NRK Meny
Normal

Nettbrett- og smarttelefonbrukerne blir yngre

Rundt ett av tre barn i alderen fem til åtte år har tilgang til eget nettbrett, viser nye tall fra Medietilsynet. I snitt får norske barn sin første mobiltelefon i åtteårsalderen.

Barn og nettbrett

EKSPLOSIV VEKST I NETTBRETTBRUK: Barna får stadig tidligere tilgang til nettbrett og mobil, viser Medietilsynets Barn og medier-undersøkelse for 2014.

Foto: Kleiven, Paul / NTB scanpix

Stian Lindbøl legger frem Barn og medier-undersøkelsen 2014

OMFATTENDE UNDERSØKELSE: Seniorrådgiver Stian Lindbøl i Medietilsynet presenterte hovedfunnene i rapporten.

Foto: Camilla Wernersen / NRK

Mandag formiddag la Medietilsynet frem Barn og medier-rapportene for 2014.

Rapporten er basert på en omfattende undersøkelse av barns mediebruk gjort på 71 skoler landet rundt.

Nettbrettbruken eksploderer blant de yngste

Blant funnene i rapportene er at bruken av nettbrett og smarttelefoner blant de yngste barna har vokst eksplosivt de siste årene.

– Vi ser en betydelig økning i bruk av nettbrett og smarttelefoner hos de yngste barna, sier seniorrådgiver Stian Lindbøl i Medietilsynet.

Rundt en tredjedel av barna i aldersgruppa fem til åtte år har nå tilgang til eget nettbrett. For kun to år siden var det kun tre prosent av denne aldersgruppa.

For aldersgruppa ni til elleve år,12 til 14 år oppgir seks av ti at de har eget nettbrett.

Undersøkelsene viser også at barna tar i bruk teknologien tidligere og tidligere.

I snitt får norske barn nå sin første mobil i åtteårsalderen, og fire av fem barn i aldersgruppa ni til seksten år har en smarttelefon, mot to av tre i 2012.

Les også: Karsten og Petra ruler på nettbrett

Leser nyheter daglig

– Én av effektene dette har fått, er at flere barn leser nyheter daglig, og det gjør de på mobil eller nettbrett, sier Lindbøl.

De yngre barna ser ut til å ha omfavnet mobil og nettbrett, mens de litt eldre i litt større grad bruker tradisjonelle datamaskiner som PC eller Mac for å lese nyheter.

I aldersgruppen ni til elleve år sier rundt en av fire spurte at de daglig leser nyheter på mobil eller på nettbrett. For 15-16-åringene er tallet 13 prosent for nettbrett og 22 prosent for mobil, mens 25 prosent av denne gruppa oppgir at de daglig leser nyheter på en tradisjonell datamaskin.

Felles for alle aldersgrupper ser ut til å være at interessen for papiraviser er begrensa. Kun fem prosent oppgir at de leser nyheter daglig på papir.

Nesten alle spiller spill

Undersøkelsen viser også at 94 prosent av barn i aldersgruppa 9-16 spiller data- og TV-spill på fritida. Hele 98 prosent av guttene oppgir at de spiller, mens tallet for jentenes del er 90 prosent.

Mens guttene i større grad spiller på datamaskin eller konsoll, er det en større andel av jentene som spiller på smarttelefon og nettbrett.

Blant gutter i alderen 9-11 er det mest populære spillet Minecraft, som finnes til en rekke plattformer, både tradisjonelle og mobile. Blant de litt eldre guttene er det tradisjonelle PC-/konsollspill som Fifa og Grand Theft Auto som dominerer.

Minecraft er også populært blant de yngre jentene, mens de litt eldre jentene ser ut til å foretrekke lavterskelspill på mobile plattformer.

Les også: Nordmenn er ville etter nettbrett

Kulturstrøm

  • Natalie Portman vil ikke til Israel

    Oscar-vinner Natalie Portman vil ikke komme til Israel for å ta imot den prestisjetunge Genesis-prisen. – De siste tids hendelser i Israel har opprørt henne og hun føler seg ikke komfortabel med å delta i offentlige tilstelninger i Israel, opplyser Genesis Prize Foundation. Prisen er på 1 million dollar og årets pris omtales som en hyllest til «jødiske kvinners bidrag til menneskeheten».

    Natalie Portman i My Blueberry Nights
    Foto: Filmweb
  • Staalesen kan vinne britisk pris

    Ifølge Bok365 kan Gunnar Staalesen vinne eDunnit-prisen, som deles ut til forfatteren av en krimroman som er publisert i Storbritannia i 2017. Han er nominert for «Wolves in the Dark», som utkom her hjemme i 2014 som «Ingen er så trygg i fare» (NTB).