Hopp til innhold
Israelsk bosetting Givat Zeev, nær Ramallah på Vestbredden
Foto: AHMAD GHARABLI / AFP

Israels bosettinger på Vestbredden

Oppsummert

Israelske myndigheter bygger stadig flere boliger på okkupert grunn i Øst-Jerusalem og på Vestbredden. Slik bygging er ifølge FN i strid med folkeretten. 600.000 jøder bor i de omlag 140 bosettingene som er bygget siden 1967.

  • Palestinske myndigheter: Mann drept av bosettere på Vestbredden

    Israelske bosettere angrep to landsbyer på den okkuperte Vestbredden lørdag kveld, ifølge palestinske myndigheter. Én 38 år gammel palestinsk mann skal ha blitt skutt og drept, opplyser den palestinske ambulansetjenesten.

    Ifølge det israelske militæret (IDF) forsøkte de å stanse et sammenstøt mellom lokale innbyggere og bosettere. Soldatene skjøt med skarpt, og palestinerne skal ha brukt fyrverkeri som våpen. Fire palestinere og én palestiner ble såret, ifølge IDF.

    Også i nærheten av byen Nablus var det en voldshendelse lørdag kveld. Her ble en bil brent av en gruppe bosettere, ifølge lederen for lokalrådet i landsbyen Madama.

    Siden Israel okkuperte Vestbredden i 1967, har antall israelske bosettere i det palestinske området vokst til over en halv million. Bosetningene er ulovlige i henhold til folkeretten.

    Etter at Gaza-krigen brøt ut, har det vært et økende antall voldelige sammenstøt på Vestbredden. (NTB)

  • USA «dypt bekymret» over Israels byggeplaner

    USA er «dypt bekymret» over den israelske regjeringens planer om å godkjenne bygging av 5700 nye boliger for jødiske bosettere på den okkuperte Vestbredden.

    Det sier talsmann Matthew Miller i det amerikanske utenriksdepartementet, ifølge Reuters. Han sier at amerikanske myndigheter har gjort sin motstand kjent for Israel både offentlig og i private samtaler.

    De fleste land har fordømt de israelske bosettingene på land som Israel erobret i krigen i 1967, som ulovlige og i strid med folkeretten. Bosettingene er en av de største stridsspørsmålene i den israelsk-palestinske konflikten.

    Over 600.000 jøder er bosatt i de 144 bosettingene som er bygget etter seksdagerskrigen i 1967.

  • Israel har omgjort en beslutning om å ikke bosette i fire okkuperte områder

    De fire bosettingene ble avviklet av daværende statsminister Ariel Sharon i 2005. Tirsdag ble det vedtatt å omgjøre beslutningen. Det kan åpne opp for at de fire bosettingene igjen vil bli befolket.

    USAs utenriksdepartement kaller det «ekstremt bekymringsfullt» og «et hinder for fred.»

    FNs sikkerhetsråd har slått fast at de israelske bosettingene i okkuperte områder er ulovlige og et brudd på folkeretten. Bosettingene huser i dag rundt 700.000 israelere.

    FN, USA og EU kom også med krass kritikk av Israels finansminister, som hevder at det palestinske folk ikke eksisterer.

    – Det finnes ikke noe slikt som et palestinsk folk, sa Israels finansminister, den ytterliggående høyrepolitikeren Bezalel Smotrich, under en tale i Frankrike søndag.

  • Israel vil holde an nye bosettinger i seks måneder

    Israel har forpliktet seg til ikke å godkjenne nye bosettinger i de okkuperte palestinske områdene det neste halve året. Nye bosettinger skal heller ikke diskuteres i de kommende fire månedene.

    Dette kommer fram i en felles uttalelse etter samtaler i Jordan i går mellom Israel og palestinske myndigheter.

    Møtet der også Egypt, USA og Jordan var med, er det første møtet mellom de to partene på flere år, melder den jordanske kringkastaren Al-Mam-laka.

    <Partene skal ha eit nytt møte om ein måned i Egypt.

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no