skaar til NRK.

Burde han skattet av dette?

Før man vet hvem som har vært med på dette og hvilken relasjon de har hatt til Norsk Industri, er det vanskelig å si.

Men skulle han skattet av det om hytta har vært brukt til private formål?

Ja. Dette høres ikke ut som en vanlig firmahytte som er tilgjengelig for alle i Norsk Industri. Det er bare sjefen som bruker den. Hadde det vært en firmahytte som alle kan søke på, hadde det vært noe helt annet, sier Skaar.

Avviser fordel

Lier-Hansen avviser torsdag kveld overfor NRK at han har hatt noen personlig fordel av leieforholdet.

– Jeg har ikke hatt noen fordel, det er poeng nummer én. Jeg har hatt masse utgifter. Jeg har bidratt med mer i reiseregninger enn jeg må beskattes for, sier Lier-Hansen.

Stein Lier-Hansen

Stein Lier-Hansen var direktør i Norsk Industri i en årrekke, og ledet forhandlingene for arbeidsgiversiden i lønnsoppgjørene.

Foto: Snorre Tønset / NRK

Til E24 sier Lier-Hansen at han har hatt utgifter på 20.000-30.000 kroner i året knyttet til private turer. Dette har gått til kjøp av blant annet ved, propan og parafin, sier han.

Til NRK sier Lier-Hansen at den private bruken av hytta har vært minimal, og at hytta har blitt brukt til representasjon og relasjonsbygging 90 prosent av tiden.

– Det er veldig lite, nesten ikke regnbart. De gangene det har vært det, har utgiftene blitt tatt privat. I løpet av et år er det snakk om kanskje 5–6 dager, maks, og de er overkompensert med private utgifter, sier han om de private turene.

Overlater vurdering til Norsk Industri

Lier-Hansen sier han er «helt uenig i» Skaars vurdering av at han er skattepliktig om han har brukt hytta privat.

– Jeg mener ikke det. Det er masse utgifter som Norsk Industri ikke har fått. Jeg har kanskje vært litt slurvete. Jeg kunne lagd fakturaer for alle mine utgifter, det har jeg ikke gjort, og det var kanskje dumt.

Han overlater til Norsk Industri å vurdere om han er skattepliktig etter å ha disponert hytta. Det har foreløpig ikke lyktes NRK å få en kommentar fra styreleder Ståle Kyllingstad i Norsk Industri.

Skatteetaten skriver på sine sider at det er arbeidsgiver som gir opplysninger om de skatte- og trekkpliktige ytelsene man får. Man har selv plikt til å føre opp verdien av det man har mottatt i skattemeldingen.

Er det ikke også ditt ansvar å sjekke hvilke fordeler du har?

Det er Norsk Industri som sender inn skatteberetning. Mener de jeg har hatt en fordel jeg må beskattes for, må de bare sende inn det, sier Lier-Hansen.

Stein Lier-Hansen gikk av som direktør i Norsk Industri i desember 2023. Han sier til E24 at avgangen hadde vært planlagt en stund, og ikke hadde noe med saken om hytta og jaktterrenget å gjøre.

Ole Gjems-Onstad

Professor emeritus Ole Gjems-Onstad mener omfanget av den private bruken er lite, og man kan si «at det er nødvendig for å ivareta eiendommen eller forberede representasjonsbesøk, og ikke privat bruk».

Foto: Pressefoto BI

– Lite gjennomtenkt

Ole Gjems-Onstad er professor emeritus i skatte- og avgiftsrett ved Handelshøyskolen BI.

Han sier han ikke kan konkludere om den konkrete saken uten mer kjennskap til saksforholdene. Generelt er private fordeler finansiert av arbeidsgiver skattepliktig.

Ved så store eiendommer virker det lite gjennomtenkt å opplyse at det har vært en privat bruk på noen dager i året. Hvis en skatterådgiver hadde holdt vedkommende i hånden, vil nok en så begrenset tilstedeværelse beskrives som korte opphold for å følge opp eiendommen og forberede representasjonsbesøk. Dermed er bruken ikke privat og ikke skattepliktig.

Har en arbeidstager dokumenterte utgifter som ivaretar arbeidsgivers behov, og ikke egne, vil dette gå til fradrag i eventuelle private skattepliktige fordeler, legger Gjems-Onstad til.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger