Hopp til innhold

Eurovision 2022

Oppsummert

Ukraina og hiphopgruppa Kalush Orchestra med sangen «Stefania» vant Eurovision Song Contest 2022. På grunn av krigen i Ukraina blir Eurovision 2023 ikke arrangert i Ukraina.

 • Storbritannia arrangerer neste års Eurovision på vegne av Ukraina

  I en offisiell pressemelding bekreftes det at BBC skal arrangere sangkonkurransen i Storbritannia i 2023.

  Da ukrainske Kalush Orchestra vant årets Eurovision Song Contest tidligere i år, var det mange som stilte spørsmål rundt hvordan det skulle være mulig for Ukraina å arrangere konkurransen i det nå krigsherjede landet. Nå har EBU (European Broadcasting Union) avgjort at finalen skal flyttes til Storbritannia.

  Den ukrainske kringkasteren UA:PBC vil samarbeide med BBC for å sørge for at det blir ukrainske elementer i neste års show.

  Ukraina har tidligere arrangert Eurovision i 2005 og 2017. Sist Storbritannia arrangerte Eurovision var i 1998 – da i Birmingham.

 • Ukraina reagerer på Eurovision avgjørelse

  Ukraina reagerer på at de ikke får arrangere Eurovision i 2023, det melder AFP.

  – Vi vil kreve å endre denne avgjørelsen fordi vi tror at vi vil være i stand til å oppfylle alle forpliktelsene. Vi krever ytterligere forhandlinger om å arrangere Eurovision 2023 i Ukraina, sier Ukrainas kulturminister Oleksandr Tkachenko.

  Den europeiske kringkastingsunionen, EBU, bestemte tidligere fredag at finalen av Eurovision Song Contest ikke blir arrangert i Ukraina.

 • Ingen Eurovision i Ukraina i 2023

  Den europeiske kringkastingsunionen, EBU, har bestemt at neste års finale av Eurovision Song Contest ikkje blir arrangert i Ukraina, om vann årets konkurranse.

  Det melder EBU i ei pressemelding.

  Grunnen til flyttinga er Russlands invasjon i Ukraina, og at dette gjer det vanskeleg å planlegge neste års arrangement.

  EBU skriv at dei no går i dialog med BBC for å høyre om dei kan vere interessert i å overta konkurransen. Det britiske bidraget blei nummer to i finalen i mai.

  Sjølv om finalen blir flytta, lovar EBU at Ukrainas siger skal visast igjen i neste års show.

  Kalush Orchestra fra Ukraina i andre sceneprøve under Eurovision Song Contest 2022.
  Foto: EBU / CORINNE CUMMING
 • Eurovision-vinnerne auksjonerte bort trofeet til støtte for det ukrainske forsvare

  De ukrainske Eurovision-vinnerne Kalush Orchestra har solgt trofeet fra konkurransen på auksjon. Pengene går til landets militære, som kjemper mot Russland.

  – En stor takk til gruppa Whitebit som kjøpte trofeet for 900.000 dollar, og nå er de rettmessige eierne av trofeet vårt, sa Kalush Orchestra søndag. Summen tilsvarer drøyt 8,5 millioner kroner etter dagens kurs.

  Whitebit er et ukrainsk selskap som driver en plattform for utveksling av kryptovaluta. På en veldedighetskonsert i Berlin søndag auksjonerte gruppas frontfigur Oleh Psiuk også bort sin karakteristiske rosa bøttehatt. Alle pengene går til det ukrainske forsvaret.

  Kalush Orchestra vant Eurovision-konkurransen i Torino 15. mai overlegent. Seieren ble tolket som en solidaritetserklæring fra publikum i land over hele Europa i forbindelse med Russlands invasjon av Ukraina. Russerne var utestengt fra konkurransen av samme årsak.

  (NTB)

Ukraina vann Eurovision

Her blir Tix avslørt som DJ Astronaut

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no