Hopp til innhold
Valg 2023 NRKVALG23
Foto: Cicilie Sigrid Andersen / NRK

Erna Solberg

 • Solberg: Dette er som forventet

  – Dette er som forventet, og jeg er helt enig i at det er på sin plass at jeg får kritikk for dette. Det har jeg også flere ganger sagt at jeg legger til grunn at Stortinget vil komme fram til, sier Høyre-leder Erna Solberg om konklusjonene fra kontrollkomiteen.

  Hun gjentar at ektemannens aksjehandeler gjorde henne inhabil i enkelte saker mens hun var statsminister.

  – Det har jeg sterkt beklaget, og jeg vil understreke at den beklagelsen fortsatt gjelder. Jeg har tatt ansvar for dette og gjort det klart at jeg burde spurt og gravd mer, slik at jeg kunne ha oppdaget handelen på et tidligere tidspunkt, sier Solberg.

  Høyre-lederen er på reise og har kun sendt pressen skriftlige sitater etter at innstillingen fra kontrollkomiteen ble kjent i dag.

  – Jeg tar til meg kritikken fra Stortinget, og mener det er viktig at vi alle fremover anstrenger oss enda mer for å etterleve habilitetsreglene. Det har vi alle et ansvar for, på tvers av de partipolitiske skillelinjene, sier hun.

 • Lysbakken: Solbergs sak klart mest alvorlig

  Høyre-leder Erna Solberg får sterk kritikk fra en enstemmig kontroll- og konstitusjonskomité etter aksjesaken.

  – Det reflekterer det unike og dypt alvorlige i at en statsminister etter alt å dømme har vært inhabil i en rekke saker i en årrekke, sier SVs Audun Lysbakken.

  – Et flertall i komiteen understreker at Solbergs sak er den klart mest alvorlige av de som vil ende med kritikkvedtak i Stortinget. Det handler om omfang og varighet som gjør det nødvendig å skille ut den saken med en sterkere kritikk.

  Lysbakken sier saken ville fått store konsekvenser hvis den hadde blitt avslørt mens Solberg var regjeringssjef.

  – Etter SVs syn er det åpenbart at hadde dette blitt kjent mens Solberg var statsminister, hadde hun ikke kunnet fortsette som statsminister.

  MDGs Lan Marie Berg, som sitter i kontrollkomiteen, er av samme oppfatning som Lysbakken.

  – Hun ville ikke kunnet bli sittende, hvis dette hadde blitt avslørt mens hun var statsminister.

  Erna Solberg

  Aksjesaken: Solberg får sterk kritikk

  Høyre-leder Erna Solberg får sterk kritikk av en enstemmig kontrollkomité på Stortinget. Både Solbergs regjering og Støre-regjeringen får kritikk for dårlige habilitetsrutiner.

 • Meningsmåling: Solberg fremdeles statsministerfavoritt

  I en meningsmåling Norstat har gjort for NRK og Aftenposten, der det spørres om hvem som er best skikket til å være statsminister i Norge, har Erna Solberg (H), for tredje måned på rad, en klar ledelse på statsminister Jonas Gahr Støre (Ap).

  45 prosent av de spurte ønsker Solberg som statsminister, men 31 prosent svarte at de ønsket Støre.

  Bakgrunnstallene for målingen viser at bare halvparten av Senterpartiets velgere mener Støre er best skikket til å være statsminister. 2 av 10 Sp-velgere mener Solberg er den rette, mens 3 av 10 vet ikke.

 • Solberg så feil om mannens utdannelse uten å rette det opp

  Høyre-leder Erna Solberg innrømmer at hun har sett at ektemannen Sindre Finnes er blitt kalt siviløkonom, selv om han ikke er det.

  Finnes har sagt at han aldri avla eksamen, og at han derfor ikke kan kalles siviløkonom, som er en beskyttet tittel. Likevel er han i årevis blitt omtalt som siviløkonom, blant annet på regjeringens sider.

  Solberg sier til Dagens Næringsliv at hun har sett det, uten å gjøre noe med det.

  – Jeg har noen ganger gjennom årene registrert at Sindre er blitt omtalt som siviløkonom. Jeg har antatt at det har skyldtes antakelser, sammenblandinger eller misforståelser fordi han er økonom og har studert ved NHH. Jeg har derfor ikke festet meg mer ved det eller brukt tid på å forsøke å få omtalen endret, sier Solberg til avisa.

  (NTB)

 • Aftenposten: Erna Solberg innrømmer å ha skattet feil

  Erna Solberg mistenker at hun har betalt for mye skatt av eiendommen i Bergen, skriver Aftenposten. Hun har kontaktet Bergen kommune for å få rettet opp feilen, skriver avisen.

  Solberg kan ha skattet for mye eller for lite for eiendommen. Årsaken til det er at eiendommen i Bergen er delt i to seksjoner: en boligdel og en næringsdel. De to typene eiendommer skattes ulikt i Bergen, men hele eiendommen har blitt beskattet som bolig.

  Eiendommen har vært delt siden Solberg-familien flyttet inn i 1988, og ekteparet har aldri søkt om omregulering.

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no