Hopp til innhold

Johanne (19) kan ha fått karakterene på avveier

Johanne Dalsbø frykter privat informasjon av seg selv kommer på avveier etter alvorlig sikkerhetsbrudd til flere fylkeskommuner. Uakseptabelt mener digitaliseringsministeren.

Johanne Dalsbø.

BEKYMRET: Johanne Dalsbø (19) går på Stange videregående skole. Hun liker dårlig at hennes private informasjon kan ha kommet på avveier.

Foto: privat

– Det er ekstremt synd og jeg kjenner jeg blir litt stressa av det, sier Dalsbø til NRK.

Hun går tredje året på Stange videregående skole som ligger i Innlandet. Torsdag fikk hun og tusenvis av andre en ekkel beskjed.

Personopplysninger til 40 000 elever og ansatte ved videregående skoler i Trøndelag, Agder og Innlandet kan være på avveier etter et sikkerhetsbrudd hos en dataleverandør.

– Det er jo opplysninger som absolutt ikke bør komme på avveier. Du vil jo ha dine egne opplysninger for deg selv og særlig hvis det da er snakk om karakterer og vurderinger som er gjort, sier Dalsbø.

– Tilliten svekkes

Digitaliseringsminister Linda Hofstad Helleland har stor forståelse for at mange skoleelever nå er bekymra for at deres personopplysninger har kommet på avveie. Sånn skal det ikke være, ifølge ministeren som ser svært alvorlig på hendelsen.

Digitaliserings- og distriktsminister Linda Hofstad Helleland på sitt første ministerbesøk i Bø.

UAKSEPTABELT: Digitaliseringsminister Linda Hofstad Helleland er tydelig på at de ikke kan akseptere at det er så mange huller i sikkerheten som det som kommer fram i denne saken

Foto: Kjell Mikalsen / NRK

– Folk skal ha tillit til at offentlige institusjoner ivaretar personvernet og setter det foran alt annet. Derfor vil jeg nå ha et møte med de berørte fylkeskommune for å se hva de gjør for å rette opp i det som har skjedd, sier Helleland.

Hun er tydelig på at de ikke kan akseptere at det er så mange huller i sikkerheten som det som kommer fram i denne saken. Slike brudd medfører at tilliten til at det offentlige kan ivareta personsikkerheten svekkes, ifølge digitaliseringsministeren.

Vil at fylkeskommunen ordner opp

Sikkerhetsbruddet har skjedd hos en av fylkeskommunenes leverandører, selskapet Conexus, i perioden 23. mars til 5. mai.

Dalsbø vet ennå ikke om noen har fått tilgang til hennes informasjon. Nå håper hun fylkeskommunen ordner opp.

– Nå må vi bare stole på at de som har peiling klarer å ordne opp. Så må vi være på vakt for om det er noe som ikke stemmer og si fra hvis vi oppdager noe.

Personopplysningene som har vært mulig å ta ned er navn, adresse, fødselsdato og hjemkommune. Når de legger sammen dette kan de få tilgang på karakterene til elevene.

Informasjon om elever og lærere kan være på avveie.

INFOBREV: Elever og lærere har mottatt infobrev om at personlig informasjon kan være på avveie.

Foto: skjermdump

I dialog med politiet

– Dette er alvorlig og svært beklagelig. Personopplysninger skal være trygt lagret hos fylkeskommunen, sier fylkesrådmann i Trøndelag, Odd Inge Mjøen.

Selv om sikkerhetsbruddet har skjedd hos en leverandør, mener Mjøen det er fylkeskommunenes ansvar å sørge for at slike ting ikke skjer.

– Datatilsynet er orientert om hendelsen, og vi er nå i dialog med politiet med tanke på en anmeldelse av mulig ulovlig tilegnelse av data, sier Mjøen.

Fylkesrådmann Odd Inge Mjøen.

BEKLAGELIG: Fylkesrådmann Odd Inge Mjøen i Trøndelag fylkeskommune sier alle berøre skoler må være på vakt.

Foto: Stein Roar Leite

Berørte blir informert

Fylkeskommunene opplyser at alle elever og ansatte som er berørt, blir informert skriftlig om det som har skjedd.

– Vi ber alle berørte om å være på vakt og melde fra til politiet ved mistanke om misbruk av personopplysninger, sier Mjøen.

Alle skolene i Trøndelag fylkeskommune er berørt, trolig med unntak av tre skoler. Faren for spredning av info til mange elever og ansatte bekymrer Mjøen.

– Potensialet er stort. Derfor har vi valgt å gå ut med varsling til alle elever og ansatte på skolene som er berørt.

– Veldig alvorlig

Leder for kompetanse i Innlandet fylkeskommune, Tore Gregersen, er svært bekymret etter at nyheten kom.

– Dette er veldig alvorlig. Jeg har aldri opplevd noe lignende, sier han.

I Innlandet kan i verste fall 23 videregående skoler være berørt.

Det er ikke mulig å hente ned info om helse.

Politiet er også kontaktet og jobber nå sammen med Conexus videre med saken. Et tredje selskap går nå gjennom for å sikre at et nytt system for lagring av personopplysninger kan tas i bruk.

Tore Gregersen

ALVORLIG: Tore Gregersen i Innlandet fylkeskommune sier han aldri har opplevd lignende.

Foto: Frode Meskau / NRK

Utdanningsforbundet reagerer

– Dette er dramatisk og veldig alvorlig. Vi vet jo ikke omfanget av det.

Det sier hovedtillitsvalgt i Innlandet fylkeskommune, Tore Holmø. De hovedtillitsvalgte ble innkalt til et hastemøte i dag om saken.

– Det som har skjedd er kritisk for hele sikkerhetssystemet. Det skulle jo være et trygt system og vi må jo stole på leverandørene, sier Holmø.

Han er glad for at Datatilsynet er kobla inn så det blir full gjennomgang av det som har skjedd.