Hopp til innhold
ChatGPT Detecting Cheats
Foto: Richard Drew / AP

Kunstig intelligens

Oppsummert

ChatGPT er en kunstig intelligens-basert tekstgenereringsmodell fra selskapet OpenAI. Den kan brukes til å generere svar på spørsmål, skrive samtaler eller til å komplettere tekst.

  • EU vil ha global regulering av kunstig intelligens

    EU vil ha et globalt KI-panel for å sikre at teknologien utvikler seg «ansvarlig», opplyser Ursula von der Leyen.

    – Vi har et vindu for å sikre at teknologien utvikler seg ansvarlig, men dette vinduet er i ferd med å lukkes. Derfor må vi ha et nytt globalt rammeverk for kunstig intelligens, sa von der Leyen i sin tale i EU-parlamentet i Strasbourg onsdag.

    Hun understreker samtidig at EU må bli flinkere til å utvikle bedrifter og produkter innen kunstig intelligens. Derfor vil EU-kommisjonen jobbe med et initiativ for å utvikle KI-tjenester på superdatamaskiner som er tilgjengelige i europeiske selskaper.

    (NTB)

  • Kinesisk selskap lanserer ChatGPT-konkurrent

    Kinesiske Baidu lanserte tekstroboten Ernie Bot for allmennheten torsdag. Det anses som et stort framskritt for landets teknologisektor, som satser hardt på KI.

    – Vi er henrykte over å kunne dele at Ernie Boi nå er helt åpen for allmennheten fra 31. august, heter det i en uttalelse fra Baidu.

    Tjenesten heter «Ernie Bot» på engelsk og «Wenxin Yiyan» på kinesisk.

    ChatGPT, utviklet av det amerikanske selskapet OpenAI, har fått mye oppmerksomhet for sin evne til å konstruere tekster som til forveksling kan ligne tekst skrevet av et menneske.

    (NTB)

  • Tre studenter felt for fusk med ChatGPT i vår

    Tre studenter ved norske universitet ble denne våren felt for eksamensjuks med hjelp av kunstig intelligens-samtaleroboter som ChatGPT.

    To av studentene var tilknyttet Universitetet i Oslo og den tredje Universitetet i Agder, skriver Khrono.

    Avisen har hentet tall fra 13 utdanningsinstitusjoner. Alle de tre studentene ble utestengt i to semestre og fikk annullert eksamenene.

    En fjerde student ved UiA ble også felt for fusk. Studenten var mistenkt for å levere en ChatGPT-tekst, men Universitetet konkluderte med at vedkommende enten brukte KI eller annen type juks. (NTB)

  • Tek-giganter enige om å følge retningslinjer om kunstig intelligens

    Amazon, Google, Meta og Microsoft sier de skal følge retningslinjer fra Det hvite hus om kunstig intelligens (KI). Joe Biden er full av lovord om selskapene.

    Retningslinjene skal sørge for at KI-produkter er «trygge» før de lanseres. Det innebærer at uavhengige aktører skal undersøke om tjenestene kan misbrukes i sikkerhetsøyemed og om de kan bidra til sosial uro.

    – Vi må være klarsynte og våkne for truslene som nye teknologier kan være, sier USAs president Joe Biden.

    I tillegg til de fire selskapene, har OpenAI, Anthropic og Inflection forpliktet seg til retningslinjene. Selv om han er fornøyd med fredagens nyhet, advarer han mot å være naiv om KI.

    – Sosiale medier har vist oss hvilken skade teknologi kan utgjøre hvis sikkerheten ikke er på plass, sier Biden.

    (NTB)

  • Svenske dømt for forsøk på å lage overgrepsbilder med KI

    En mann i Sverige er dømt for å ha forsøkt å fremstille kunstige overgrepsbilder av barn ved hjelp av kunstig intelligens (KI).

    Mannen, som er i 40-årene, ga KI-programmet instrukser om hva han ønsket å se. Bildene programmet leverte, var så klumpete og så tydelig fremstilt av et dataprogram at mannen bare dømmes for forsøk på fremstilling av overgrepsmateriale.

    Dommen fra Skaraborg tingrett gjelder også andre seksuallovbrudd. Mannen fikk en betinget dom som innebærer frihet under tilsyn.

    (NTB)

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no