Politi på Vestli lørdag kveld
Foto: Peder Bergholt / NRK

Kriminalitet i Oslo

Oppsummert

Dette er en samleside for kriminalitet og politisaker i Oslo.

 • 19-åring tiltalt for skyting og bilbrann

  En 19-åring er tiltalt for skyting på Grünerløkka i Oslo i mai. Samme helg skal han ha tent på en bil som ble totalskadd, melder NTB.

  Ifølge tiltalen fyrte mannen flere skudd på Olaf Ryes plass fredag 14. mai. Ingen personer skal ha blitt skutt etter, og skytingen skal angivelig ha skjedd opp i lufta fra en bil.

  Etter hendelsen informerte politiet at de har sikret tre tomhylser som lå på stedet da de ankom.

  Natt til søndag skal mannen ha tent på en bil i Osterhaus' gate som ble totalskadd.

  Oslo tingrett behandler saken fra 10. til 12. januar.

 • Våpenbeslag på Mortensrud

  Politiet har pågrepet seks personer og beslaglagt tre våpen på Mortensrud den siste tiden.

  Pågripelsene og beslagene har ikke direkte sammenheng med drapet på en 20 år gammel mann tidligere denne måneden, men politiet har styrket innsatsen og tilstedeværelsen i området.

  – Situasjonen er ganske spent og det er ikke slik det skal være at man opplever å kunne beslaglegge tre skytevåpen på så kort tid, sier leder for enhet øst i Oslo politidistrikt, John Roger Lund.

 • «Anspent situasjon» i Oslo-miljøer

  Fire menn i 20-årene er fengslet i fire uker i Oslo tingrett, siktet for ulovlig befatning og grov ulovlig befatning med skytevåpen. En av mennene «tar på seg ansvaret for våpenet» og han erkjenner straffskyld for forholdet. Forsvarer Øystein Storrvik bekrefter overfor NRK at klienten hans erkjenner straffskyld for siktelsen.

  Politiet har beslaglagt mobiltelefoner som skal sikres og gjennomgås for mulig å avdekke hvem som har skaffet våpenet, samt kartlegge om det var avtalt eller snakk om et hevnoppgjør som var grunnen for anskaffelsen. Det kommer frem i kjennelsen mot en av de andre mennene.

  Politiet mener det etter drapet på Mortensrud er «en anspent situasjon i flere miljøer» i Oslo. Det kommer frem i kjennelsene fra Oslo tingrett. Tidligere i oktober ble 20 år gamle Hamse Hashi Adan skutt og drept på Lofsrud skole på Mortensrud i Oslo. Fortsatt er ingen pågrepet i saken.

  For mannen i 20-årene som torsdag erkjenner befatningen med våpenet, mener politiet at det er behov for å etterforske hvordan han fikk tak i våpen og om det var planer om å benytte dette aktivt.

  Mannen har forklart i avhør at han hentet våpenet etter at «en person har blitt drept på Mortensrud ganske nylig».

  Han har forklart at han vet hvem den drepte på Mortensrud er men at de ikke har noen relasjon. I retten forklarte han at han anskaffet pistolen for å føle seg trygg. Han hadde også ammunisjon til våpenet.

  Alle de fire mennene i 20-årene undergis brev- og besøksforbud i hele fengslingsperioden og fullstendig isolasjon i to uker.

  Mandag ble en ung mann fengslet i fire uker i Oslo tingrett, siktet for grov ulovlig bevæpning med skytevåpen på offentlig sted. Også da viste retten til en anspent situasjon.

 • Tiltalt for drapsforsøk i Oslo

  En mann i 30-årene er tiltalt for to drapsforsøk etter at to personer ble knivstukket på Ammerud i Oslo i april i fjor.

  Mannen har forklart at han følte seg truet, ifølge Dagbladet.

  De to fornærmede i saken har gått inn i tiltaltes leilighet hvor hendelsen skjedde, sier tiltaltes forsvarer, advokat Christian Flemmen til avisen.

  – Men det synes for meg klart at de fornærmede var på et sted de ikke skulle være. Tiltalte vil forklare seg om hva som skjedde, og jeg legger til grunn at tingretten vil få et langt mer nyansert bilde enn det tiltalen gir uttrykk for, sier Flemmen.

  Det ble satt i gang en omfattende politiaksjon da politiet fikk meldingene. En skadd person ble funnet utendørs, og inne i leiligheten ble den andre funnet kritisk skadd.

  Saken kommer opp i midten av januar, og det er satt av seks dager til behandling.

 • Enda en siktet etter skyting i Oslo

  Fire personer er nå siktet etter skyteepisoden i Vika ved Oslo Konserthus i starten av oktober. Det opplyser politiadvokat Christian Hatlo i en pressemedling tirsdag.

  Vedkommende som ble siktet tirsdag skal ha forlatt landet og er nå etterlyst internasjonalt.

  Mannen har britisk statsborgerskap, opplyser politiet til VG.

  – Nå sitter to personer i varetekt, mens en person er løslatt. Politiet begynner å få god kontroll over de sentrale personene knyttet til hendelsesforløpet og har per nå ikke planer om flere pågripelser, opplyser Hatlo.

  Hatlo mener det ikke kan kalles et gjengoppgjør, men det kan være et oppgjør i et kriminelt miljø. Foreløpig har politiet kun avhørt én av de siktede.

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no