Hopp til innhold
Migranter i land i Dungeness i England
Foto: BEN STANSALL / AFP

Flyktninger i EU

Oppsummert

Storbritannia skal betale Frankrike 480 millioner pund de neste tre årene for å slå ned på migranter som forsøker å ta seg til landet over Den engelske kanal.

  • 1 milliard euro til flyktningsituasjonen i Libanon

    EU-kommisjonens president Ursula von der Leyen er i Libanon torsdag. Der ventes hun å kunngjøre et bidrag på én milliard euro til å hjelpe med flyktningsituasjonen.

    Kypros' president Nikos Christodoulides, som også er med på besøket, har oppfordret EU til å jobbe med libanesiske myndigheter for å stanse båtene med syriske flyktninger som drar til Kypros.

    Libanon er i politisk og økonomisk krise, og det bor minst 800.000 syriske flyktninger i landet, hvorav 90 prosent lever i fattigdom. Libaneserne selv mener det dreier seg om 1,5-2 millioner.

  • Protesterer mot Storbritannias Rwanda-plan

    Europarådet og FN protesterer etter at britiske styresmakter vedtok ein plan om å senda asylsøkarar til Rwanda.

    – Den nye lova markerer eit ytterlegare steg bort frå Storbritannias lange tradisjon for å gi ein tilfluktsstad til dei som treng det, og er i strid med Flyktningkonvensjonen, seier Filippo Grandi, FNs høgkommissær for flyktningar.

    Lova vart vedtatt i Parlamentet måndag kveld. Storbritannias statsminister Rishi Sunak sa i går kveld at dei allereie har bestilt fly og landingsplass i Rwanda.

  • Rekordmange kryssa Den engelske kanal

    Nesten 5000 menneske har kryssa Den engelske kanal i små båtar til no i år, ifølge tal frå den britiske regjeringa, melder The Guardian. Det er rekordmange for perioden. Den førre rekorden er frå 2022, då over 4500 personar kryssa kanalen i første kvartal.

    Regjeringa har sagt at dei har som mål å stoppe båttrafikken, og at dei ønsker å sende dei som kjem til Rwanda. Men dette er ein politikk som har møtt motstand i Storbritannia.

  • Nettverk som drev med menneskesmugling avslørt

    Tysk politi har med hjelp fra franske og belgiske myndigheter rullet opp et av de største nettverkene som smugler migranter over Den engelske kanal, fra Frankrike til Storbritannia. Et irakisk-kurdisk nettverk skal ha smuglet ulovlige migranter fra Midtøsten og Øst-Afrika over kanalen i «oppblåsbare båter i dårlig kvalitet». Det melder Det europeiske politibyrået, ifølge AFP.

  • Over 1300 migrantar døde eller sakna utanfor Tunisia

    Talet på sakna og døde migrantar utanfor kysten av Tunisia kom i fjor opp i 1313 personar, melder Reuters. Dette er rekordmange, ifølge Tunisisk forum for økonomiske og sosiale rettar.

    Dette utgjer rundt 75 prosent av alle menneske som er døde eller sakna i Middelhavet, ifølge gruppa.

Hundrevis av migranter står fast på grensen mellom Hviterussland og Polen.

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no