Hopp til innhold
Kurdisk folkeavstemning, kurdiske flagg
Foto: Hassan Ammar / AP

Kurdistan

Oppsummert

Kurdere er en etnisk folkegruppe bosatt i det sørøstlige Tyrkia, det nordlige Irak, det nordvestlige Iran og det nordøstlige Syria. Etter kamper med separatister over flere år regner Tyrkia kurdiske partier og grupper som terrororganisasjoner.

 • Stanser kampen mot IS

  Lederen for den USA-støttede SDF-militsen sier de avbryter alle operasjoner mot IS som følge av Tyrkias offensiv mot kurderne nord i Syria.

  Etter nesten en uke med tyrkiske luftangrep forbereder tyrkerne seg nå på en bakkeoffensiv, ifølge SDF-kommandant Mazloum Abdi. Han sier til pressen lørdag at tyrkisk-støttede syriske opprørere gjør seg klare til å delta i militæroperasjonene.

  Ifølge Abdi har tyrkernes luftangrep den siste uka forårsaket alvorlig skade på infrastrukturen i de kurdiskkontrollerte områdene. Militslederen mener Nato-landet Tyrkia utnytter terrorangrepet i Istanbul ved å bruke det som påskudd for å angripe kurdiske stillinger i Syria og Irak.

  Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan har selv bekreftet at han planlegger en bakkeoffensiv mot Nord-Syria, men det er uklart når det eventuelt vil skje.

  (NTB)

 • Tyrkia har angrepet flere hundre kurdiske mål i Irak og Syria

  Tyrkias militære har angrepet over 470 kurdiske mål i Irak og Syria. Det sier Tyrkias forsvarsminister Hulusi Akar.

  Forsvarsministeren hevdet at 254 terrorister var drept.

  Operasjonen, som startet tidlig på søndag, er rettet mot den syriskkurdiske militsen YPG og Det kurdiske arbeiderpartiet PKK i Nord-Irak og Nord-Syria.

  Kurdere er en etnisk folkegruppe bosatt i det sørøstlige Tyrkia, det nordlige Irak, det nordvestlige Iran og det nordøstlige Syria. Etter kamper med separatister over flere år regner Tyrkia kurdiske partier og grupper som terrororganisasjoner.

  Folk ser på skadene ved en elektrisitets-stasjon i en landsby i Syria etter et tyrkisk angrep på søndag.
  Foto: Baderkhan Ahmad / AP
 • Iran starter nye angrep i Irak

  Iran innledet sent søndag nye angrep mot kurdiske opposisjonsgrupper med base i nabolandet irakiske Kurdistan.

  Irans revolusjonsgarde har igjen bombardert iranske kurdiske partier, sa antiterroravdelingen i irakisk Kurdistan, uten å nevne om det var noen ofre eller skadde.

  Det demokratiske partiet i iransk Kurdistan (PDKI) sa at Iran hadde sendt missiler og selvmordsdroner i Koya og Jejnikan, nær Arbil, hovedstaden i irakisk Kurdistan. (NTB)

 • Iran angrep kurdiske grupper i Irak

  Iran har rettet nye angrep mot militante kurdiske grupper i Nord-Irak, opplyser en iransk kurderleder. Angrepene kommer dagen etter at 14 skal ha blitt drept i tilsvarende angrep over grensen mellom de to landene. Iranske myndigheter beskylder væpnede kurdiske grupper, som er basert i Kurdistan-regionen i Irak, for å nøre opp under uroen i Iran den siste tiden.

 • Politi slo ned protester i Iraks Kurdistan

  Politiet i Iraks selvstyrte kurdiske region brukte tåregass og gummikuler for å slå ned en protest mot dårligere levekår, korrupsjon og autoritært styre.

  Opposisjonspartiet Ny generasjon sto bak demonstrasjonen i Sulaimaniya og andre byer.

  Flere titall politibiler ble sendt til sentrum av Sulaimaniyah, der sikkerhetsstyrkene slo til mot de par hundre demonstrantene som hadde samlet seg.

  Blant dem som ble pågrepet, var seks kurdiske medlemmer av Iraks nasjonalforsamling. De ble alle løslatt etter et par timer.

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no