Hopp til innhold
Daniel Ortega veggmaleri
Foto: Oswaldo Rivas / Reuters

Nicaragua

Oppsummert

Nicaragua er en republikk i Mellom-Amerika som var styrt av familiedynastiet Somoza fra 1934 til 1979 da et folkeopprør ledet av Sandinistfronten innstiftet revolusjon. I 2022 ble Daniel Ortega innsatt som president for 4. gang.

  • Tolv prester løslatt i Nicaragua – sendt til Roma

    Nicaragua har løslatt tolv katolske prester som satt fengslet i landet. Nå er prestene sendt til Roma etter en avtale med Vatikanet.

    Det bekrefter nicaraguanske myndigheter i en uttalelse til Associated Press.

    Landets president Daniel Ortega sier at prestene ble satt på et fly til Roma onsdag ettermiddag etter samtaler med Vatikanet.

    Vatikanet bekreftet torsdag at de tar imot de nylig løslatte prestene og huser dem i Roma.

    Den katolske biskopen Rolando Alvarez var ikke blant prestene som ble løslatt. Han ble i februar 2022 dømt til 26 år i fengsel for høyforræderi.

    Ortegas regjering har slått hardt ned på den katolske kirken de siste årene fordi han mente den støttet protester mot regjeringen hans, noe han anså som et kuppforsøk.

    (NTB)

  • Nicaragua forbyr jesuittorden

    Den katolske jesuittordenen er erklært ulovlig i Nicaragua, og myndighetene beslaglegger alle verdiene som tilhører jesuittene.

    Forbudet kommer en uke etter president Daniel Ortegas regjering konfiskerte det jesuittstyrte Mellom-amerikanske universitet (UCA) i hovedstaden Managua med påstand om at det var et «senter for terrorisme».

    I kunngjøringen av onsdagens forbud hevder regjeringen at den katolske ordenen ikke har fulgt reglene for skatterapportering. Jesuittordenen ble grunnlagt på 1500-tallet. Pave Frans er den første jesuitten som er blitt overhode for Den katolske kirken. (NTB)

  • Tidligere presidenter på USAs korrupsjonsliste

    Tidligere presidenter, dommere og politikere i mellomamerikanske land er blant nesten 40 personer som har blitt oppført på USAs korrupsjonsliste.

    To tidligere presidenter i El Salvador – Mauricio Funes og hans etterfølger Salvador Sanchez – er blant navnene på listen, som består av personer USA knytter til korrupsjon, hvitvasking og underslag av offentlige midler.

    Funes og Sanchez blir begge rettsforfulgt i El Salvador, og bor begge nå i Nicaragua uten å kunne utleveres.

    I Guatemala har flere dommere og påtaleansatte blitt ført opp på listen, noen av dem anklaget for å ha stått bak forfølgelse av journalister. Guatemalas regjering avviser anklagene fra USA, og kaller listen for et forsøk fra amerikanske myndigheter på å tvinge sin jurisdiksjon på folk i utlandet.

    Også politikere i Honduras og Nicaragua er oppført på listen. (NTB)

  • Nicaraguansk biskop tilbake i fengsel

    Nicaraguas katolske biskop Rolando Alvarez er tilbake i fengsel onsdag som følge av at han nekter å forlate landet.

    Alvarez ble pågrepet igjen da forhandlinger mellom kirken og regimet om betingelsene for hans løslatelse brøt sammen, ifølge det lokale mediet Confidencial.

    Ifølge Confidencial ble partene ikke enige om hvorvidt Alvarez ville gå med på å forlate landet, og om løslatelse av andre prester. (NTB)

  • Nicaraguansk biskop skal være løslatt

    Den nicaraguanske biskopen Rolando Alvarez er løslatt, melder avisa Confidencial. Han sonet en dom på 26 års fengsel, blant annet for høyforræderi.

    Alvarez har vært en uttalt kritiker av regimet til president Daniel Ortega, som han anklager for religiøs undertrykkelse.

    I februar ble han dømt til 26 års fengsel i Nicaragua. Blant tiltalepunktene var høyforræderi, undergraving av den nasjonale integriteten og spredningen av falske nyheter. (NTB)

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no