Hopp til innhold
Protester mot pesidenten i Havanna på Cuba 11. juli 2021
Foto: YAMIL LAGE / AFP / NTB

Cuba

Oppsummert

Store protester har brutt ut i en rekke byer på Cuba. Flere tusen demonstrerte i gatene i Havana og Santiago i frustrasjon over måneder med koronarestriksjoner og det demonstrantene mener er forsømmelser fra regjeringen.

  • USA mener Cuba fortsatt støtter terror

    Cuba står fortsatt på Biden-administrasjonens liste over land USA mener ikke samarbeider godt nok i kampen mot terror.

    I den årlige rapporten til Kongressen, skriver det amerikanske utenriksdepartementet at Cuba er i selskap med Iran, Nord-Korea, Venezuela og Syria.

    Utenriksdepartementet har ikke utdypet hva de mener er for dårlig, men det er kjent at flere personer som er ettersøkt i USA, har søkt tilflukt på Cuba. USA har tidligere ønsket å få utlevert medlemmer av ELN-geriljaen, som med norsk og cubansk hjelp forhandler med Colombia på Cuba om en fredsavtale.

    Bortsett fra Venezuela, er landene allerede utpekt som stater som støtter terrorisme. Det åpner for amerikanske straffetiltak.

  • Cuba gjør det lettere for eksilcubanere å besøke landet

    Cuba vil lokke flere utflyttede cubanere tilbake på besøk og endrer nå reglene for å gjøre det enklere og billigere.

    Cuba har opplevd økonomisk kollaps de siste årene, og 300.000 cubanere satte bare i fjor kursen for USA.

    De byråkratiske hindrene og kostnadene for å besøke hjemlandet har til nå vært omfattende for utflyttede cubanere, men dette vil myndighetene nå gjøre noe med.

    Cubanske pass var tidligere gyldige i bare seks år, men dette forlenges nå til ti år for alle over 16 år. Kostnaden med å fornye pass ved cubanske ambassader i utlandet blir også halvert.

    Myndighetene opphever også en regel som påla cubanere i utlandet å betale en avgift annethvert år for at passende deres fortsatt skulle være aktive, selv om de ikke var utløpt.

    Ifølge Ernesto Soberon, som leder konsulatavdelingen i cubansk UD, innføres endringene «for å styrke båndene til det cubanske samfunnet i utlandet». (NTB)

  • Mannen som tok Che Guevara til fange er død

    Den bolivianske generalen som tok revolusjonshelten Che Guevara til fange i 1967, er død, 84 år gammel. Gary Prado Salmon ledet en patrulje i det sørvestlige Bolivia 8. oktober 1967 som tok den argentinske revolusjonære til fange. Che ble såret da han ble tatt til fange, og dagen etter ble han skutt og drept av de militære.

    Che Guevara ble verdenskjent for å ha deltatt i revolusjonen på Cuba sammen med Fidel Castro. Etter en periode som sentralbanksjef forlot han Cuba for å forsøke å igangsette revolusjoner andre steder, først i Afrika, siden i Bolivia.

    Prado Salmon ble erklært nasjonalhelt for sin rolle i å ta Che Guevara til fange.

    (NTB)

    Che Guevara
    Foto: Stein Hallingstad / SCANPIX
  • USA returnerer cubanere til Cuba

    Amerikanske immigrasjonsmyndigheter startet mandag å sende asylsøkere med avslag i retur til Cuba. 40 mennesker som kom i småbåter, og 83 som ble pågrepet på grensa mellom USA og Mexico, ble returnert, melder Reuters.

    Det er første gang siden 2020 at USA deporterer cubanere.

  • Díaz-Canel i Cuba ble gjenvalgt som president

    President Miguel Díaz-Canel ble onsdag gjenvalgt til en ny periode på fem år.

    Presidenten blir sittende i tid der mange cubanere sliter som følge av økonomisk nedgangstider.

    Landet sliter blant annet med mangel på mat og medisiner, noe som i 2021 bidro til de største protestene mot regimet på mange år. Myndighetene slo hardt ned på protestene, og flere hundre demonstranter ble pågrepet og fengslet.

    (NTB)

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no