Hopp til innhold
Daniel Ortega veggmaleri
Foto: Oswaldo Rivas / Reuters

Nicaragua

Oppsummert

Nicaragua er en republikk i Mellom-Amerika som var styrt av familiedynastiet Somoza fra 1934 til 1979 da et folkeopprør ledet av Sandinistfronten innstiftet revolusjon. I 2022 ble Daniel Ortega innsatt som president for 4. gang.

 • EU utviser Nicaraguas ambassadør

  Nicaragua valgte for to uker siden å kaste ut EUs ambassadør etter at landets ledelse fikk kritikk. Nå svarer EU med samme mynt.

  – Dette er et gjensidig svar på den nicaraguanske regjeringens avgjørelse om å erklære lederen av EUs delegasjon til Nicaragua uønsket. EU anser den nicaraguanske avgjørelsen som uberettiget, heter det i en uttalelse fra unionen.

  Bakgrunnen for bråket er at USAs kommende ambassadør til Nicaragua, Hugo Rodriguez, omtalt landet som en pariastat i regionen og sagt at landets regjering er et diktatur. EUs FN-delegasjon støttet kritikken.

  Nicaragua svarte med å erklære ambassadørene uønsket.

  (NTB)

 • Julia hamrer løs på Nicaragua

  Orkanen Julia hamret løs på Nicaragua søndag med kraftig vind og store nedbørsmengder på sin ferd gjennom landet.

  Julia traff den karibiske kysten av landet søndag morgen lokal tid. Gjennom dagen ble orkanen svekket til tropisk uvær, men fortsatt med kraftig vind, idet uværet meide seg vei vestover med kurs for stillehavskysten.

  I innlandet ble bolighus påført skader og noen byer mistet kommunikasjonen med omverdenen.

  – Det regner fortsatt, vi er omringet av vann, vi har vært uten strøm og vann siden tidlig på morgenen. Flere hus er uten tak og mange trær har falt ned på veien, sier Julio Hernandez, en av innbyggerne i Rio Blanco i den sentrale delen av landet. (NTB)

  Tropical Weather Julia
  Foto: AP
 • Orkanen Julia nærmer seg Nicaragua

  Det tropiske uværet Julia er oppgradert til orkan og ventes å treffe land på Nicaraguas karibiske kyst natt til søndag lokal tid.

  Det amerikanske orkanvarslingssenteret (NHC) opplyser at Julia er plassert i kategori én, som er det laveste nivået av fem kategorier på orkanskalaen Saffir-Simpson.

  Ved 2-tiden norsk tid lå Julia sørvest for de colombianske øyene San Andres og Providencia og rundt 200 kilometer øst for den nicaraguanske kysten.

  Orkanen ventes å treffe land i Nicaragua natt til søndag lokal tid. (NTB)

 • Nederland fordømmer Nicaragua avgjørelse om diplomatiske forbindelser

  Tidligere i dag kunngjorde Nicaragua at de kutter diplomatiske forbindelser med Nederland.

  Nå har Nederland fordømt landets avgjørelse, skriver AFP.

  – Det er beklagelig at Nicaragua har reagert uforholdsmessig på dette kritiske budskapet om demokrati og menneskerettigheter, sier landets utenriksdepartement i en uttalelse.

  Tidligere denne uka erklærte Nicaragua EUs ambassadør til Nicaragua som uønsket i landet etter at EUs FN-delegasjon hadde kritisert den politiske utviklingen i Nicaragua.

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no