Hopp til innhold

Opptrapping av bakkeangrepet i Syria

Tyrkiske bakkestyrker støttet av syriske militssoldater har utvidet angrepet mot Syria. De har krysset grensen på minst to steder og skal være nær ti kilometer inne i landet.

DIREKTE FRA ANGREPENE: De internasjonale nyhetsbyråene sender direkte video fra grensen mellom Syria og Tyrkia. De tyrkiske bakkestyrkene støttet av pro-tyrkisk milits gjennomfører angrep.

Angrepene skal ifølge flere meldinger skje ved byene Ras al-Ain og Tell Abyad. Tyrkiske bakkestyrker og syrisk milits som er støttet av Tyrkia rykker inn. De blir støttet av artilleri og luftvåpen.

Tyrkisk artilleri som skyter røyk slår ned ved den syriske byen Ras al-Ain der det pågår et bakkeangrep

FRA DIREKTESTRØMMEN KLOKKEN 10:39: Tyrkisk artilleri som skyter røyk slår ned ved den syriske byen Tell Abyad der det pågår et bakkeangrep

Det tyrkiske forsvarsdepartementet melder på Twitter at dag to av operasjon «Fredskilde» er i gang med angrep fra både luften og på bakken.

– Angrepet fortsetter slik som planlagt og på en vellykket måte, står det i meldingen.

Laster Twitter-innhold

Det tyrkiske forsvarsdepartementet skriver også at gårsdagens operasjon gikk som planlagt.

Pro tyrkiske syriske opprørere på inn i Syria

STØTTET AV TYRKIA: Dette bildet av syriske opprørere ble tatt i grensebyen Akcakale torsdag morgen. Opprørene skal være i ferd med å krysse inn i Syria.

Foto: BULENT KILIC / AFP

Mer omfattende enn ventet

– Folk er veldig redde fordi offensiven har rammet flere steder enn ventet, forteller kilder i den nordøstlige byen Derik til NRK.

Folk flykter til fots og i biler ut fra de truede områdene. Selv om bakkeinvasjonen til nå har foregått på bare to punkter, er et mye større område rammet av fly og artilleri.

Direktebilder fra Tell Abyad som nyhetsbyråene sender ut torsdag viser røykskyer og noen få bevegelser med pansrede kjøretøy.

Direktestrømmen har fanget opp flere nedslag av granater. Det virker som tyrkerne skyter røyk i området, noe som kan tyde på at det foregår et bakkeangrep.

Tyrkisk angrep i Syria

ANGRIPER: Ifølge meldingene angriper tyrkerne nå på to steder med bakkestyrker i grenseområdet til Syria.

Foto: LiveUaMap

Ut fra meldingene så er dette en opptrapping av bakkeangrepet som i går bare skjedde ved byen Tell Abyad nord i Syria. Der skal tyrkiske spesialsoldater og pro-tyrkisk, syrisk milits ha gått over grenselinjen.

Skal ha stanset angrepet ved Tell Abyad

Tidlige meldinger fra i går kveld tydet på at angriperne rykket frem fra både øst og vest mot midten av den lille grensebyen Tell Abyad etter at kurdiske forsvarsposisjoner hadde blitt ødelagt.

Folk flykter fra Tall Abyad i Syria

FLYKTER FRA KRIGEN: Bildet viser sivile som løper i nærheten av den syriske grensebyen Tell Abyad. Meldinger kan tyde på at det tyrkiske bakkeangrepet ved byen har blitt stanset.

Foto: REUTERS TV

I forkant av bakkeangrepet var det omfattende fly- og artilleriangrep. Ifølge meldingene fra tyrkiske myndigheter skal det ha blitt gjennomført 181 angrep i løpet av onsdagen.

Røyskyer etter tyrkisk angrep i Syria

MANGE ANGREP FRA LUFTEN: Tyrkerne satte inn kampfly og artilleri i angrepet. Det førte til mange branner.

Foto: Lefteris Pitarakis / Lefteris Pitarakis

I løpet av natten har det kommet meldinger som forteller at bakkeangrepet mot Tell Abyad har blitt stanset. I meldingene står det:

– I natt fram til klokken 03:33 så kom ikke Tyrkia ikke et skritt videre inn. Det er ventet et stort bombeangrep ved morgengry. Før bombingen skal de forberede seg på å angripe området Gre Spi. Det er Kurdistan som har seieren, står det i en melding på Twitter.

Det skal være en talsmann for de kurdiske styrkene som skal være kilden for informasjonen i meldingene.

Laster Twitter-innhold

Informasjonen som kommer fra kurderne er ikke bekreftet av andre. Tyrkiske kilder melder at angrepet fortsetter. I morgentimene torsdag blir det meldt at tyrkiske styrker har trengt åtte kilometer inn i Syria ved Tell Abyad. Dette er ikke bekreftet.

Tyrkiske militære kjøretøy ved grensen til Syria

STOR SLAGKRAFT: Kjøretøy fra den tyrkiske hæren ved byen Akcakale. Til nå tyder meldingene på at bakkeangrepet er konsentrert til én enkelt by i grenseområdet og at angriperne bare kom et par kilometer inn i området.

Foto: BULENT KILIC / AFP

SISTE NYTT

Siste nytt