Hopp til innhold
Kurdisk folkeavstemning, kurdiske flagg
Foto: Hassan Ammar / AP

Kurdistan

Oppsummert

Kurdere er en etnisk folkegruppe bosatt i det sørøstlige Tyrkia, det nordlige Irak, det nordvestlige Iran og det nordøstlige Syria. Etter kamper med separatister over flere år regner Tyrkia kurdiske partier og grupper som terrororganisasjoner.

 • PKK oppfordrer Norden til ikke å la seg presse

  Den kurdiske organisasjonen PKK, som er terrorlistet av EU, oppfordrer Norden til ikke å bukke under for Tyrkias press i Nato-debatten.

  Tyrkia har krevd at Sverige og Finland tar avstand fra PKK og utleverer personer som er tilknyttet organisasjonen, som Tyrkia mener er terrorister. Inntil videre blokkerer Tyrkia for svensk og finsk Nato-medlemskap.

  – Jeg er informert om debatten som pågår i Europa nå, sier organisasjonens talsmann Zagros Hiwa til VG.

  Han sier organisasjonen oppfordrer både de nordiske statene og folket i dem til «ikke å la Erdogan påvirke deres nasjonale stolthet og politiske og territoriale integritet.»

  (NTB)

 • Rakettangrep mot Erbil

  Kurdistan i det nordlige Irak ble i natt utsatt for rakettangrep. Det opplyser guvernør Omid Khoshnaw til det irakiske nyhetsbyrået INA. Ingen ble skadd i angrepet. Det er ifølge guvernøren uklart hva som var målet for angrepet.

  En amerikansk militærkilde hevder overfor Reuters at rakettene ble skutt fra Iran.

 • Flere drept i tyrkiske flyangrep mot kurdiske mål i Syria

  Minst fire sikkerhetsvakter ved et kraftverk skal være drept etter at tyrkiske kampfly angrep kurdiske mål i Syria og Irak. Det skriver NTB.

  Ifølge det tyrkiske forsvarsdepartementet skal målene ha vært våpenlagre, treningsleirer og skjulesteder benyttet av PKK og YPG i Derik, Sinjar og Karacak-området.

  Tyrkia har satt både Det kurdiske arbeiderpartiet (PKK) og YPG-militsen i Syria på sin terrorliste.

 • Elleve døde i flom i Kurdistan

  Flom i den selvstyrte regionen Kurdistan i Irak har tatt livet av elleve personer, ifølge lokale myndigheter.

  I tillegg til dødsfallene har flommen forårsaket store materielle skader, inkludert dusinvis av hus og biler. I Iraks nordlige provins Nineveh har en bro kollapset som følge av det kraftige regnværet som har herjet i området.

  Sikkerhetsstyrker har hjulpet flere familier med å evakuere fra flomvannet. Det kraftige regnet kom etter et av Iraks tørreste år på flere årtier.

  Én av de elleve døde skal ha blitt drept av et lynnedslag i uværet, ifølge lokale myndigheter. (NTB)

 • 13 døde i IS-angrep i Irak

  Minst 13 mennesker, av dem tre sivile og 10 permerga-soldater, ble drept i et angrep mot landsbyen Khidir Jija ved Arbil i irakisk Kurdistan fredag. Terrorgruppa IS har meldt at de sto bak. IS skal fortsatt ha rundt 10.000 mann med våpen i Irak og Syria, ifølge anslag fra den vestlige koalisjonen.

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no