Hopp til innhold
ChatGPT Detecting Cheats
Foto: Richard Drew / AP

Kunstig intelligens

Oppsummert

ChatGPT er en kunstig intelligens-basert tekstgenereringsmodell fra selskapet OpenAI. Den kan brukes til å generere svar på spørsmål, skrive samtaler eller til å komplettere tekst.

 • Reuters: OpenAI-ansatte mente oppdagelse kunne true menneskeheten

  I forkant av sparkingen av OpenAI-sjef Sam Altman skrev flere av de ansatte forskerne et brev til styret der de advarte om en kraftig oppdagelse innen kunstig intelligens som de mente kunne true menneskeheten.

  Det opplyser to personer med kjennskap til saken til Reuters.

  Brevet og AI-algoritmen, som det ikke tidligere er blitt rapportert om, var ifølge de to kildene viktige hendelser før styret sparket Altman.

  Altman kom tilbake tirsdag. Før det hadde over 700 ansatte truet med å slutte og slutte seg til Microsoft i solidaritet med den sparkede lederen.

 • Reuters: Sam Altman er tilbake i OpenAI

  Teknologiselskapet OpenAI og Sam Altman er samde om ein avtale som gjer at Altman får tilbake stillinga som direktør, melder Reuters. Etter at Altman fekk sparken som toppsjef i selskapet fredag, har over 700 tilsette ha kravd å få sjefen tilbake og investorar har truga med søksmål.

 • 76 prosent av lektorene bekymret for ChatGPT

  Seks av ti lektorer oppgir at skolen ikke har retningslinjer for bruk av kunstig intelligens, viser en undersøkelse som Norsk Lektorlag har gjennomført. To av ti svarer at de ikke vet.

  – Enkelte fylker, kommuner og skoler forbyr for eksempel ChatGPT, andre forsøker å tilrettelegge, mens det andre igjen ikke er noen retningslinjer. Manglende retningslinjer gjør at bruken blir tilfeldig og kanskje heller ikke faglig godt fundert. Vi trenger et nasjonalt styringsnivå som tar ansvar i overordnede problemstillinger, der spørsmålene er så store at den enkelte lærer ikke har mulighet til å kvalitetssikre, sier Helle Christian Nyhuus, leder i Lektorlaget.

  76 prosent svarer at de er bekymret for at elevers bruk av verktøy som ChatGPT vil påvirke elevenes kompetanse. Det er de som jobber på videregående skole som er mest bekymret over at elevenes bruk av ChatGPT kan bidra til at de grunnleggende ferdigheter i for eksempel skriving blir dårligere.

  En av fem i undersøkelsen sier de bruker ChatGPT som verktøy for elevene i undervisningen.

  På spørsmål om opplæringen blir dårligere av digitalisering i skolen, er lektorene delt på midten.

 • OpenAI-investorer vurderer søksmål etter toppsjef-sparking

  Investorer i teknologiselskapet OpenAI, som står bak ChatGPT, vurderer å saksøke styret etter at toppsjef Sam Altman fikk sparken fredag.

  Investorene frykter at verdien på selskapet skal synke kraftig etter de siste dagenes storm i selskapet, får Reuters opplyst.

  Flere medier har skrevet at Altman i helgen var i samtaler for å komme tilbake i sjefsstolen. Men det var i stedet tidligere Twitch-sjef Emmett Shear som ble hentet inn av styret. Mandag ble det kjent at Altman har fått jobb hos tekgiganten Microsoft

  Om lag 500 ansatte i OpenAI truer med å slutte i jobbene sine dersom ikke samtlige i styret og hele ledelsen i selskapet går av.

 • Over 700 OpenAI-ansatte krever at styret går - vil ha sjefen tilbake

  Nesten alle av OpenAIs ansatte har truet med å slutte og følge den avsatte lederen, Sam Altman, for å jobbe hos selskapets største investor, Microsoft Corp. - med mindre det nåværende styret trekker seg.

  Fredag ble det kjent at OpenAI, som står bak språkroboten ChatGPT, sparket administrerende direktør Sam Altman på dagen.

  – Styret har ikke lenger tillit til hans evne til å fortsette å lede OpenAI, sa firmaet.

  Mandag ble det kjent at Altman har fått jobb hos tekgiganten Microsoft.

  Nå har over 700 av AI-firmaets rundt 770 ansatte signert brevet som krevet at styret går, noe som gjør fremtiden til den høyprofilerte kunstig intelligens-oppstarten stadig mer usikker.

  Brevet ba om at hvert medlem av styret skulle trekke seg og at Altman ble gjeninnsatt, ellers kan ansatte «hoppe» til Microsoft.

  Microsoft, som eier 49 prosent av OpenAI, har lovet at de har plass til alle av OpenAIs ansatte om de skulle velge å gå.

  Om det skulle skje, så tror sosiale medier-ekspert Ståle Lindblad at det betyr slutten for selskapet.

  – Hvis det ikke kommer en løsning som gjør at Sam Altman får komme tilbake igjen, da kommer mesteparten av OpenAI å flytte til Microsoft, og det er slutten for OpenAI, sier Lindblad.

  Sam Altman og OpenAI
  Foto: AFP

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no