Hopp til innhold

El Salvador

 • El Salvador løslater 3.000 som ble pågrepet i kamp mot gjengkriminalitet

  3.000 uskyldige mennesker er løslatt i El Salvador etter å ha blitt arrestert i forbindelse med myndighetenes kamp mot voldelige gjenger.

  – 3.000 uskyldige mennesker er løslatt, sa president Nayib Bukele på et arrangement i hovedstaden San Salvador.

  Løslatelsen skjer etter at myndighetene «gikk til krig» mot voldelige gjenger som har herjet landet.

  Etter en drapsbølge i mars ble det introdusert en unntakstilstand hvor myndighetene kunne arrestere gjengmedlemmer uten arrestordre. Ordningen har blitt kritisert av menneskerettighetsorganisasjoner.

  Til sammen er over 61.000 mennesker arrestert.

  (NTB)

 • Rapport: Demokratiet er på tilbakegang i verden

  Halvparten av verdens demokratier er i ferd med å forfalle, ifølge en ny rapport. Forfatterne er spesielt bekymret for situasjonen i USA.

  I løpet av 2021 forsvant to av verdens demokratier, Myanmar og Tunisia. Samme år kom USA på listen over demokratier i forfall, en liste som i år også består av Ungarn, Polen, Brasil, India, Mauritius og El Salvador.

  – Vi ser usedvanlig sterk motvind for demokratiet nå, forsterket av de politiske virkningene av den økonomiske krisen, som startet med pandemien og de økonomiske konsekvensene av krigen i Ukraina, sier generalsekretær Kevin Casas-Zamora i Idea, organisasjonen som har laget rapporten.

 • Åtvarar mot vulkanutbrot i El Salvador

  Styresmaktene i El Salvador ber folk i nærleiken av vulkanen Chaparrastique om å vere på vakt etter at vulkanen ser ut til å ha vakna.

  Miljødepartementet i landet meldte måndag at det blei høyrt eksplosjonar i krateret til vulkanen. Men intensiteten er førebels 1 på ein skala frå 0 til 8.

  Utbrotet starta søndag då vulkanen begynte å slunge ut lavasteinar og oske i nærområdet. Det er ikkje meldt om personskadar.

  Førre gong vulkanen hadde utbrot, var i desember 2013.

 • Mistenkt for menneskesmugling til USA

  En 43 år gammel amerikaner er pågrepet i Norge og varetektsfengslet i en uke. Han er mistenkt for menneskesmugling fra El Salvador til USA, ifølge Finansavisen.

  43-åringen ble pågrepet torsdag denne uken, og lørdag ble han varetektsfengslet i Romerike og Glåmdal tingrett, skriver Finansavisen.

  Mannen har vært internasjonalt etterlyst for menneskesmugling fra El Salvador til USA. Han nekter straffskyld.

  Det er politiet i El Salvador som har etterlyst mannen etter at han ikke møtte opp til en rettssak hvor menneskesmugling-saken skulle behandles. Mannen dro isteden til USA. Han skal ha vært på ferie i Norge da han ble pågrepet denne uken.

 • Jordskjelv ved El Salvador

  Et jordskjelv med en styrke på 5,5 rammet kysten ved El Salvador torsdag. Det melder det europeiske jordskjelvsenteret EMSC. Det har ikke kommet ytterligere opplysninger om skjelvet.

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no