Hopp til innhold
Kurdisk folkeavstemning, kurdiske flagg
Foto: Hassan Ammar / AP

Kurdistan

Oppsummert

Kurdere er en etnisk folkegruppe bosatt i det sørøstlige Tyrkia, det nordlige Irak, det nordvestlige Iran og det nordøstlige Syria. Etter kamper med separatister over flere år regner Tyrkia kurdiske partier og grupper som terrororganisasjoner.

 • Iran angrep kurdiske grupper i Irak

  Iran har rettet nye angrep mot militante kurdiske grupper i Nord-Irak, opplyser en iransk kurderleder. Angrepene kommer dagen etter at 14 skal ha blitt drept i tilsvarende angrep over grensen mellom de to landene. Iranske myndigheter beskylder væpnede kurdiske grupper, som er basert i Kurdistan-regionen i Irak, for å nøre opp under uroen i Iran den siste tiden.

 • Politi slo ned protester i Iraks Kurdistan

  Politiet i Iraks selvstyrte kurdiske region brukte tåregass og gummikuler for å slå ned en protest mot dårligere levekår, korrupsjon og autoritært styre.

  Opposisjonspartiet Ny generasjon sto bak demonstrasjonen i Sulaimaniya og andre byer.

  Flere titall politibiler ble sendt til sentrum av Sulaimaniyah, der sikkerhetsstyrkene slo til mot de par hundre demonstrantene som hadde samlet seg.

  Blant dem som ble pågrepet, var seks kurdiske medlemmer av Iraks nasjonalforsamling. De ble alle løslatt etter et par timer.

 • PKK oppfordrer Norden til ikke å la seg presse

  Den kurdiske organisasjonen PKK, som er terrorlistet av EU, oppfordrer Norden til ikke å bukke under for Tyrkias press i Nato-debatten.

  Tyrkia har krevd at Sverige og Finland tar avstand fra PKK og utleverer personer som er tilknyttet organisasjonen, som Tyrkia mener er terrorister. Inntil videre blokkerer Tyrkia for svensk og finsk Nato-medlemskap.

  – Jeg er informert om debatten som pågår i Europa nå, sier organisasjonens talsmann Zagros Hiwa til VG.

  Han sier organisasjonen oppfordrer både de nordiske statene og folket i dem til «ikke å la Erdogan påvirke deres nasjonale stolthet og politiske og territoriale integritet.»

  (NTB)

 • Rakettangrep mot Erbil

  Kurdistan i det nordlige Irak ble i natt utsatt for rakettangrep. Det opplyser guvernør Omid Khoshnaw til det irakiske nyhetsbyrået INA. Ingen ble skadd i angrepet. Det er ifølge guvernøren uklart hva som var målet for angrepet.

  En amerikansk militærkilde hevder overfor Reuters at rakettene ble skutt fra Iran.

 • Flere drept i tyrkiske flyangrep mot kurdiske mål i Syria

  Minst fire sikkerhetsvakter ved et kraftverk skal være drept etter at tyrkiske kampfly angrep kurdiske mål i Syria og Irak. Det skriver NTB.

  Ifølge det tyrkiske forsvarsdepartementet skal målene ha vært våpenlagre, treningsleirer og skjulesteder benyttet av PKK og YPG i Derik, Sinjar og Karacak-området.

  Tyrkia har satt både Det kurdiske arbeiderpartiet (PKK) og YPG-militsen i Syria på sin terrorliste.

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no