Hopp til innhold
Bakhmut, Donetsk 23.april 2024
Foto: AP

Krigen i Ukraina

Oppsummert

Russland invaderte Krim og deler av fylkene Luhansk og Donetsk i Øst-Ukraina i 2014. 24. februar 2022 gikk Russland til fullskala invasjon, men har møtt hard motstand fra den ukrainske hæren. Krigen medfører store militære tap og rammer sivile hardt.

  • Ukraina: To drept i russiske angrep i Kharkiv

    Minst to personer skal være drept i et russisk angrep i byen Kharkiv tirsdag, ifølge Reuters. Seks personer ble skadd i angrepet.

    – Ifølge foreløpige opplysninger ble to mennesker drept og seks såret, sier guvernør Oleh Synjehubov i en uttalelse.

  • Fire drept i angrep mot Odesa, ifølge ukrainske myndigheter

    Flere boligblokker og sivil infrastruktur er ødelagt i et russisk rakettangrep mot Odesa. Fire personer skal være drept. I tillegg er 28 personer såret, melder guvernøren Odesa, Oleh Kiper. Angrepet skal blant annet ha truffet en skole.

    Det ukrainske luftforsvaret advarte mot at ballistiske raketter var på vei før angrepet traff. Det er også meldt om branner som følge av angrepet.

    (NTB)

  • Stoltenberg møtte Zelenskyj i Ukraina

    Natos generalsekretær Jens Stoltenberg møtte måndag den ukrainske presidenten Volodymyr Zelenskyj i hovudstaden Kyiv for å snakke om nye leveransar av våpen og ammunisjon.

    – Når vi ikkje leverer, handlar det om liv og død i Ukraina. Det er ukrainarar som betaler prisen, sa Stoltenberg på ein pressekonferanse.

    Besøket skjer halvanna veke etter at Nato lova meir militær støtte til Ukraina. Fleire av medlemslanda har forplikta seg til å sende meir våpen og ammunisjon til landet.

    – Eg ventar kunngjeringar om våpenhjelp raskt, sa Stoltenberg. Men han sa ikkje noko meir konkret om kor mykje, kva eller når.

  • Polske bønder har avslutta blokaden av Ukraina

    Polske bønder forlèt måndag grenseovergangar til Ukraina, og avslutta med det blokaden av nabolandet, melder Reuters.

    I morgontimane begynte lastebilar å krysse grenseovergangen Rava-Ruska frå begge retningar.

    Bøndene har sperra grensa i fleire månader i protest mot det dei meiner er dumping av ukrainske landbruksvarer på den polske marknaden.

    Både ukrainske og polske styresmakter stadfestar at grensa no er open.

  • Russland hevder å ha ødelagt 17 ukrainske droner

    Russlands luftforsvarssystemer har ødelagt 17 ukrainske droner i russisk luftrom, sier det russiske forsvarsdepartementet søndag.

    Ni av dronene ble ødelagt i Brjansk-regionen, tre i Kursk-regionen, to over Belgorod-regionen og tre over Kaluga-regionen, sier departementet i en uttalelse på meldingsappen Telegram. (NTB)

  • Rakettar og dronar skotne ned over Ukraina

    Ukraina hevdar dei skaut ned 21 av 34 russiske rakettar som blei skotne mot ukrainske mål natt til laurdag, melder Reuters.

    Det største energiselskapet i Ukraina Detek seier at fire av kraftverka deira er ramma i russiske angrep i løpet av natta. Ein tilsett blei skadd.

    Ifølge det russiske forsvarsdepartementet skaut russiske soldatar ned 68 ukrainske dronar natt til laurdag, melder AFP. 66 av desse skal ha blitt skotne ned over Krasnodar, medan to blei skotne ned over Krym-halvøya.

  • Tre kraftverk angripne natt til laurdag

    Russland skal ha angripe tre forskjellige kraftverk i forskjellige regionar i Ukraina natt til laurdag. Det seier den ukrainske energiministeren German Galushchenko, ifølgje Reuters.

    Angrepa skal ha øydelagt utstyr, og minst ein arbeidar skal ha blitt skada.

  • Sjukehus i Kyiv blei evakuerte

    Styresmaktene i Ukrainas hovudstad Kyiv gav fredag ordre om å evakuere to sjukehus etter at ein video utløyse frykt for eit mogleg russisk rakettangrep.

    I videoen blir det hevda at det er militært personell på sjukehusa – ein påstand styresmaktene i Kyiv avviser.

    Dei skuldar også Russland for å spreie falske unnskyldningar for å rettferdiggjere eit mogleg angrep.

    Eitt av sjukehusa som blei evakuert er eit barnesjukehus nord i byen.

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no