Hopp til innhold

Trump strammer inn Cuba-politikken: – Castros regime er brutalt

USAs president Donald Trump sier han vil reversere forgjengeren Barack Obamas normalisering av forholdet til Cuba, og utfordrer Raul Castros regjering til å forhandle frem en «bedre avtale».

Trump kansellerer den forrige administrasjonens avtale med Cuba

Under president Obama gjenopprettet USA et nærere forhold til Cuba enn på flere tiår.

I en tale til eksilcubanere i Miami fredag ettermiddag gjorde Donald Trump det klart at han ønsker en hardere linje og at Obamas oppmykning overfor nabolandet «oppheves».

– Jeg kansellerer den forrige administrasjonens fullstendig ensidige avtale med Cuba, sa Trump.

Beholder deler av avtalen

Trump sier at sanksjonene mot Cuba vil holde frem inntil regjeringen løslater politiske fanger, stopper å misbruke dissidenter og respekterer ytringsfriheten.

– USA har avvist det cubanske folkets undertrykkere. De er offisielt avvist i dag, sa Trump.

Det betyr imidlertid ikke at alt blir som før Obama. I realiteten gjeninnfører Trump kun deler av restriksjonene på handel som den forrige presidenten fjernet.

Trump kansellerer Cuba-avtale

GÅR TILBAKE: USAs president Donald Trump signerte fredag et dokument som reverserer avtalen som Barack Obama inngikk med Cuba i 2014.

Foto: Mandel Ngan / AFP

Endringene innebærer at det blir vanskeligere for amerikanere å besøke øya som turister. I tillegg gjeninnføres flesteparten av restriksjonene på amerikansk forretningsvirksomhet med selskaper som knyttes til det cubanske militæret – noe som inkluderer mange statlige hoteller og restauranter på Cuba.

Beholder ambassadene

Den diplomatiske kontakten mellom landene vil likevel fortsette og ambassadene i Washington og Havanna skal opprettholdes.

Amerikanske fly og cruiseskip vil fremdeles kunne gå i kommersiell trafikk til Cuba, og cubanske migranter som kommer til USA vil ikke få automatisk opphold, slik de gjorde før Obama gjorde slutt på denne særbehandlingen.

Obamas Cuba-politikk har ført med seg omfattende investeringer fra amerikansk næringsliv på øya, inkludert nye, daglige ruteflyginger, hotelldrift og landbruksinvesteringer. Trump er derfor under press fra næringslivet i USA, som ønsker få endringer i USAs nye nærvær på Cuba.

SISTE NYTT

Siste nytt