Hopp til innhold
Protester mot pesidenten i Havanna på Cuba 11. juli 2021
Foto: YAMIL LAGE / AFP / NTB

Cuba

Oppsummert

Store protester har brutt ut i en rekke byer på Cuba. Flere tusen demonstrerte i gatene i Havana og Santiago i frustrasjon over måneder med koronarestriksjoner og det demonstrantene mener er forsømmelser fra regjeringen.

  • Forskere finner ikke bevis for hjerneskade hos utsendte til Cuba og andre land

    Et amerikansk forskerteam har ikke funnet bevis for hjerneskader hos offentlig ansatte som har tjenestegjort i andre land, først og fremst Cuba.

    Fenomenet kalles Havanna-syndromet og ble først rapport fra flere utsendte ved den amerikanske ambassaden i Havanna i 2016. Blant symptomene var hodepine, migrene, svimmelhet og hukommelsessvikt. Enkelte fortalte at de hørte høye lyder og trykk mot hjernen.

    Senere har personer som har tjenestegjort i mange land, også vestlige land som Østerrike, meldt om lignende problemer.

    (NTB)

  • Cuba rammet av omfattende strømbrudd

    Mesteparten av Cuba, inkludert hovedstaden Havanna, er rammet av et omfattende strømbrudd.

    – Nesten hele landet har vært berørt siden i går klokka 23. Inkludert Havanna, sa energiminister Vicente de la O Levy til statlig TV søndag.

    – Det har vært områder som ligger i mørke siden tidlig i morges, og dette har vart praktisk talt hele dagen i hele landet, la han til.

    Cuba har vært rammet av en bølge av strømbrudd siden begynnelsen av mars på grunn av vedlikeholdsarbeider på landets største kraftverk. Myndighetene har lovet at kraftverket er i gang igjen for fullt fra søndag, skriver NTB.

    Situasjonen er forverret i helgen på grunn av mangel på drivstoff til å utvinne energi.

  • Amerikansk eksambassadør innrømmer spionasje for Cuba

    En av USAs tidligere ambassadører til Bolivia, Victor Manuel Rocha, sier han vil erklære seg skyldig for fire tiår med spionasje til fordel for Cuba, skriver NTB.

    Eksdiplomaten er opprinnelig fra Colombia, men er amerikansk statsborger. Myndighetene mener han begynte å hjelpe Cubas etterretning i 1980 og fortsatte spionvirksomheten fram til han ble pågrepet.

  • Putin-alliert møtte Raul Castro

    Den russiske sikkerhetstoppen Nikolaj Patrusjev har møtt Cubas tidligere president Raul Castro for å diskutere samarbeidet mellom landene, som gjengis av det statlige nyhetsbyrået Interfax.

    – Flere saker om russisk-cubansk samarbeid på sikkerhetsfeltet ble diskutert, heter det i en uttalelse fra Russlands nasjonale sikkerhetsråd. Det skriver NTB.

    Nikolaj Patrusjev forsikret Raul Castro om at Moskva stadig er forpliktet til ånden av strategisk partnerskap mellom de to landene, heter det videre.

  • Høytstående Putin-alliert har møtt Cubas Castro for å diskutere sikkerhetssamarbeid

    Generalsekretær i det russiske sikkerhetsrådet, Nikolaj Patrusjev, en høytstående alliert av president Vladimir Putin, har møtt Cubas tidligere leder Raul Castro for å diskutere sikkerhetssamarbeid. Det melder det russiske nyhetsbyrået Interfax.

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no