Hopp til innhold
Asylsøkende migranter krysser Rio Bravo-elven for å overgi seg til amerikanske grensepatruljeagenter for å be om asyl i El Paso, Texas, USA, sett fra Ciudad Juarez, Mexico 17. desember 2022.
Foto: JOSE LUIS GONZALEZ / Reuters

Migranter fra Mellom-Amerika

Oppsummert

Flere tusen migranter fra Mellom-Amerika er på vandring nordover gjennom Mexico, og målet for de fleste er USA.

 • Rundt 1000 båtmigranter på et døgn til Kanariøyene

  Mer enn 900 migranter fordelt på minst ti båter har kommet til Kanariøyene det siste døgnet, og flere er på vei, meldte spanske redningsmyndigheter sent fredag.

  Fem båter med totalt 526 personer har kommet i land på El Hierro, den minste og vestligste av øyene.

  I tillegg har fem båter kommet i land på Tenerife og Gran Canaria med i underkant av 400 mennesker til sammen. I tillegg er ytterligere to båter med anslagsvis 150 personer på vei til El Hierro sent fredag kveld, ifølge en talsperson for redningsmyndighetene.

  Ankomstene har vært mange de siste dagene. Kanariøyenes statsminister Fernando Clavijo beskriver situasjonen som uholdbar og kritiserer den spanske regjeringen for å ha en likegyldig holdning, melder NTB.

  Migranter har fått utdelt tepper ved havnen i La Restinga på El Hierro. Den siste uka er godt over 1000 migranter og flyktninger kommet i båt til den lille kanariøya med rundt 11.000 innbygger
  Foto: AP
 • FN: Minst 2500 migranter har dødd eller forsvunnet i Middelhavet i år

  Siden nyåret har mer enn 2500 mennesker mistet livet eller forsvunnet mens de har forsøkt å krysse Middelhavet og ta seg til Europa, ifølge FN.

  – Innen 24. september var mer enn 2500 mennesker registrert døde eller savnet bare siden nyåret, sa Ruven Menikdiwela, som leder New York-kontoret til FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR).

  I samme periode i 2022 var det samlede tallet på døde og savnede 1680.

  Mange migranter kommer fra land før for Sahara, og reiser via Tunisias eller Libyas kyst for å forsøke å ta seg over Middelhavet, en rute Menikdiwela beskriver som «en av verdens farligste».

  Til sammen tok rundt 186.000 mennesker sjøveien til Italia, Hellas, Spania, Kypros og Malta fra nyåret og til 24. september. Flertallet, mer enn 130.000 mennesker, ankom Italia. Det er en økning på 83 prosent fra samme periode i 2022.

  Mellom januar og august i år anslås det at mer enn 102.000 mennesker forsøkte å krysse Middelhavet fra Tunisia og 45.000 fra Libya.

  (NTB)

  Migranter blir tatt til øya Lampedusa av den italienske kystvakta. Siden nyåret har minst 2500 mennesker har mistet livet eller forsvunnet i forsøket på å krysse Middelhavet for å ta seg til Europa
  Foto: AP
 • Migranter strømmer til New York

  Et rekordantall migranter har ankommet New York siden i fjor vår. Ordfører Eric Adams advarer om at byens krisesentre ikke har nok plass, melder Bloomberg. Hundrevis av mennesker sover på pappesker på gata. New Yorks ordfører, demokraten Eric Adams, ber nå om hjelp fra den amerikanske regjeringen. De fleste migrantene kommer fra kriserammede Venezuela. Mange kommer også fra andre land i Latin-Amerika og fra Afrika.

 • FN: 37 mennesker savnet etter forlis mellom Tunisia og Italia

  37 mennesker er savnet etter at båten deres kantret mellom Tunisia og den italienske øya Lampedusa, opplyser Den internasjonale organisasjonen for migrasjon (IOM) som har snakket med fire overlevende.

  FN-organisasjonen sier de overlevende, som kom fra afrikanske land sør for Sahara, ankom Lampedusa torsdag kveld. De ble reddet fra vraket av et annet fartøy.

  De overlevende har fortalt til IOM at de forlot den tunisiske havnebyen Sfax med kurs for Italia, i en båt med 46 mennesker om bord. Båten kantret i sterk vind.

  De forteller at fem av dem som var om bord, ble plukket opp av en annen båt. 37 er savnet og fryktes omkommet. Blant dem er sju kvinner og et barn, forteller IOMs talsperson til nyhetsbyrået Reuters fredag.

  (NTB)

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no