Hopp til innhold
 Charles og Camilla
Foto: AP

Det britiske kongehuset

Oppsummert

Kong Charles og dronning Camilla ble kronet i Westminister Abbey i London 6. mai.

 • Mann siktet for å klartre over vegg ved Buckingham Palace

  En mann er siktet for innbrudd etter å ha blitt pågrepet i natt til lørdag for å klatre over Royal Mews, ved siden av Buckingham Palace i London.

  Det opplyste politiet mandag, ifølge Reuters.

  Londons Metropolitan Police opplyser også om at mannen er siktet for forsøk på tyveri fra motorvogn under samme hendelsen, og han må møte i retten mandag.

 • Varsler krav mot den britiske kongefamilien

  Flere nasjoner i Karibia vil sende formelle krav om at den britiske kongefamilien og den engelske kirken unnskylder og betaler ut erstatning for slavehandelen. Det melder The Telegraph.

  Flere nasjoner i Karibia er i ferd med å utforme formelle brev med krav mot den britiske kongefamilien, den engelske kirken og det eldgamle forsikringsselskapet Lloyds for deres roller i slavehandelen.

  Det er estimert at 3,2 millioner afrikanske slaver ble sendt rundt i verden av britene mellom 1640 og tidlig 1800-tallet, skriver The Guardian.

  Lederen av Grenadas nasjonale kommisjon for dette erstatningsspørsmålet, advokat Arley Gill bekrefter dette til avisen.
  – Vi håper at Kong Charles vil se på erstatningsspørsmålet på nytt – og komme med en bedre uttalelse som begynner med en unnskyldning.

  Gill legger til at de håper kongen vil bruke kongefamilien ressurser på å betale ut erstatning. Advokaten mener også at en rekke offentlige britiske institusjoner, som banker, kirker og universiteter, som tjente på slavehandelen har en plikt til å betale erstatning.

  Avisen The Guardian har tidligere dokumentert en rekke bånd mellom den britiske kongefamilien og slavehandelen.

  Kong Charles og dronning Camilla
  Foto: ADRIAN DENNIS / AFP
 • Kong Charles takkar folket for støtta

  I samband med at det har gått eitt år sidan dronning Elizabeth døydde, takkar kong Charles folket for støtta han har fått.

  – Eg er djupt takksam for kjærleiken og støtta som har blitt vist til kona mi og meg det siste året, seier han i ei helsing som er spelt inn på slottet Balmoral i Skottland.

  Dronning Elizabeth er britanes lengst sittande monark. Ho døydde 8. september i fjor på Balmoral, 96 år gammal.

 • Kong Charles besøk til Frankrike utsatt

  Storbritannias kong Charles besøker Frankrike 20.–22. september etter at besøket ble utsatt i mars på grunn av omfattende streiker mot president Emmanuel Macrons omstridte pensjonsreform. De verste gateopptøyene på mange år preget landet i flere uker. Kong Charles' første statsbesøk i et annet land etter dronning Elizabeths død skulle vært et tre dager langt besøk i Frankrike i mars.

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no