Hopp til innhold
Ukrainske artilleribrigade avfyrer en Caesar selvgående haubits mot russiske styrker, nær byen Avdiivka i Donetsk-regionen, Ukraina 31. mai
Foto: Reuters

Krigen i Ukraina

Oppsummert

Russland invaderte Krim og deler av fylkene Luhansk og Donetsk i Øst-Ukraina i 2014. 24. februar 2022 gikk Russland til fullskala invasjon, men har møtt hard motstand fra den ukrainske hæren. Krigen medfører store militære tap og rammer sivile hardt.

  • Putin: Ukrainas motoffensiv har definitivt startet

    – Vi kan definitivt si at den ukrainske motoffensiven har startet, sier Russlands president Vladimir Putin til det statlige russiske nyhetsbyrået Ria Novosti.

    Ifølge Putin viser Ukrainas bruk av såkalte strategiske reserver at offensiven nå er i gang.

    Den ukrainske motoffensiven har ifølge ham vært mislykket så langt, takket være «de russiske soldatenes mot og riktige organisering».

    Ifølge Putin har de ukrainske styrkene de siste dagene lidd «betydelig tap», men han legger til at de fortsatt har «et offensivt potensial».

    Ifølge Russlands forsvarsminister Sergej Sjojgu har ikke de ukrainske styrkene greid å bryte gjennom de russiske forsvarslinjene i Zaporizjzja-regionen.

    Ukraina har det siste døgnet mistet 945 soldater, 33 stridsvogner, 28 stormpanservogner og 38 pansrede personellkjøretøy, hevder han.

    Opplysningene er ikke bekreftet fra uavhengig hold.

    (NTB)

  • FN: For tidlig å kalle ødeleggelse av demning en krigsforbrytelse

    Det er ennå ikke fastslått hva som fikk Kakhovka-demningen til å bryte sammen og derfor for tidlig å kalle det en krigsforbrytelse, sier FNs menneskerettskontor.

    – Siden omstendighetene rundt hendelsen fortsatt er uklare, er det for tidlig å vurdere om en krigsforbrytelse kan ha blitt begått, sier menneskerettskontorets talsmann Jeremy Laurence.

    – Vi gjentar vår oppfordring om at det blir gjennomført en uavhengig, upartisk, grundig og transparent etterforskning, sier han.

    Amerikanske satellitter og Norges seismologiske institutt (Norsar) registrerte en kraftig eksplosjon kort tid før det ble meldt at demningen hadde kollapset.

    Demningen ligger i et russisk-okkupert område, og Russland hevder at den ble utsatt for et ukrainsk angrep. Ukraina hevder at det var Russland som sprengte demningen.

    (NTB)

  • Ungarn har mottatt ukrainske krigsfanger

    Ungarn sier fredag at de har tatt imot en gruppe ukrainske krigsfanger fra Russland. Ukraina ønsker det velkommen, men sier de ikke ble informert.

    Fangene er fra deler av Ukraina som grenser mot Ungarn, ifølge både Ungarns visestatsminister Zsolt Semjen og den russisk-ortodokse kirke. I disse områdene bor det også mange etniske ungarere, og det har lenge vært gnisninger mellom landene om behandlingen av denne minoriteten.

    Kirken sier det dreier seg om elleve fanger, og at de bidro i å få hentet dem ut.

    – At ukrainske krigsfanger slippes fri er alltid gode nyheter, sier det ukrainske utenriksdepartementets talsperson Oleg Nikolenko.

    Ukrainerne har imidlertid bedt om å få umiddelbar tilgang til fangene.

    (NTB-Reuters)

  • USAs spionsatellitter og NORSAR registrerte eksplosjon ved dam

    Både amerikanske spionsatellitter og NORSAR registrerte en eksplosjon ved Kakhovka-demningen i Ukraina før den brøt sammen.

    Ifølge New York Times registrerte infrarøde sensorer på amerikanske spionsatellitter varmeutvikling fra demningen som tilsier at det fant sted en eksplosjon.

    Norges seismologiske institutt (NORSAR) registrerte også en kraftig eksplosjon, kort tid før det ble meldt at demningen hadde kollapset.

    Eksplosjonen ble fanget opp av en målestasjon i Bukovina i Romania, som ligger rundt 620 kilometer unna demningen.

    – Vi er overbevist om at det var snakk om en eksplosjon. Det var ikke en liten eksplosjon, sier avdelingsleder Ben Dando i NORSAR.

    Det er ikke fastslått hvorfor den russisk-okkuperte Kakhovka-demningen sørøst i Ukraina brøt sammen, men Russland og Ukraina anklager hverandre for å ha stått bak.

    (NTB)

  • Ukrainske myndigheter: Fem døde etter oversvømmelse

    Minst fem personer har omkommet som følge av oversvømmelsen etter demningskollapsen i Ukraina, ifølge landets innenriksminister. Det melder nyhetsbyrået Reuters.

    I tillegg er det 13 personer som er savnet.

    Russiske myndigheter melder samtidig at det skal være åtte omkomne, ifølge AFP.

    Kort tid etterpå melder president Volodymyr Zelenkyj at flere hundre tusen sliter med å få rent drikkevann i flomsonen.

  • USA med ny hjelpepakke til Ukraina

    USA forbereder mer militærhjelp til Ukraina på over 2 milliarder dollar, rundt 22 milliarder kroner, melder finansnettstedet Bloomberg.

    De siterer tjenestepersoner i Biden-administrasjonen på at det kan bli kjent allerede fredag.

    Mye av pengene vil være satt av til luftforsvar og til å hjelpe Ukraina med å kjøpe Hawk-rakettkastere og avanserte Patriot-luftforsvarsraketter.

  • Vil ha permanent opphold for ukrainske flyktninger

    EUs regjeringer bør forberede seg på å integrere ukrainske flyktninger permanent. Det mener unionens byrå for grunnleggende rettigheter (FRA).

    Rundt 8,3 millioner mennesker har flyktet fra Ukraina siden Russland invaderte i februar i fjor, ifølge FN.

  • Zelenskyj melder om framskritt i Donetsk

    Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj gleder seg over det han sier er resultater i Donetsk-regionen øst i landet, ifølge Reuters.

    – Det er veldig tunge kamper i Donetsk-regionen. Men det er resultater, og jeg er takknemlig overfor dem som oppnådde disse resultatene. Bra jobbet i Bakhmut. Steg for steg, sa Zelenskyj i sin faste videotale på meldingstjenesten Telegram torsdag.

  • IAEA: Zaporizjzja-atomkraftverket får fortsatt kjølevann

    Det nedstengte Zaporizjzja-atomkraftverket får fortsatt kjølevann fra Kakhovka-dammen, ifølge Det internasjonale atomenergibyrået (IAEA).

    Det ukrainske vannkraftselskapet Ukrgidroenergos sjef hevdet torsdag at vannstanden i dammen var så lav at det ikke lenger kunne pumpes kjølevann til atomkraftverket. Etter at demningen ble ødelagt natt til tirsdag.

    IAEAs leder Rafael Grossi avviser dette. Han skriver på Twitter at selv om vannstanden nå er under det som tidligere ble an sett for å være et kritisk nivå så fungerer pumpene fortsatt. Og de forsyner kraftverket med kjølevann Kakhovka-dammen.

    IAEA har et eget team med eksperter som er utplassert på atomkraftverket.

    (NTB)

    Atomkraftverket i Zaporizjzja i Ukraina
    Foto: Leo Correa / AP
  • AFP: Vann frå øydelagt demning kan ikkje lenger kjøle ned atomreaktorar

    Vatnet frå den kollapsa demninga i Nova Kakhovka i Sør-Ukraina kan ikkje lenger levere vann til kjølereaktorar ved atomkraftverket Zaporizjzja, fortel ein operatør til AFP torsdag.

    Kakhovka-demninga i Kherson-regionen blei øydelagt natt til tysdag.

    Demninga forsyner Europas største kjernekraftverk, det russiskokkuperte Zaporizjzja-kraftverket med kjølevatn.

    Administrerande direktør Igor Syrota sa til det franske nyheitsbyrået at vasstanden var «under det kritiske punktet på 12,7 meter». Dette betyr demninga ikkje lenger kan forsyne «dammane ved atomkraftverket i Zaporizjzja for å avkjøle anlegget».

    Tidlegare torsdag uttalte Ukrainas atomkraftmyndigheit Energoatom at situasjonen ved sjølve atomkraftverket er stabil og under kontroll

    IAEA fortalde tysdag at det ikkje er nokon umiddelbar fare for atomtryggleik på kraftverket. Byrået har ekspertar på plass i området.

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no