Reformen vil bidra til «å frigjøre de produktive kreftene», sa arbeidsminister Marta Elena Feito under presentasjonen i går.
Hun sa også at 124 bransjer fortsatt vil være helt eller delvis reservert for staten, ifølge nyhetsbyrået AFP.
Det blir antatt at helse, forsvar og media er blant disse.
Men det er fortsatt ikke klart hvilke bransjer som åpner opp og hvilke som fortsatt vil være dominert av staten.
Turistbransjen sliter
I overkant av 600.000 cubanere jobber i dag i privat sektor. Det er rundt 13 prosent av arbeidsstyrken.
En stor andel av dem er knyttet til bransjer som er avhengige av at turistene kommer til Cuba.
Private har i over ti år kunnet drive restauranter og kaféer, kjøre drosje og leie ut rom.
Private drosjer har vært tillatt helt siden 2004 på Cuba. Bilene er stort sett fra tiden før revolusjonen i 1959. Denne Forden er en 1940-modell.
Foto: Rafael Perez / ReutersMen først ble turistbransjen rammet av at president Trump gjeninnførte flere straffetiltak overfor Cuba.
Så kom koronaen og sørget for at potensielle turister holdt seg hjemme. Økonomien krympet med 11 prosent i fjor, den verste nedgangen på tre år, ifølge BBC.
Ifølge Miami Herald har regjeringen svart med å kutte importen og latt være å betale avdrag på gjeld i utlandet.
– Reformen er viktig for å øke sysselsettingen, skrev økonomiminister Alejandro Gil på Twitter.
Eiendomsrett til jord
I 2018 åpnet den cubanske regjeringen for å tillate private jordeiendommer. Hensikten var blant annet å øke matproduksjonen, slik at landet kunne redusere importen av mat.
På det tidspunktet importerte Cuba over 60 prosent av maten.
Men bøndene sliter fortsatt. Mangel på utenlandsk valuta har gjort det umulig for Cuba å importere de landbruksmaskinene landet så sårt trenger. Det er staten som avgjør hva utenlandske valutareserver skal brukes til. Derfor er det få private bønder som har traktor.
Mange cubanske bønder leier jord av staten, men driver den privat. Landbruket er i liten grad mekanisert. Her fra Vinales, 10. januar i år.
Foto: Yamil Lage / AFPMangelen på valuta har også ført til en kronisk knapphet på kunstgjødsel og plantevernmidler. Tidligere hjalp Sovjetunionen til, men etter unionens oppløsning i 1991, har det vært lite hjelp å hente fra Russland.
Cubanerne kunne skaffet seg utenlandsk valuta ved å eksportere sigarer til USA. Men selv ikke under president Obamas tøvær ble grensene åpnet for import av sigarer fra Cuba.
Nye muligheter
President Trump forbød til og med reisende å ta med seg cubanske sigarer kjøpt i tredjeland inn i USA. Dessuten forbød han amerikanske investeringer på Cuba og stanset de fleste flyrutene mellom USA og øystaten.
Cohiba-sigarer var opprinnelig et merke som ble produsert eksklusivt for Cubas leder Fidel Castro. Fra 1978 begynte et amerikansk firma å produsere cohibasigarer i Den dominikanske republikk. Cubanerne gikk til sak for tyveri av merkevaren, men tapte.
Foto: Susana Vera / Reuters CreativePresident Biden var visepresident da Obama gjenåpnet den amerikanske ambassaden på Cuba. Cubanerne håper at han vil fortsette der Obamaadministrasjonen slapp.
Det vil si tillate cruiseskip som anløper Florida å fortsette til Havanna, åpne for turisme og næringslivssamarbeid.
Biden selv har vært lite konkret. Men han sa under valgkampen at han vil reversere politikken som har «skadet det cubanske folket og ikke gjort noe for å fremme demokrati og menneskerettigheter».
Den nye privatiseringsbølgen på Cuba kan åpne nye muligheter for amerikanere som vil investere i landet eller samarbeid på andre måter.
Men først må Biden reversere noen flere av forgjengerens presidentordre.
- Les mer:
- Les også: