Hopp til innhold
Grensenkontroll Larvik havn
Foto: NRK

Grensekontroll

Oppsummert

I Norge er det skjerpet grensekontroll på ferjene som kommer fra Danmark, Sverige og Tyskland. Ordningen fra 2015 ble nylig forlenget fram til mai neste år. EU-kommisjonen varsler at den ønsker å avslutte den utvidede kontrollen.

 • Mann mistenkt ulovlig grensepassering av norsk-russisk grense

  En mann ble pågrepet i terrenget av politiet i Norge for mistenkt ulovlig grensepassering fra den russiske Kolahalvøya, melder Thebarentsobserver.

  Mannen skal ha kommet via Korpfjell i den nordlige delen av den norsk-russiske grensen. Vedkommende ble pågrepet torsdag, melder politiet i Finnmark på Twitter.

  Det er ulovlig å krysse grensen i terrenget. Norge har grensevakter som patruljerer den 200 kilometer lange landegrensen mot Russland.

  Grensestolper på den norsk-russiske grensa like ved Boris Gleb
  Foto: Øyvind Berge Sæbjørnsen / NRK
 • Ny grenselov kommer neste uke

  Regjeringen har besluttet at den nye grenseloven trer i kraft 1. mai 2022, melder Justisdepartementet i en pressemelding.

  – Det er viktig at også norske myndigheter får de verktøyene de trenger for å bekjempe terrorisme og annen alvorlig kriminalitet, kommenterer justis- og beredskapsminister Emilie Mehl som peker på at det er snakk om opplysninger som EU-land allerede henter.

  I praksis åpner den nye loven for at politi, tolletaten og norsk etterretning i større grad har lov å samle inn og bruke personopplysninger fra flyselskaper som fra nå av er pålagt å utlevere info om passasjerer som kommer til Norge, som de allerede har lagret som en del av reisen.

  Dette omfatter blant annet opplysninger om den reisendes navn, adresse, telefonnummer, e-postadresse, reiserute, navn på personer som reiser sammen, bestillingshistorikk og betalingsinformasjon.

  Bruken av opplysningene er ifølge departementet forbeholdt saker om terrorhandlinger og alvorlig kriminalitet, og skal avidentifisertes etter seks måneder og ikke lagres mer enn fem år.

  Med hjemmel i grenseloven er det også fastsatt forskrift om kontroll av reisende til og fra Svalbard. Dette gir Sysselmesteren mulighet til å foreta ID-kontroll av personer som reiser til eller fra Svalbard med fly og båt, skriver Justis- og beredskapsdepartementet.

  Passkontroll Gardermoen
  Foto: Helge Carlsen / NRK
 • Mulig å kjøre til Sverige uten grensekontroll

  Tross strengere innreiseregler til Sverige, så er det fortsatt mulig å kjøre fra Innlandet og inn i Värmland på ubevokta grenseoverganger.

  Ifølge Sveriges Television (SVT) overvåker svensk politi bare to grenseoverganger inn til Värmland fra Innlandet.

  På E16 mellom Kongsvinger og Torsby kjørte flere utenlandske biler rett inn i Sverige da Sverige Televisjon var på plass tirsdag.

  Du kan lese mer om dette her.

 • Flytter politiansatte til grensa

  Til sammen 80 ansatte fra Utrykningspolitiet (UP) og Politiets utlendingsenhet (PU) flyttes til grenseovergangene for å bidra til å lette på trykket som har kommet med økt trafikk og innreiserestriksjoner. Det skriver Politiforum.

  55 politifolk omdisponeres til Øst politidistrikt, og 25 til Sør-Øst politidistrikt. Ordningen starter denne uken, og varer i utgangspunktet frem til 8. september.

 • Ekstra styrker på grenseoverganger

  Mandag innføres karantenekrav for mange reisende fra Värmland og Västra Götaland. Øst politidistrikt forbereder seg på kaos på grenseovergangene.

  – Folk må vente kø, både på Ørje og på Svinesund. Vi har oppbemannet langs grensen, sier operasjonsleder Karianne Knudsen til VG.

  Allerede lørdag formiddag har bilene begynt å hope seg opp ved Svinesund, ifølge Vegtrafikksentralen øst.

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no