Hopp til innhold

Israel må merke matvarer fra okkuperte områder, krever EU-domstolen

Matvarer som kommer fra israelskokkuperte områder må merkes på en tydelig måte. Samlebetegnelsen «Produsert i Israel» holder ikke, slår EU-domstolen fast.

Matvareprodukter som er produsert på israelskokkuperte område på Vestbredden er i salg i supermarkeder i Tel Aviv.

Matvareprodukter som er produsert på israelskokkuperte område på Vestbredden er i salg i supermarkeder i Tel Aviv. Skal de samme produktene selges i Europa, må de merkes tydelig med geografisk opprinnelse, fastslår EU-domstolen.

Foto: Dan Balilty / AP

Europeiske forbrukerne har rett til ikke å bli villedet om hvor et produkt er laget eller har sin opprinnelse fra.

Spesielt gjelder dette hvis produktet kommer fra israelske bosettinger som ligger på okkupert område på den palestinske Vestbredden, heter det i avgjørelsen fra EU-domstolen som nyhetsbyrået AFP gjengir.

EU-land må kreve at europeiske forhandlere merker disse produktene på en ordentlig og tydelig måte med opprinnelsesområde, heter det videre.

Klage med franske merkingsregler

EU-domstolens avgjørelse kommer etter at Frankrike bad om en klargjøring av EUs regelverk.

I retningslinjer som Frankrike vedtok i 2016, kreves det at varer fra israelske bosettinger på Vestbredden og Golanhøydene har en merking som tydelig viser opprinnelsen.

Dette inkluderer varer fra Øst-Jerusalem, som det internasjonale samfunnet anser som okkupert palestinsk land, og altså Golanhøydene som Israel erobret fra Syria i 1967.

De franske retningslinjene ble bestridt av en fransk jødisk organisasjon (OJE) og bosettingen Psagot, som har vingårder på områder som etter folkeretten er okkupert.

Sistnevnte gikk til sak mot den franske staten da det kom krav om at det måtte fremgå av merkingen dersom et produkt kom fra en bosetting.

Frankrikes øverste administrative domstol valge å henvise saken videre til EU-domstolen.

Forbrukerne må kunne ta et kvalifisert valg

EU-domstolen mener at det å merke produktene kun med «Israel», er å villede forbrukerne, når produktene faktisk kommer fra områder som Israel har okkupert.

Domstolen la til at EU-reglene om merking av produkters opprinnelse, som ble innført i 2011, hadde som intensjon å sette forbrukerne i stand til å gjøre kvalifiserte valg.

Og at disse valgene ikke bare handlet om aspekter som helse-, miljø- og økonomi, men også etiske betraktninger og overholdelse av internasjonale lover.

Avgjørelsen fra EU-domstolen er ventet å skape strid.

SISTE NYTT

Siste nytt