Hopp til innhold

Aksjesaken: Solberg får sterk kritikk

Høyre-leder Erna Solberg får sterk kritikk av en enstemmig kontrollkomité på Stortinget. Både Solbergs regjering og Støre-regjeringen får kritikk for dårlige habilitetsrutiner.

Erna Solberg

Høyre-leder Erna Solberg sier den sterke kritikken fra kontrollkomiteen var som forventet.

Foto: Terje Bendiksby / NTB

Kontrollkomiteen har i over syv måneder gransket de mange habilitetssakene som preget norsk politikk i fjor.

Komiteen skal passe på at den sittende regjeringen og dens statsråder ikke gjør feil, og kan dele ut ulike grader av kritikk til de som har innrømt feil.

Slik har komiteen konkludert:

  • Erna Solberg (H) får sterk kritikk av en enstemmig komité etter aksjesaken
  • Anniken Huitfeldt (Ap) får kritikk av et flertall, men både Høyre, Frp, Venstre og KrF – som ikke er representert i komiteen – går for den hardere reaksjonen, sterk kritikk
  • Tonje Brenna (Ap) får kritikk fra flertallet, men Høyre og Frp går for sterk kritikk
  • Hverken Ola Borten Moe (Sp) eller Anette Trettebergstuen (Ap) får noe kritikkvedtak mot seg. Årsaken er at komiteen mener de allerede har tatt politisk ansvar ved å gå av.
  • Både Solberg-regjeringen og Støre-regjeringen får kritikk fra en enstemmig kontrollkomité på grunn av for dårlige habilitetsrutiner

– Komiteen tar saken på det største alvor. Mangel på tillit kan og vil føre til en forvitring av demokratiet, sier saksordfører Grunde Almeland (V).

Kontrollkomiteen har jobbet med habilitetssakene i ni måneder.

Kontrollkomiteen har jobbet med habilitetssakene i ni måneder.

I fjor var det flere toppolitikere som innrømte habilitetsfeil:

Statsråd Tonje Brenna (Ap) og tidligere kulturminister Anette Trettebergstuen (Ap) havnet i habilitetstrøbbel fordi de ga styreverv til venner som de var inhabile overfor.

Tidligere forskning- og høyere utdanningsminister Ola Borten Moe (Sp) var inhabil som følge av aksjekjøp i Kongsberg Gruppen. Tidligere utenriksminister Anniken Huitfeldt (Ap) og Erna Solberg havnet i trøbbel som følge av deres ektefellers handel med aksjer.

Les også Kontrollkomiteens dom: Dette er habilitetssakene

F.v. Tonje Brenna, Anette Trettebergstuen, Ola Borten Moe, Anniken Huitfeldt og Erna Solberg.

– Tydeligere kan ikke Stortinget understreke

I forkant var det knyttet stor spenning til hvor sterk kritikk komiteen vil gi de ulike politikerne, og om komiteen ville klare å stå samlet.

Nå er det klart at alle partiene, inkludert Høyers samarbeidspartnere Venstre, Frp og KrF – som ikke sitter i kontrollkomiteen – stiller seg samlet bak sterk kritikk mot Solberg.

Solberg får den kraftigste mulige reaksjon på sine habilitetssaker, og den er enstemmig. Tydeligere kan ikke Stortinget understreke det unike og dypt alvorlige ved at en statsminister har vært inhabil i en rekke saker, gjennom en rekke år, sier SVs Audun Lysbakken.

– Etter SVs syn er det åpenbart at hadde dette blitt kjent mens Solberg var statsminister, hadde hun ikke kunnet fortsette som statsminister.

MDGs Lan Marie Berg og Rødts Seher Aydar er av samme oppfatning.

F.v. MDGs Lan Marie Berg, Rødts Seher Aydar, SVs Audun Lysbakken, Frps nestleder Hans Andreas Limi, Sps Nils Bjørke, Høyres Peter Frølich, Aps Frode Jacobsen og Venstres Grunde Almeland.

Fra venstre MDGs Lan Marie Berg, Rødts Seher Aydar, SVs Audun Lysbakken, Frps nestleder Hans Andreas Limi, Sps Nils Bjørke, Høyres Peter Frølich, Aps Frode Jacobsen og Venstres Grunde Almeland.

Foto: Terje Pedersen / NTB

Aps Frode Jacobsen sier dette om hvorfor partiet fremmer sterk kritikk av Solberg, men ikke av deres egne Huitfeldt og Brenna.

– Erna Solbergs sak skiller seg klart ut. Som statsminister var hun inhabil i et stort omfang saker som ble behandlet av hennes regjering og hun oppfylte ikke sin undersøkelsesplikt, sier Jacobsen.

Solberg: – Som forventet

Erna Solberg selv er på en planlagt utenlandsreise i Asia. Hun kommenterer kritikken på følgende vis, via sin pressesjef Cato Husabø Fossen:

– Dette er som forventet, og jeg er helt enig i at det er på sin plass at jeg får kritikk for dette. Det har jeg også flere ganger sagt at jeg legger til grunn at Stortinget vil komme frem til, sier Solberg.

Erna Solberg

Høyre-leder Erna Solberg sier den sterke kritikken fra kontrollkomiteen var som forventet.

Foto: Terje Bendiksby / NTB

– Jeg har tatt ansvar for dette og gjort det klart at jeg burde spurt og gravd mer, slik at jeg kunne ha oppdaget handelen på et tidligere tidspunkt.

Hun legger til at hun tar til seg kritikken, og mener det er viktig at alle fremover anstrenger seg for å etterleve reglene for habilitet.

Mener Solberg og Huitfeldt må likestilles

Høyres mann i kontrollkomiteen, Peter Frølich, mener hans partileders sak er sterkt kritikkverdig.

– Systemet for å sjekke mulige aksjehandler i familien viste seg å ikke være holdbart. Hun var uvitende, hun ble forledet, men kunne sett i ettertid sjekket grundigere, sier Frølich.

Frps nestleder Hans Andreas Limi mener det er grunn til å likebehandle sakene til Solberg og Huitfeldt.

– Huitfeldt har valgt å «ikke vite» og viser til lovbestemt taushetsplikt. Hun har videre understreket at det vil være en «nærmest umulig oppgave» å avgjøre om hun faktisk har vært inhabil og at vurderingene er «sammensatte og ikke helt enkle». Vi mener derfor at både Erna Solberg og Anniken Huitfeldt har opptrådt sterkt kritikkverdig, sier Limi.

Lysbakken berømmer den tverrpolitiske viljen i komiteen til å bidra til å gjenreise tilliten til norsk politikk.

Han mener også at kritikken som fremmes mot både den sittende og forrige regjering er vesentlig.

Den vil bidra til å hindre framtidige habilitetsbrudd i norske regjeringer, sier Lysbakken.

Innstillingen til kontrollkomiteen skal debatteres og opp til votering neste uke.

Arbeidet for å gjenreise tilliten til demokratiet er med dette forhåpentligvis i gang, men det har bare så vidt begynt, sier Rødts Aydar.

Splittet i synet på Brenna-saken

Den eneste i habilitetsgalleriet som fortsatt sitter som statsråd, er Tonje Brenna (Ap). Der er komiteen splittet. Et flertall i komiteen retter kritikk mot arbeids- og inkluderingsministeren. Men Høyre og Frp vil gå et skritt lenger og gi sterk kritikk.

I dag kom Dagens Næringsliv med en ny sak som fikk Frp-nestleder Limi til å stille spørsmål ved om Brenna har informert Stortinget godt nok.

KrF støtter også et kritikkvedtak, men mener opplysningene i DNs sak forsterker alvorsgraden i Brennas sak.

Tonje Brenna

Arbeids- og inkluderingsminister Tonje Brenna.

Foto: Lise Åserud / NTB

– KrF vil fram til behandling i Stortinget vurderer å stemme for sterk kritikk av også henne, sier nestleder Dag Inge Ulstein.

Brenna sier hun selv oppdaget feilene hun gjorde.– Jeg har hele tiden vært åpen om mine feil, og jeg tar konklusjonene til etterretning. Jeg har fra første stund hatt et ønske om å rydde opp, sier Brenna.

AKTUELT NÅ