Hopp til innhold

Grensen stenges for russiske turister: – Dette er diskriminerende

Regjeringen strammer inn på grensen: Nå skal kun russiske borgere med helt spesielle behov få slippe inn i Norge. Russland reagerer med vantro.

Storskog grenseovergangssted

Regjeringen strammer inn på reiser mellom Norge og Russland, og følger særlig med på grensetrafikken over Storskog.

Foto: Stian Strøm / NRK

– Vi må svare på slike avgjørelser. Den er rett og slett diskriminerende, sier talsperson for Russlands president Vladimir Putin, Dmitrij Peskov, i en pressebrifing torsdag.

Det melder NTB.

Han sier videre at det er leit at Norge har valgt en vei som gjør forholdet til Russland verre.

– Vi aksepterer ikke slike beslutninger. De bilaterale forbindelsene har allerede vært av dårlig kvalitet den siste tiden, og ikke på vårt initiativ, sier Peskov.

Kreml-talsmann Dmitrij Peskov deltar på et møte med Russlands president Vladimir Putin i Moskva.

Kreml-talsmann, Dmitrij Peskov.

Foto: Vyacheslav Prokofyev / AP

Ser ikke tegn til styrt migrasjon

Justis- og beredskapsminister Emilie Enger Mehl (Sp) til NRK at dette er en helt riktig avgjørelse, i tråd med den linjen Norge og samarbeidslandene har lagt seg på.

– Nå er det snart sommer, og vi ønsker ikke at russere skal kunne reise til Norge eller andre land i Schengen kun for å være turister eller hvis de ikke har et essensielt formål, sier Enger Mehl til NRK.

Justisministeren sier at asylretten fremdeles er gjeldende, men at å unnslippe mobilisering i utgangspunktet ikke er en asylgrunn.

Sp- og Arbeiderparti-regjering er klare til å stenge grensen på Storskog hvis det blir nødvendig. Vi ser ikke tegn til at det er noen styrt migrasjon eller en bevisst tilstrømming mot oss nå. Det har jo Finland vært utsatt for, sier Enger Mehl.

Justis- og beredskapsminister. Emilie Enger Mehl.

Justis- og beredskapsminister Emilie Enger Mehl.

Foto: Eirik Hind Sveen / NRK

– Politiet i Finnmark er gjort kjent med endring av reglene, og vil følge dette opp i grensekontrollene, sier Gøran Stenseth, seksjonsleder for grense- og utlendingskontroll i Finnmark politidistrikt.

Gøran J. Stenseth ved Storskog

Gøran Stenseth, seksjonsleder for grense- og utlendingskontroll i Finnmark politidistrikt.

Foto: Hanne Wilhelms / NRK

Få konsekvenser

Endringen betyr at politiet kan bortvise russiske borgere som ikke har nødvendig eller viktig ærend i Norge. De nye reglene gjelder fra og med 29. mai.

Særlig grensekommunen Sør-Varanger kan komme til å merke innstrammingene.

Ordfører Magnus Mæland var i utgangspunktet litt urolig for dem som har familie på begge sider av grensen. Men det gjelder unntak for å besøke nær familie, og for russere som skal arbeide eller studere i Norge eller andre Schengen-land.

Med de unntakene tror jeg ikke det får så store konsekvenser. At det kommer begrensninger på russiske turister, har jeg forståelse for. Så jeg håper det ikke får større konsekvenser enn det.

Magnus Mæland

Magnus Mæland, ordfører i Sør-Varanger kommune.

Foto: Kristina Kalinina / NRK

Mæland sier han stoler på at regjeringen tar kloke beslutninger for at vi skal kunne ha det trygt i Norge.

– Russland er den største trusselen mot rikets sikkerhet. Det er Putins Russland som driver en krigføring i Ukraina som vi ikke har sett sidestykke til i Europa siden andre verdenskrig, sier Mæland.

– Forholdet til Russland er varig endret. Så det er en ny situasjon, og det må vi akseptere.

Vil ramme russere i eksil

Vedtaket kommer som en overraskelse på Dmitrii Bondarenko Griffin. Han er styreleder i Smårådina, en norsk-russisk organisasjon som jobber for demokrati i Russland, og som har tatt sterkt avstand fra angrepet på Ukraina.

Griffin er imot beslutningen, og synes den er et paradoks. Han viser til at Norges ambassade deltok i innsettelsen av Putin i Moskva 7. mai.

– Det er veldig rart at norske diplomater på den ene siden anerkjenner Putin som Russlands legitime president, men et par uker senere straffer Norges regjering alle russiske statsborgere, uavhengig av deres handlinger i krigen og deres synspunkter.

Griffin viser til at forbudet også rammer russere som lever i eksil og har oppholdstillatelse utenfor Schengen-området, som i Storbritannia og USA.

Dmitrii Griffin

Dmitrii Griffin mener Norges avgjørelse rammer uskyldige og styrker Putins propaganda.

Foto: Tormod Strand / NRK

Reglene er så kompliserte at flyselskapene trolig vil nekte å fly russere som faktisk har rett til innreise, ifølge Griffin. Han sier det har skjedd i Finland tidligere.

– I tillegg vil det ikke medføre noen positive konsekvenser for Ukraina, sier han.

– Det vil også forsterke Putins propagandafortelling om at Vesten hater russere, ubetinget, bare fordi de har et russisk pass. Det er det som gjentas hver dag på russiske TV-kanaler.

Les også Finland stenger alle grenseovergangene til Russland unntatt én

Finland grense

Noen få unntak

Beboere med grenseboerbevis kan fremdeles reise mellom landene. Dette gjelder spesielt de russiske beboerne i Sør-Varanger kommune.

Endringen betyr at politiet etter 29. mai kan stoppe russiske borgere som ikke oppfyller kravene.

Ifølge regjeringen vil russiske borgere som er turister eller har andre unødvendige reiser som formål, bli bortvist ved innreise.

Innstrammingen gjelder både dem som har visum utstedt av Norge før visumpraksis ble strammet inn våren 2022 og for visum utstedt av andre Schengen-land.

Det er noen få unntak, for eksempel for å besøke nær familie (foreldre, ektefeller, samboer og barn) bosatt i Norge og for russiske borgere som skal arbeide eller studere i Norge eller andre Schengen-land.

Norske myndigheter følger godt med på grensen og grensetrafikken over Storskog, og vil ta grep hvis det skulle bli nødvendig.

* Saken er oppdatert med nye kommentarer fra flere kilder etter første publisering.