Hopp til innhold
Opprørspoliti utenfor nasjonalforsmalingen i Guatemala
Foto: Moises Castillo / AP

Guatemala

 • OAS raser etter aksjoner mot Guatemalas valgkommisjon

  Organisasjonen av amerikanske stater (OAS) beskriver Guatemalas riksadvokats gjentatte ransaking av valgkommisjonen som et «utålelig brudd» på landets grunnlov.

  En gruppe ledet av landets riksadvokat gjennomførte en ny runde med razziaer mot kontorene til valgkommisjonen, og OAS anser dette som politisk forfølgelse, heter det i en uttalelse.

  I uttalelsen heter det at et «angrep av denne typen» setter et «skammelig eksempel for hemisfæren».

  – Riksadvokatens kontor har valgt å ignorere de mange oppfordringene fra det internasjonale samfunnet, og framferden bryter med demokratiske standarder, heter det videre.

  Etter å ha drevet valgkamp på å bekjempe korrupsjonen i landet, vant den 64 år gamle sosialdemokraten Bernardo Arévalo vant andre runde av presidentvalget 20. august med klar margin foran tidligere førstedame Sandra Torres.

  Torres nekter å erkjenne valgnederlaget, og partiet hennes har kommet med anklager om valgfusk. (NTB)

 • Valgvinner i Guatemala setter maktovertakelse på vent

  Påtroppende president Bernardo Arévalo har satt arbeidet på vent etter at et bygg tilhørende Guatemalas valgmyndighet ble ransaket.

  Arévalo tok en overveldende seier i presidentvalget i august med lovnader om å bekjempe korrupsjon, og skal egentlig tiltre i januar.

  Tirsdag foretok Guatemalas øverste påtalemyndighet en ransakelse av kontorene til landets øverste valgmyndighet. Kort tid etter valgte Arévalo å midlertidig innstille arbeidet med maktovertakelse i landet, kunngjorde han tirsdag.

  Valgvinneren mener påtalemyndighetens etterforskning er en del av et kuppforsøk.

  Sittende president Alejandro Giammattei melder at han respekterer avgjørelsen, men sier seg uenig i den. (NTB)

 • Valgkommisjonen i Guatemala stanser suspendering av partiet til valgvinneren

  Guatemalas valgkommisjon har midlertidig opphevet suspenderingen av påtroppende president Bernardo Arévalos parti Semilla.

  Arévalo, som baserte sin valgkamp på kamp mot korrupsjon, vant en overveldende seier i andre omgang av valget 20. august.

  Men like før medlemmer av valgkommisjonen erklærte ham som valgvinner, besluttet en dommer å suspendere Semilla på grunn av påståtte uregelmessigheter ved innsamlingen av underskrifter som lå til grunn for registrering av partiet.

  Beslutningen utløste kraftige internasjonale reaksjoner, blant annet fra Organisasjonen av amerikanske stater (OAS). Arévalo sa selv at han ville anke det han kalte en ulovlig suspensjon.

  Hundrevis av Arévalos tilhengere tok lørdag del i en demonstrasjon i Guatemala by etter at Arévalo oppfordret til motstand mot det han kalte forsøk på å velte regjeringen hans før den har rukket å tiltre.

  (NTB)

 • Guatemalas valgmyndighet har godkjent Arévalos valgseier

  Guatemalas øverste valgmyndighet ratifiserte mandag seieren til sosialdemokraten Bernardo Arévalo i landets presidentvalg. Like før ble partiet hans suspendert.

  64 år gamle Arévalo, som er tidligere diplomat og sønn av en tidligere president, vant andre valgrunde 20. august. Han møtte tidligere førstedame Sandra Torres og vant med 61 prosent av stemmene.

  Arévalo er en uttalt forkjemper for antikorrupsjon, og har gjennom valgkampen overlevd flere forsøk fra påtalemyndigheten på å utestenge ham fra valget.

  Flere andre seriøse kandidater ble diskvalifisert før den første valgrunden 25. juni. Det utløste kraftige reaksjoner og anklager om at myndighetene brukte makten sin til å påvirke valgresultatet.

  Det er uklart hva suspensjonen av Arévalos parti vil føre til.

  (NTB)

 • Korrupsjonsbekjemper vant presidentvalg i Guatemala

  Bernardo Arévalo vant presidentvalget i Guatemala. Det melder AFP.

  Arévalo, som er sønn av en tidligere president i landet, har markert seg med sin kamp mot korrupsjon. Han stilte mot tidligere førstedame Sandra Torres. De to fikk flest stemmer i første valgomgang i juni. Begge er sosialdemokrater.

  Guatemalas sittende president Alejandro Giammattei har gratulert Arévalo med seieren og invitert ham til å begynne overføringen av makt så snart resultatet er godkjent, melder Reuters.

  Resultatet kan bli bestridt, det skjedde etter første valgomgang da de tapene partiene krevde en gjennomgang fra domstolene.

  Bernardo Arévalo ble valgt til president i Guatemala 20. august 2023.
  Foto: Moises Castillo / AP

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no